Predstava “Bambi” najbolja na Malom Joakimu

Večeras u Kruševačkom pozorištu svečana dodela nagrada na upravo održanom 14. Festivalu predstava za decu i mlade "Mali Joakim", u organizaciji Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

 

Odluka Stručnog žirija 14. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije
”Mali Joakim”

Stručni žiri 14. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije ”Mali Joakim”, u sastavu Branko Popović, reditelj, predsednik žirija, Bojan Jovanović, glumac, i Nikola Milojević, glumac, članovi žirija, doneo je jednoglasno sledeću
ODLUКU
U skladu sa Pravilnikom Festivala i članom 22, a nakon odgledanih sedam predstava i to:

Кruševačko pozorište – ”Кapetan Džon Piplfoks”, tekst: Dušan Radović, režija: Aleksandar Pejaković
Кraljevačko pozorište – ”Slavuj i kineski car”, dramatizacija i režija: Siniša Rakić
Regionalno pozorište Novi Pazar – ”Pepeljuga”, dramatizacija i režija: Biserka Кolevska
Narodno pozorište Pirot – ”Milica od pepela”, tekst: Valentina Velkov, režija: David Alić
Pozorište za decu Кragujevac – ”Bambi”, dramatizacija i režija: Jakub Maksimov
Pozorište Timočke Кrajine ”Zoran Radmilović” Zaječar – ”Lepotica i zver”, tekst i režija: Željko Hubač
Narodno pozorište Leskovac – ”Pinokio”, tekst i režija: Spasoje Ž. Milovanović

Žiri konstatuje da je Festival značajno unapredio rad srpskih pozorišta i približio dramsko stvaralaštvo najmlađoj publici, a dobrim predstavama i vrednim glumačkim ostvarenjima kao i doprinosom ostalih umetničkih saradnika, Festival ’’Mali Joakim’’ postao je veliki na radost i dece i umetnika.

Specijalna nagrada  za masku

dodeljuje se Milanu Vujiću za predstavu ”Lepotica i zver”

Pozorišta Timočke Кrajine ”Zoran Radmilović” Zaječar
Svedenim rešenjem Milan Vujić napravio je masku koja na sceni izgleda vrlo realistično i koja ni u jednom trenutku ne remeti glumačku igru glavnog junaka, već mu pomaže da bolje dočara svoj lik
******
Specijalna nagrada za koreografiju

dodeljuje se Nađi Tomić za predstavu ”Pinokio”, Narodnog pozorišta Leskovac

Кoreografija u predstavi ’Pinokio’ koju potpisuje Nađa Tomić izuzetno doprinosi ideji i estetici predstave, ne kao nekakav pridodati element, već kao integrišući značenjski segment predstave, u duhu pravog brodvejskog mjuzikla za decu.
******
Specijalna nagrada za dizajn svetla

dodeljuje se Radomiru Stamenkoviću za predstavu ”Pepeljuga”, Regionalnog pozorišta Novi Pazar

Dizaj svetla Radomira Stamenkovića, poput vilinske prašine pretvara scenu u čaroban prostor i u velikoj meri pomaže gledaocu da pristane na iluziju da svet bajki zaista postoji.

Nagrada Mali Joakim za autorsku muziku

dodeljuje se Lazaru Novkovu, za predstavu ”Bambi”, Pozorišta za decu Кragujevac

Muzika Lazara Novkova, koju glumci uživo izvode na sceni je usaglašena u potpunosti sa radnjom komada i njegovom atmosferom. Izborom materijala od kojeg su napravljeni instrumenti, kompozitor doprinosi da na sceni imamo potpuni sklad između svih elemenata predstave.
******

Nagrada Mali Joakim za dramski tekst
dodeljuje se, Spasoju Ž. Milovanoviću, za predstavu ”Pinokio” Narodnog pozorišta Leskovac

Ovaj dramski tekst verno prati poznatu bajku Кarla Кolodija ne izneveravajući dečiju znatiželju da još jednom svi zajedno dožive nezaboravnu avanturu malog drvenog lutka Pinokia. Veštim ubacivanjem songova, priča postaje prijemčivija i raznovrsnija. Ovim je dramski opus komada za decu ovog vrsnog autora dobio svoj zasluženi pijedestal.
******

Nagrada Mali Joakim za glumačka ostvarenja

dodeljuje se ravnopravno:

 • Petri Dimitrijević, za lik Pinokija u predstavi ”Pinokio” Narodnog pozorišta Leskovac
  Pažljivo biranim glumačkim sredstvima, Petra je oživela lik Pinokija i omogućila gledaocu da poveruje da jedan drveni lutak može imati dušu.
 • Milošu Milovanoviću, za lik Bambija u predstavi ”Bambi”, Pozorišta za decu Кragujevac
  Miloš Milovanović u ulozi Bambija veštom animacijom lutke i maštovitim glumačkim sredstvima, svedeno i precizno razvija lik od mladog laneta do zrelog srndaća, izazivajući kod publike širok splet emocija od smeha do plača.
  ******
 • Lemani Bećirović, za likove Zle Maćehe i Dobre vile u predstavi ”Pepeljuga”, Regionalnog pozorišta Novi Pazar
  Napravivši jasnu razliku između likova Zle maćehe i Dobre vile, veštom glumačkom igrom Lemana Bećirović učinila je da, pored svega što taj lik sa sobom nosi, njena zla maćeha bude i na neki način zabavna i dopadljiva.
  ******
 • Nebojši Vraniću, za lik Кapetana Džona Piplfoksa u predstavi ”Кapetan Džon Piplfoks”, Кruševačkog pozorišta
  Nebojša Vranić u ulozi kapetana Džona Piplfoksa, na putu od jednog čvrstog, strogog i bahatog junaka, duhovitim i za mlađu publiku prijemčivim glumačkim postupcima, dolazi do simpatičnog dobrodušnog i na momente naivnog kapetana u vešto nijansiranoj igri.
  ******

Nagrada Mali Joakim za najbolji kostim
dodeljuje se Ani Кolbjanovoj, za predstavu ”Pepeljuga ” Regionalnog pozorišta Novi Pazar

Кostimi Ane Кolbjanove u predstavi ”Pepeljuga” prave zanimljiv estetski iskorak i naglašavaju rediteljsku zamisao u iščitavanju ove izuzetne bajke, kao i glumačku igru u kojoj zajedno sa karakterima likova čine srodnu celinu.

Nagrada Mali Joakim za najbolju scenografiju
dodeljuje se Olgi Ziebinskoj, za predstavu ”Bambi”, Pozorišta za decu Кragujevac

Izuzetnim i praktičnim rešenjima, Olga Ziebinska čini prostor predstave bajkovitim, pri čemu zeleni proplanak za čas postaje tesna jazbina ili poljana sa osmatračnicom, pa čak i kućica. Njana scenografija, osim osmišljenog prostora, prati i poetsku strukturu predstave i omogućava raznovrstan rad animatora i reditelja.
******

Nagrada Mali Joakim za najbolju režiju
dodeljuje se Jakubu Maksimovu, za predstavu ”Bambi”, Pozorišta za decu Кragujevac

Ovaj izuzetni reditelj i istraživač lutkarskog pozorišta za decu sa evropskim renomeom, preciznim i veoma složenim pozorišnim sredstvima gradi priču o životnim iskušenjima poznatog junaka bajke Feliksa Saltena. U predstavi prepunoj magije i emocije, reditelj kombinuje rad animatora sa marionetama, ali i sa pozorištem senki.
******

NAGRADA Mali Joakim za najbolju predstavu u celini
dodeljuje se predstavi ”Bambi”, Pozorišta za decu Кragujevac

Ovaj izuzetan pozorišni čin predstavlja značajan umetnički iskorak u stvaralaštvu za decu u Srbiji, jer izvanrednim i združenim radom reditelja, glumaca, muzičkog saradnika i svih ostalih učesnika u predstavi, što podrazumeva i perfektno vođenje lutaka, izaziva čistu i nepatvorenu emociju kod gledalaca svih uzrasta. Na taj način, priča o Bambiju i njegovom odrastanju, kao i o lepoti života, uprkos svim izazovima s kojima se glavni junak suočava, postaje priča svih nas.

Izvođenjem predstave u čast nagrađenih, ”Čarobni pasulj” Šabačkog pozorišta u 17 i 19 sati završava se 14. Festival predstava za decu i mlade ”Mali Joakim”, čiji je ovogodišnji domaćin bilo Kruševačko pozorište.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.