Proglašenjem pobjednika završeni 26. susreti Hrvatskog centra Assitej

Pet dana festivala najboljih izvedbenih ostvarenja profesionalnih kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj završeno je proglašenjem pobjednika prema dječjem i stručnom žiriju! Slijede nagrade i obrazloženja. Čestitke!
Dječji žiri u sastavu: Helena Takač, Sana Cimerman, Leona Pokos, Dora Zvošec, Neo Loparić, Sara Hassan donio je odluku da je Najbolja predstava u cjelini po njihovom sudu:
DUGA – DJEČJE KAZALIŠTE DUBRAVA
Obrazloženje:
Izabrali smo predstavu Duga jer smatramo da je glumica odlično izvela monodramu. Tema predstave je vrlo aktualna i nosi poruku koja je djeci potrebna. Predstava je također vizualno stvarala atmosferu koja je podupirala temu. Svidjela nam se i interakcija glumice s publikom te dobro iskorišteno probijanje četvrtog zida.
__________________________________________________
Žiri u sastavu: Matilda Sorić, Vedrana Balen Spinčić i Maja Lučić dodjelio je sljedeće nagrade.
NAGRADA ZA OBLIKOVANJE SVJETLA – VANJA JOVANOVIĆ ZA PREDSTAVU “DRVLJACI” KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC
Suptilnim oblikovanjem svjetla autor naglašava emotivne trenutke u predstavi te prigušenim tonovima oslikava ratno ozračje, na sceni oku nevidljivo. Svjetlo u predstavi zaista postaje umjetničko djelo i nema samo fukciju stvaranja kazališne iluzije.
NAGRADA ZA KOSTIMOGRAFIJU – ANA FUCIJAŠ ZA KOSTIME U PREDSTAVI “OVO SAM JA“ TEATRA POCO LOCO
Kroz boju, odabir materijala i sami kroj kostima, autorica je nježno naznačila karakter pojedinog lika. Tako oblikovani kostimi izvrsno su se stopili s dramaturgijom predstave pružajući podršku i obogaćujući glumačku igru.
NAGRADA ZA GLAZBU – VANESA PETRAC I IVAN MAROJEVIĆ ZA AUTORSKU GLAZBU U PREDSTAVI “LJUBIČASTO” KOPRODUKCIJE VRUM PERFORMING ARTS COLLECTIVE, EKSCENA, PLESNI STUDIO VINDI I HNK VARAŽDIN
Glazba skladana za predstavu vrlo je nekonvencionalna u smislu kazališne glazbe, te njena uloga nije samo uloga zvučne kulise već podupire dramaturšku nit I sam koncept režijske postavke. Raznoliki glazbeni žanrovi, prisutstvo izvođača na sceni koji su ujedno i autori te njihova upečatljiva interpretacija i glazbna ekspresivnost doprinose posebnoj atmosferi predstave te predstavljaju ozbiljan iskorak u poimanju glazbe u predstavama za djecu i mlade.
NAGRADA ZA LIKOVNO OBLIKOVANJE – ALENA PAVLOVIĆ ZA PREDSTAVU “DRVLJACI” KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC
Uporabni predmeti iz svakodnevnog života pred očima gledatelja postaju scenska bića na vrlo jednostavan, a efektan način. Scenografska rješenja nisu gotov proizvod već potiču publiku na domaštavanje i stvaranje vlastite slike. Ništa na sceni nije samo sebi svrhom, predmet postaje sredstvo igre i s lakoćom mijenja svoju funkciju i ulogu otvarajući prostor mašti i slobodi.
NAGRADA ZA KOLEKTIVNU IGRU – ANSAMBL PREDSTAVE “LJUBIČASTO” KOPRODUKCIJE VRUM PERFORMING ARTS COLLECTIVE, EKSCENA, PLESNI STUDIO VINDI I HNK VARAŽDIN
Sinergija svestranih i različitih izvođača –glumaca, plesača i pjevača na scenu je donijela suvremenu ljubavnu priču koja svoje korijene vuče iz renesanse. Cjelokupni je ansambl svojom dinamičnom, efektnom fizičkom i glumačkom energijom uspio prikazati spektar odnosa, emocija i scensko zbivanje koje nijednoga gledatelja nije ostavilo ravnodušnim.
