PETER KUS, autor predstave ,,Luda šuma” i utisci publike

Foto: Jovana Semiz
Predstava teži da pokaže koliko čudesnih stvari se skriva u šumi na koje možemo obratiti pažnju, koliko topline i pozitivnih emocija je u njoj, a sa druge strane i teških prepreka koje priroda postavlja ispred nas.

Intervju sa Peterom Kusom

FEP je festival koji se zalaže za ekološki svesno pozorište. Radnja vaše predstave se odvija u šumi, međutim prostor u kome se odigrava cela predstava napravljen je upravo od prirodnih materijala, koji uglavnom potiču upravo iz šume. Koliko je važno biti ekološki svestan u kreiranju pozorišne predstave? Da li je potrebno imati tu svest čak i kada se priča od koje polazimo ne bavi prirodom ili ekologijom?

Direktni motiv za stvaranje predstave Luda šuma nije bio upozoravanje na ekološke probleme. Predstava je nastala iz inspiracije prirodom, njenom snagom i lepotom, pa sam siguran da zbog toga na kraju deluje kao ekološki svesna. Predstava teži da pokaže koliko čudesnih stvari se skriva u šumi na koje možemo obratiti pažnju, koliko topline i pozitivnih emocija je u njoj, a sa druge strane i teških prepreka koje priroda postavlja ispred nas. Predstava teži i da prikaže koliko su bitni prijateljstvo i poverenje a sa druge strane i samoća, kad nama treba. Takođe, koliko je bitna tolerancija i poštovanje drugih, osetljivost, čuđenje svetu i radost života. A to su sve stvari koje proizilaze iz prirode i zbog toga treba njoj da se vraćamo. Mislim da ovakav put napravi više za ekološku svest nego direktni pedagoški pristup. Muzika je takoreći okosnica ove predstave.

Foto: Jovana Semiz

Da li je ideja za stvaranje Lude šume potekla od želje da se, koristeći prirodne materijale, poigrate sa pričanjem priče kroz zvučnu sliku, takoreći od forme, ili ste pošli od sadržaja, odnosno priče Sergeja Kozlova? Kako je tekao proces rada na predstavi?

Da, pošto se bavim muzikom i izrađivanjem muzičkih instrumenata, to je bila polazna tačka. Bitni sastojak šume su i njeni zvukovi, zvučne i emotivne atmosfere godišnjih doba koje smo pokušali da ostvarimo na pozornici. Na početku je tako bilo slušanje prirode, onda traženje zanimljivijih šumskih predmeta i zvukova, kojima je sledila izrada izvornih instrumenata iz prirodnih materijala. Kada je trebalo sve povezati u celinu, pronašao sam basne ruskog spisatelja Sergeja Kozlova o ježiću i medvedu, koje su onda bile inspiracija za priču i likove u predstavi.

Foto: Jovana Semiz

Utisci publike o predstavi ,,Luda šuma”

– Predstava je bila savršena. Od scene, preko glume, muzike i interakcije sa publikom, jednostavno je bila prava predstava za decu. (Poljoprivredna tehničarka, 50)

– U predstavi mi se najviše svidela muzika i što smo kao publika mogli da učestvujemo. (Učenica, 11)

Foto: Jovana Semiz

– Predstava je bila sjajna i jako smešna. Najviše mi se svidela muzika koju su glumci svirali i to što su u pitanju medved i jež. (Učenik, 10)

– Predstava je bila divna, pogotvo mi se svideo spoj muzike i plesa. Kroz posebne instrumente koji su veoma originalno urađeni. Poznato je da deca do 5. godine uče njaviše kroz igru i priče o životinjama, tako da je ova originalnost doprinela da predstava bude pun pogodak. (Profesorka engleskog jezika i književnosti, 39)

– Predstava je bila zanimljiva, najviše mi se dopalo što su u pitanju životinje. Super sam se zabavio. (Učenik, 11)

Utiske publike prikupila: Vanja Stepanović

Autorka naslovne fotografije: Jovana Semiz

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.