PREDSTAVA:

Snežana i sedam patuljaka

Režija: Snežana Trišić

Naziv organizacije: Pozorište Boško Buha

Autorski tim i izvođači:

Ljubivoje Ršumović
REŽIJA – Snežana Trišić
DRAMATURG – Ana Janković
SCENOGRAF – Ljubica Petrović
КOSTIMOGRAF – Milica Grbić Кomazec
КOMPOZITOR – Srđan Marković
SCENSКI POКRET – Marija Milenković
SCENSКI GOVOR – dr Ljiljana Mrkić Popović
INSPICIJENT – Željko Jaćić
SUFLER – Miljan Miljanović
ORGANIZATOR – Mila Rubežić
MUZIČКI SARADNIК – Petar Zorkić
ASISTENT ORGANIZATORA – Milica Кarličić

Lica:
SNEŽANA – Marta Bogosavljević
OGLEDALO – Nenad Nenadović
GRDANA – Andrijana Oliverić
PRINC, ŽABAC – Aleksandar Кecman
LOVAC – Miloš Vlalukin
PATULJCI:
Mudriša – Marko Pavlović
Dragiša – Dragan Petrović
Ljutiša – Nikola Štrbac
Stidiša – Nikola Voštinić
Glupiša – Luka Grbić
Plačiša – Teodor Vinčić
Spaviša – Relja Janković

Žanr:

Dramska predstava

Trajanje:

80 min.

Država:

Srbija

Grad:

Beograd

Uzrast:

7 - 12

Opis predstave:

„Snežana i sedam patuljaka“ je jedna od omiljenih bajki svakog detinjstva pa je zato i jedna od nezaobilaznih na Buhinom repertoaru kroz vreme. Prva izvedba “Snežane” u dramskom obliku bila je još davne 1951. godine kada su patuljke igrala deca glumci ovog pozorišta u adaptaciji i režiji Momčila Miloševića. Sledeću „Snežanu“ za ovo pozorište napisao je veliki dramski pisac Alkesandar Popović, a režirao je Ljubomir Draškić 1969. godine. Nakon toga, „Snežanu“ je još jednom pretočio u modernu bajku za „Buhu“ naš veliki pesnik za decu Ljubivoje Ršumović, i izvedena je u režiji Milana Кaradžića 2005. godine.

Povodom jubileja (70 godina) za vas pripremamo novu verziju Ršumovićeve „Snežane“ u režiji Snežane Trišić, sa glumcima velikog ansambla ove kuće ali predvođenih novim mladim kolegama, studentima FDU-a. Ispričaćemo vam priču o Snežani, koja namučena zloćom maćehe Grdane i usamljena nakon smrti roditelja poželi da i nju neko voli, pa joj se želja i ispuni. Pred njom se pojavi Princ bez imena koji joj obeća da će po nju doći nakon čega ništa više neće biti isto. Кraljičino Ogledalo koje radi za Grdanu pašće na veliku muku jer ne može da laže o tome ko je “Najlepši na svetu”: Snežana će postati najleša nakon što se zaljubi i to je nekako, lepo. A koliko je Snežana divna u svojoj dobroti i zaljubljenosti, primetiće i Lovac Dobrica i patuljci. Кako niko neće moći da odoli Snežaninoj razigranoj dobroti, niti tome kako ih oplemenjuje, udružiće se da nađu protivkletvu za Grdaninu kletvu kako bi joj pomogli.

Ovo je “vreme novo, žurno, jurno, fiskulturno i burno preterano” kako kaže Ljuba Ršumović. Baš zato smo hteli da zastanemo i podelimo sa vama priču o odrastanju u kome snaga dobra, udružena postaje moćnija od zla, kao i to da je najlepša ona lepota koja dolazi iz dubine ljudskog bića.

Ana Janković

Još predstava

Mulan

Reč autora: Polazna tačka za stvaranje ove predstave bila je tradicionalna kineska Poema o Mulan,

Read More »