Počinje 23. “Lut fest” u Istočnom Sarajevu

Pozorište lutaka "Pinokio" iz Beograda predstavom "Bajka o začaranoj lepotici" otvoriće danas 23. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2022. Istočno Sarajevo", najstariji u Republici Srpskoj, čiji je organizator "Forum teatar" Istočno Sarajevo.
Direktor “Forum teatra” Vitomir Mitrić rekao je  da će na “Lut festu”, koji će trajati do 30. septembra, učestvovati pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

Predstava "Bajka o začaranoj lepotici" - Foto: SRNAPredstava “Bajka o začaranoj lepotici” Foto: SRNA

– Na svečanom otvaranju Lutkarskom pozorištu “Pinokio” biće uručena plaketa “Zlatna anima Radoslav Lazić” za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciju lutkarstva, a povodom jubileja – 50 godina postojanja – rekao je Mitrić.

On je podsjetio da je “Zlatna anima Radoslav Lazić” skulptura, rad akademskog vajara Dragana Radenovića iz Beograda.

U okviru takmičarskog i pratećeg sadržaja biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

– Ovo je najznačajnija manifestacija za djecu koju sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i koja je prepoznatljiva u svjetskim krugovima lutkarstva i lutkarske umjetnosti, svojim kvalitetom, sadržajima i selekcijom festivalskih predstava, tako da zauzima posebno mjesto u kulturnoj politici Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo – istakao je Mitrić.

Prema njegovim riječima, moto Festivala “Dijete i scenska lutka” predstavlja misiju koju “Lut fest” sprovodi 23 godine edukacijom i socijalizacijom djece u okviru njima bliskih tradicionalnih i novih bajki, lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

“Bajka o začaranoj lepotici” je priča namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka, koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ova bajka može da pomogne najmlađim gledaocima da se povežu sa vrijednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i sa problemima koji ih očekuju u budućnosti”, istakao je Mitrić.

Beogradsko lutkarsko pozorište “Pinokio” danas je jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dječijih ustanova kulture Srbije.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i grad Zvornik.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.