NAJBOLJA ŽENSKA ULOGA – DVIJE RAVNOPRAVNE NAGRADE – MAJA KATIĆ I ZRINKA KUŠEVIĆ U PREDSTAVI “OVO SAM JA” TEATRA POCO LOCO
Služeći se jezikom plesa i pokreta, na potpuno drugačijii način i s odmakom od uobičajenih obrazaca stvaranja životinjskih karaketra na sceni, glumice Zrinka Kušević i Maja Katić kreirale su ljupke i šarmantne likove Patkice i Žirafe. Premda je njihova izvedba namijenjena najmlađim gledateljima, što je režijski i dramaturški postavljeno vrlo dobro, suptilnim glumačkim i izvođačkim dosjetkama uvlače i stariju publiku u svoj svijet i potiču na promišljanje o razvoju osobnosti kroz drugoga. Svojom razigranošću obje glumice potvrđuju kako se minimalističkim glumačkim rješenjima, nenametljivo i bez dociranja, može doprijeti do publike.
NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU – FILIP SEVER ZA LJILJANA U PREDSTAVI “LJUBIČASTO” KOPRODUKCIJE VRUM PERFORMING ARTS COLLECTIVE, EKSCENA, PLESNI STUDIO VINDI I HNK VARAŽDIN I ZA ULOGU LISICE U PREDSTAVI “OVO SAM JA” TEATRA POCO LOCO
Svojim glumačkim šarmom i osebujnom sceničnošću plijeni pažnju među mnogobrojnim anasmblom. Istovremeno poštuje kolege na sceni ne zauzimajući veći prostor no što je potrebno te se uklapa i u manji i u veći anasambl, ne gubeći svoju nježnu ekspresivnost koja dopire i do zadnjeg reda gledališta. Scenskim pokretom i neverbalnim sredstvima istančano je i vrlo zavodljivo dočarao karaktere likova. U lijepoj interakciji s najmlađom publikom pokazao je toplinu i neposrednost te ljubav prema onome što radi.
NAGRADA ZA DRAMSKI TEKST – NE DODJELJUJE SE
Ne dodijeljujući nagradu za dramski tekst, stručni žiri želi potaknuti dramske pisce na preciznije promišljanje strukture samoga teksta u kreiranju kazališne predstave.
NAJBOLJA REŽIJA – VANJA JOVANOVIĆ ZA PREDSTAVU “DRVLJACI” KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC
Vješto objedinjujući sve elemente kazališnog jezika, stvarajući snažne scenske slike, Vanja Jovanović postavio je na pozornicu intrigantnu i neočekivanu priču. Izmjenjući dramsko pismo s lutkarskim elementima, sigurnom redateljskom rukom i već prepoznatljivom režijskom poetikom, donosi neobičnu i drugačiju estetiku koja svjedoči o univerzalnosti i svevremenosti fenomena kazališnog čina.
NAJBOLJA PREDSTAVA U CJELINI – PREDSTAVA “DRVLJACI” U IZVEDBI KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC
Otvarajući teške i bolne teme, cjelokupni tim, autorski i glumački, hrabro se uhvatio u koštac s nelakim zadatkom – pričanje priče o ratu, roditeljskoj ljubavi, žrtvi i neumoljivoj činjenici da život donosi neizbrisive ožiljke. Na scenu donose višeslojnost u svim segemntima predstave što ne utječe na ujednačenost scenskog čina. Sugestivna glumačka izvedba lišena patetike, inovativna režijska rješenja koja u sebi uključuju i lutkarski mišljeno kazalište za mlade, tvore dojmljivu scensku cjelinu.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.