Počeo festival “Zlatna iskra”

Predstavom “Potraga za plavim zecom“ Pozorišta mladih iz Novog Sada, svečano je otvoren Međunarodni lutkarski festival “Zlatna iskra“ u Pozorištu za decu Kragujevac. Ove godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS i grada Kragujevca, 23. festival po redu, okupiće pozorišta iz Rusije, Španije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Festival Zlatna iskra obogaćuje pozorišni život grada Kragujevca i Srbije svestranim kvalitetnim lutkarskim produkcijama. Raditi za decu znači imati ogromnu odgovornost u svojim rukama i zato mi pažljivo biramo program, kaže Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka Pozorišta za decu Kragujevac. Znamo i da je naša publika navikla na bogat prateći program koji oživljava ulice grada Kragujevca a možda i veći broj predstava ili dana koliko traje festival, ali mi smo radili u skladu sa specifičnom situacijom. U pripremi programa vodile su nas dve stvari a to je neodustajanje i kvalitet predstava, istakla je direktorka Pozorišta za decu.

Na krilima Zlatne iskre osnovano je profesionalno pozorište za decu u Kragujevcu koje neguje stvaralaštvo namenjeno najmlađima.

Zlatna iskra je jedan od festivala kome se raduju ne samo najmlađi sugrađani već i roditelji a kojim se ponosi čitav grad i lokalna samouprava jer smo u prilici da ugostimo vodeća svetska pozorišta i stvaraoce plemenite lutkarske umetnosti koja razvija maštu i rasplamsava emocije mališana, rekao je Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju. Ove godine kao i prethodne Zlatna iskra ima poseban značaj, jer u godini kada je tema nad temama svetska pandemija, organizator je pokazao želju i upornost da okupi izvođače iz šest zemalja sveta i pomogne svima nama, da bar za trenutak pobegnemo od realnosti, uživamo u šarolikosti lutkarskih predstava i da one postanu glavna tema. Zato hvala kragujevačkom Pozorištu za decu i izvođačima što su u izuzetno izazovnim vremenima pronašli način da upriliče Festival koji Kragujevcu jako puno znači, kazao je Kovačević i festival proglasio otvorenim.

U takmičarskom delu Međunarodnog lutkarskog festivala sa svestranom produkcijom lutkarskog, objektnog i vizuelnog pozorišta učestvovaće 7 pozorišta iz šest zemalja. Na sceni Pozorišta za decu igraće se predstave ’’Potraga za plavim zecom’’ Pozorišta mladih iz Novog Sada, iz Bosne u Hercegovine predstava Pozorišta lutaka iz Mostara ’’Dečak koji je sanjao more’’, Kazalište lutaka Rijeka nastupiće predstavom Olala, Teatar iz Peterburga – Rusija Osobenjak nastupaće predstavom Gerdina soba, Pinokija će igrati glumci Lutkovnog gledališta iz Maribora iz Slovenije i glumci Državnog lutkarskog pozorišta iz Ruse iz Bugarske. Iz produkcijske kuće Zero el produkta iz Barselone, Španija, igraće se predstava Nimio. Stručnim žirijem će predsedavati Dragana Miloševski Popova rediteljka i glumica iz Skoplja, a ove godine članovi Dragana Kragovića, glumac i reditelj iz Podgorice i Ana Kolbjanova, scenografkinja i kreatorka lutaka odlučivaće o najboljoj i najkvalitetnijoj predstavi. Na svečanom zatvaranju festivala i proglašenju pobednika, u čast izvođača i nagrađenih predstava u saradnji sa Muzičkim centrom Kragujevac nastupiće ansambl Renesans.

Inače, Pozorište za decu Kragujevac sa predstavom ’’Goli kralj’’ učestvovalo je na dečijem pozorišnom Festivalu “Mali Joakim“ održanom prošle nedelje u Gračanici. Kragujevačko dečije pozorište osvojilo je dve nagrade, ’’Mali Joakim’’ za adaptaciju teksta Goli kralj pripao je rediteljki predstave Biserki Kolevskoj i glumcu Petru Lukiću za uloge kralja i gostioničara u predstavi. Nagrade je na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala uručila predsednica žirija Jelena Janjatović.

Predstave Zlatne iskre trajaće do 20. maja.

Ostavite komentar: