Počeo festival “Zlatna iskra”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Predstavom “Potraga za plavim zecom“ Pozorišta mladih iz Novog Sada, svečano je otvoren Međunarodni lutkarski festival “Zlatna iskra“ u Pozorištu za decu Kragujevac. Ove godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS i grada Kragujevca, 23. festival po redu, okupiće pozorišta iz Rusije, Španije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Festival Zlatna iskra obogaćuje pozorišni život grada Kragujevca i Srbije svestranim kvalitetnim lutkarskim produkcijama. Raditi za decu znači imati ogromnu odgovornost u svojim rukama i zato mi pažljivo biramo program, kaže Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka Pozorišta za decu Kragujevac. Znamo i da je naša publika navikla na bogat prateći program koji oživljava ulice grada Kragujevca a možda i veći broj predstava ili dana koliko traje festival, ali mi smo radili u skladu sa specifičnom situacijom. U pripremi programa vodile su nas dve stvari a to je neodustajanje i kvalitet predstava, istakla je direktorka Pozorišta za decu.

Na krilima Zlatne iskre osnovano je profesionalno pozorište za decu u Kragujevcu koje neguje stvaralaštvo namenjeno najmlađima.

Zlatna iskra je jedan od festivala kome se raduju ne samo najmlađi sugrađani već i roditelji a kojim se ponosi čitav grad i lokalna samouprava jer smo u prilici da ugostimo vodeća svetska pozorišta i stvaraoce plemenite lutkarske umetnosti koja razvija maštu i rasplamsava emocije mališana, rekao je Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju. Ove godine kao i prethodne Zlatna iskra ima poseban značaj, jer u godini kada je tema nad temama svetska pandemija, organizator je pokazao želju i upornost da okupi izvođače iz šest zemalja sveta i pomogne svima nama, da bar za trenutak pobegnemo od realnosti, uživamo u šarolikosti lutkarskih predstava i da one postanu glavna tema. Zato hvala kragujevačkom Pozorištu za decu i izvođačima što su u izuzetno izazovnim vremenima pronašli način da upriliče Festival koji Kragujevcu jako puno znači, kazao je Kovačević i festival proglasio otvorenim.

U takmičarskom delu Međunarodnog lutkarskog festivala sa svestranom produkcijom lutkarskog, objektnog i vizuelnog pozorišta učestvovaće 7 pozorišta iz šest zemalja. Na sceni Pozorišta za decu igraće se predstave ’’Potraga za plavim zecom’’ Pozorišta mladih iz Novog Sada, iz Bosne u Hercegovine predstava Pozorišta lutaka iz Mostara ’’Dečak koji je sanjao more’’, Kazalište lutaka Rijeka nastupiće predstavom Olala, Teatar iz Peterburga – Rusija Osobenjak nastupaće predstavom Gerdina soba, Pinokija će igrati glumci Lutkovnog gledališta iz Maribora iz Slovenije i glumci Državnog lutkarskog pozorišta iz Ruse iz Bugarske. Iz produkcijske kuće Zero el produkta iz Barselone, Španija, igraće se predstava Nimio. Stručnim žirijem će predsedavati Dragana Miloševski Popova rediteljka i glumica iz Skoplja, a ove godine članovi Dragana Kragovića, glumac i reditelj iz Podgorice i Ana Kolbjanova, scenografkinja i kreatorka lutaka odlučivaće o najboljoj i najkvalitetnijoj predstavi. Na svečanom zatvaranju festivala i proglašenju pobednika, u čast izvođača i nagrađenih predstava u saradnji sa Muzičkim centrom Kragujevac nastupiće ansambl Renesans.

Inače, Pozorište za decu Kragujevac sa predstavom ’’Goli kralj’’ učestvovalo je na dečijem pozorišnom Festivalu “Mali Joakim“ održanom prošle nedelje u Gračanici. Kragujevačko dečije pozorište osvojilo je dve nagrade, ’’Mali Joakim’’ za adaptaciju teksta Goli kralj pripao je rediteljki predstave Biserki Kolevskoj i glumcu Petru Lukiću za uloge kralja i gostioničara u predstavi. Nagrade je na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala uručila predsednica žirija Jelena Janjatović.

Predstave Zlatne iskre trajaće do 20. maja.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.