Otvoren konkurs za jubilarni 10. BUDI Festival

Kulturni centar Pančeva i Udruženje građana BUDI, kao organizatori jubilarnog desetog međunarodnog Bijenala umetničkog dečijeg izraza (10. BUDI), koji se ove godine održava pod sloganom „Otključano nebo!”, pozivaju decu uzrasta do 15 godina da pošalju svoje radove najkasnije do 20. aprila 2023. godine na Konkurs sa temom „Otključano nebo!”.

Postoje mala i velika neba, i sva imaju svoja skrivena mesta.
10. BUDI je beskrajni prostor umetnosti u kome ravnopravno žive stvarnost i mašta, nauka i fikcija, znanje i nadarenost, dobročinitelji i anđeli, seoca i metropole, prijateljstvo i putovanja.
10. BUDI je prilika da se raščešljaju sve igre kreativnosti!

Gran-pri festivala ,,Munjeviti Krinfolion” donosi put u Diznilend u Parizu za dete koje je stvorilo pobednički rad i jednog njegovog pratioca.

Takmičenje za ovu vrednu nagradu je moguće u čak sledećih 8 kateogrija:

1. BUDI PRINT

Nebo je otključao i Johan Gutenberg izumom štamparije (1450), koja je omogućila umnožavanje zapisa u željenom broju primeraka. Mnogo koraka kasnije postali smo globalno selo – cela planeta lako prisustvuje različitim događajima i sadržajima. Napiši pesmu ili kratku priču. Napravi razglednicu od oblaka i u nju upiši svoje stihove, priču ili tekst, a mi ćemo najbolje odštampati na majici koju će autori preuzeti na festivalu.

2. BUDI ORIGINAL

Mnogi sjajni umetnici i naučnici zadužili su istoriju planete, a u svojim delima proslavili i nebo. Različito su se potpisivali – neko punim, pravim imenom i prezimenom, neko pseudonimom, a neko samo inicijalima. Napravi svoj monogram, pa dodaj i amblem – da ga svi prepoznaju kao autorski pečat.

3. BUDI SELFIE

Albreht Direr, umetnik nemačke renesanse, sa 26 godina naslikao je čuveni autoportret koji se danas nalazi u muzeju Prado u Madridu, pa bi se moglo reći da je rodonačelnik selfija. Autoportet je odavno priznat u likovnim umetnostima. Otključaj nebo vizuelnim prikazom sebe – nacrtaj se, fotkaj se, ili rekreiraj poznatu sliku na kojoj si ti glavni lik – predstavi se!

4. BUDI SLIKAR

Prikaži nebo kao mesto gde se osećaš slobodno i gde možeš da letiš svojom maštom. Odaberi tehniku – crtanje, slikanje, kolaž, skulpturu, papirnate konstrukcije, pa inspiraciju potraži u nebeskim pojavama i svemiru; sjaju sunca, meseca, zvezda, planeta, čudnovatim oblicima oblaka, mitološkim ili religijskim bićima…

5. BUDI BAJKA

Pozorišno nebo je od pamtiveka bilo oplemenjeno bajkama. Mnogim bajkama se ne znaju pisci, а neke su poznati autori, poput braće Grim, otkrivali narodu. Otključaj novu galaksiju, režiraj i snimi predstavu inspirisanu nemačkim tradicionalnim bajkama i pokaži nam kako nestvarna bića postaju istinita! Da biste se prijavili na konkurs, snimak predstave (do 30 minuta) postavi na YouTube kanal i pošalji nam link. Najbolje predstave biće uvrštene u zvaničan program BUDI festivala.

6. BUDI DŽUBOKS

Voliš i osećaš muziku dok sviraš, pevaš, komponuješ i plešeš. Predstavi svoj talenat tako što ćeš snimiti TikTok video uz #10BUDI i poslati nam najbolji školski bend, svoj solo, duet, hor ili plesnu koreografiju.

7. BUDI MODA

Kao što Zemlja ima smenu dana i noći, tako se smenjuju i naša neba omiljenosti. Otključaj svoj omiljeni kutak slobode – dizajniraj svoju nebesku odeću, kreacije za svog nebeskog ljubimca, svoja nebeska krila! BUDI moda, BUDI modni kreator!

8. BUDI FILM

Film je umetnost koja traje samo malo više od jednog stoleća, a napravio je tako veličanstven sistem zvezda da bismo se svi radovali objavljivanju svog imena u najavnoj ili odjavnoj filmskoj špici. Režiraj kratku filmsku priču, razvij čudesni vizuelni lik ili odigraj (svoju) koreografiju za mjuzikl. Vaš film u trajanju do 10 minuta postavite na YouTube kanal i pošaljite nam link. Najbolji filmovi biće prikazani u zvaničnom programu BUDI festivala.

Sve detalje o ovom konkursu (gde predati/poslati radove i slično) možete pronaći na stranici Kulturnog centra Pančeva, na sledećem LINKU.

Autorka vizuala je Nina Milenović Jovanović.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.