Uroš Kaurin: Pandora

Vzeti mitološke zgodbe z namenom, da bi si jih prilastil … Da bi za predstavo pregnetel njihove pomene s svojim razmislekom in s svojim jezikom … To je, kot bi delal v stalnem hrupu glasov, ki ti vztrajno prišepetavajo to, kar so o temi pred tabo že povedali in razmislili drugi. Ko gre za pripovedovanje nečesa tako starega, tako prežvečenega in tako pozabljenega, kot so mitološke zgodbe, ustvarjalec ne more biti nikoli zares prepričan, da so misli, ki jih izreka, sploh zares njegove.

Ta razglašeni zbor glasov in misli – tehtnih, banalnih, nepremišljenih, posmehljivih, duhovitih, žaljivih, takih, ki bi radi gledalce ganili, pa so samo patetični, in takih, ki bi morali biti patetični, pa čudno ganejo – samo čaka, da nekdo odpre skrinjico in jih spusti na plano.

Uroš Kaurin se je odločil postati ta Pandora – dobromisleča in radodarna, a prav zato amaterska pripovedovalka. Je tudi lepa lutka, izdelana samo zato, da bi razpadla in da bi bili njeni udi orodje za pripovedovanje zgodb drugih. In je glas Publija Ovidija Nasa – mojstra zapletenega verza in misli, ki lepo zvenijo, a se z njimi ponekod težko strinja. Po potrebi je še Jazon, Medeja, Faeton, Helij, Eho ali Narcis. Zdržati vse te glasove hkrati je tako smelo in preambiciozno hkrati, da bi mogoče lahko bilo že tragično.

Špela Frlic

__________________________________________________________

Izvajalec Uroš Kaurin

Idejni koncept Uroš Kaurin, Aleksander Andželović, Mojca Bernjak, Lucijan Jošt, Darka Erdelji, Špela Frlic

Likovna podoba Uroš Kaurin, Aleksander Andželović, Mojca Bernjak

Dramaturško svetovanje Špela Frlic

Lektorica Metka Damjan

Lutkovna tehnologa in izdelovalca lutk Mojca Bernjak in Aleksander Andželović

Oblikovalec zvoka Jure Auguštiner

Oblikovalec luči Gašper Bohinec

Izdelovalci scenografije Urban Saletinger, Branko Caserman, Lucijan Jošt

Pomagali sta Darka Erdelji, Daša Filipovski

Hvala Tin Grabnar, Barbara Jamšek, Grega Tanacek, Barbara Kukovec …

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.