Poziv za predloge učesnika na 14. Forumu za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade Subotica

POZIV ZA PREDLOGE UČESNIKA U FORUMU MEĐUNARODNOG FESTIVALA POZORIŠTA ZA DECU U SUBOTICI, 2023.GODINE.

Poštovani pozorišni stručnjaci!

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, u saradnji s Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada, četrnaeseti put organizuje MEĐUNARODNI FORUM ZA ISTRAŽIVANJE POZORIŠNE UMETNOSTI ZA DECU I MLADE.

30. MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU SUBOTICA

(17 – 22. Septembar 2023.)

14. FORUM ZA ISTRAŽIVANJE POZORIŠNE UMETNOSTI ZA DECU I MLADE

SUBOTICA

VREME I ODGOVORNOST U POZORIŠTU ZA DECU I MLADE

Festival pozorišta za decu u Subotici je prilika da se istraživači iz različitih zemalja okupe u vreme festivalskih dana i izlože svoja istraživanja i projekte. Takođe, uz predstave koje su igrane tokom Festivala, Subotica postaje značajno mesto gde se susreću istraživači i teatrolozi sa stvaraocima pozorišnih predstava za decu i mlade iz celog sveta. Cilj ovog okupljanja je da pozorište za decu i mlade u budućnosti bude kvalitetnije.

Pozorišna umetnost u velikoj meri doprinosi kvalitetnom odrastanju dece. Stoga je vreme koje deca i mladi provedu u pozorišnim okolnostima srazmerno kvalitetu sadržaja u koji su uvedeni. Različiti sadržaji su kreirani za decu i mlade sa ciljem postizanja estetskog ili obrazovnog dometa. Takođe, tehnike i pristupi u izvođenju su deo odgovornosti onih koji kreiraju  pozorišne sadržaje. Stoga je 14. Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade na 30. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici usmeren ka istraživanju na temu Vreme i odgovornost u pozorištu za decu i mlade.

Moguće podteme i okviri:
– Pristup vremenu kao mera odgovornosti u pozorištu za decu i mlade
– Vreme kao kreativni čin u pozorištu za decu i mlade
– Dizajn vremena i prostora u pozorištu za decu i mlade
– Vreme i igra u pozorištu za decu i mlade
– Vreme kao fenomen
– Odgovornost i kreacija u pozorištu za decu i mlade
– Odgovornost i obrazovanje u pozorištu za decu i mlade
– Odgovornost i odrastanje
– Odgovornost i upotreba tehnologije u pozorištu za decu i mlade
– Vreme i odgovornost u različitim kulturama
– Pristup scenskom jeziku kroz vreme i odgovornost
– Jezik vremena i njegova percepcija
– Vreme, odgovornost i okruženje
– Vreme i ritam u scenskom prostoru
– Vreme i odgovornost u grupnom radu
– Vreme i odgovornost u tumačenju nasleđa

14. Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade biće prilika da upoznamo tumačenje vremena i odgovornosti u pozorišnim sredinama širom sveta. Jubilarni 30. Festival pozorišta za decu u Subotici poželeće dobrodošlicu istraživačima spremnim da prihvate odgovorno tumačenje vremena u pozorištu za decu i mlade.

Učesnici kojima je potrebna potvrda o učešću da bi obezbedili dolazak u Suboticu, Festival će poslati ranije odgovor. Stoga možete da pošaljete predloge do 1. decembra 2022. godine i odgovor ćete dobiti do 15. decembra 2022. godine. Učesnici kojima nije potrebno da ranije budu obavešteni dobrodošli su da pošalju predlog do 28. februara 2023. godine.

dr Marijana Prpa Fink


Pozivamo vas da svojim prisustvom i učešćem doprinesete uspehu ovog savetovanja koje će se održati u okviru jubilarnog, 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (Srbija), tokom tri ili četiri dana u periodu između 17. i 22. septembra 2023. godine.

Učesnici mogu da se opredele u kojoj sekciji žele da daju svoj doprinos i da pošalju svoje predloge u pisanoj formi (do 500 reči). Predloge je potrebno poslati do gore navedenih rokova, a najkasnije do 28. Februara 2023. godine.
Autori prihvaćenih predloga biće obavešteni najkasnije do 01.aprila 2023.godine!

Zvanični jezici Foruma su srpski i engleski, uz obezbeđen simultani prevod.

Radovi izloženi na zasedanju biće u celosti objavljeni u Zborniku radova sa Foruma, i to dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

Od autora prihvaćenih predloga očekuje se da svoje integralne tekstove (2000-4000 reči) na engleskom ili srpskom jeziku dostave najkasnije do 31. januara 2024.

Molimo Vas da svoje radove šaljete na sledeću i-mejl adresu: lutfestsubotica@gmail.com <http://lutfestsubotica@gmail.com> ili običnom poštom na:

OTVORENI UNIVERZITET SUBOTICA
Međunarodni festival pozorišta za decu
TRG CARA JOVANA NENADA 15
24000 SUBOTICA
SRBIJA

Osoba za kontakt je Eva Zrnić – koordinator festivalskih programa

Učesnici skupa (koji budu odabrani da izlože svoje radove) biće gosti tridesetog subotičkog Međunarodnog festivala pozorišta za decu u septembru 2023, sa obezbeđenim prevozom na relaciji aerodrom Beograd – Subotica – aerodrom Beograd (ukoliko učesnik dolazi avionom), besplatnim ulazom na sva festivalska događanja i pokrivenim troškovima boravka za vreme trajanja Foruma (hotel – pun pansion).
U očekivanju Vaše prijave, srdačno i prijateljski Vas pozdravljamo.

Direkcija Festivala

 

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.