Prvi Međunarodni festival „Novosadske pozorišne igre“

Iz predstave "Gerdina soba", Foto: Promo/Pozorište mladih/NPI
Prve „Novosadske pozorišne igre“, međunarodni festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade, koji organizuje Pozorište mladih, biće otvorene 7. maja u Novom Sadu. Publika će do 15. maja imati priliku da vidi 14 predstava, od kojih 11 u takmičarskoj selekciji. Predstave stižu iz Finske, Rusije, Češke, Slovačke, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Slovenije i Srbije.

U godini kada obeležava 90 godina postojanja, Pozorište mladih, pored brojnih premijera, priprema i jedinstven međunarodni pozorišni festival za decu i mlade. Direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović, istovremeno i selektor i direktor Festivala, koji se inače održava uz podršku Fondacije Novi Sad – evropska prestonica kulture, kaže da ništa slično do sada nije viđeno – ne samo u glavnom gradu Vojvodine, nego ni u celoj Srbiji.

Takmičarsku selekciju otvara finski Grus Grus teatar predstavom Nevidljive zemlje koja je autorski projekat Sandrine Lindgren i Išmaila Falkea. Kritika predstavu opisuje kao „jedinstveni susret lutkarstava i koreografije“, uz opasku da su „geografija i politika fizički proširene i transformisane kroz naša tela”, te da “mi učimo šta su dodir i prisustvo”. Dan kasnije, uslediće prva od dve verzije Carevog novog odela. Prvu, udruženim snagama, pod imenom Carevo novo ruho, izvode Lutkovno gledališče Maribor i Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Predstava, koju je režirao Zoran Petrović, nastoji da zabavi decu, ali ujedno i da ih podstakne na razmišljanje o svetu u kojem odrastaju. Još jedno viđenje čuvene bajke u Novi Sad donosi Hercegnovsko pozorište – Carevo novo odijelo kao satiru za decu, mlade i odrasle režirao je Petar Pejaković.

U nastavku Festivala dolazi Pozorište za decu iz Kragujevca koje u režiji Tina Grabnara igra predstavu Tihi dečak. U pitanju je lutkarska predstava bez lutaka, koja je bazirana na plesu prstiju i glumi tela kоји su opet zasnovani na principima tzv. platform teatra, u okviru kojeg umetnik na sceni može da bude i glumac, i lutka, i scenski element, i rekvizit. Publika će potom videti i prvu, od dve predstave, iz Slovačke. Hrono patuljci dolaze iz Bratislave, iz njihovog Pozorišta lutaka. Tu avanturističku priču o putovanju režirao je Jakub Maksimov, novosadskoj publici dobro poznat po izuzetnoj predstavi Pozorišta mladih Na vukovom tragu. Dan kasnije, na scenu izlazi Kazalište lutaka iz Zadra koje igra predstavu Kafe Kraljevstvo u režiji Vanje Jovanović. Predstava se bavi odnosom roditelja i deteta iz perspektive jedne princeze. Iz češkog Plzena sledećeg dana dolazi Pozorište Alfa koje će igrati Tri musketara u ginjol verziji. Radi se o najuspešnijoj češkoj pozorišnoj predstavi, ovenčanoj mnogim nagradama, do sada izvedenoj na tri kontinenta u više od 35 zemalja. Režirao ju je Tomaž Dvoržak. Nakon Čeha, scenu istog dana preuzimaju banjalučki umetnici: njihovo Dječje pozorište RS igra Sedam gavranova u režiji Jakuba Maksimova. Banjalučka predstava, zanovana na tradiconalnoj srednjevekovnoj bajci, istražuje zvukove raznih predmeta i muzičkih instrumenata koji vrlo često mogu zameniti govor. Predstava Mahmud u režiji Petera Srpčića stiže dan kasnije iz ptujskog Mestnog gledališča, a, iako se bavi pitanjem izbeglica, autori napominju da „To nije priča o politici, ratu vere, već priča o ljudima“. Pretposlednjeg dana festivala, pred novosadsku publiku stiže Lutkarsko pozorište Košice sa predstavom Čaplin u režiji Brana Mazuha. Najavljena je kao „slavlje života, mladosti, radosti, duhovitosti, domišljatosti, kreativnosti i slobode“.

Takmičarsku selekciju istog dana zatvara ruski Osobnjak teatar iz Sankt Petersburga. Oni se u Novom Sadu predstavljaju svojom Gerdinom sobom koja nas u rediteljskom viđenju Jane Tumine uvlači u svet „Snežne kraljice“ i prostora očaravajućih zvukova i lutaka. O najboljima  na prvim „Novosadskim pozorišnim igrama“ odlučivaće žiri u čijem sastavu su: Biserka Kolevska, rediteljka iz Bugarske, Slobodan Ninković, glumac Pozorišta mladih i Miran Hajoš, producent iz Hrvatske. U pratećem programu Festivala, pored promocije monografije Pozorišta mladih u slavu njegovog 90. rođendana i programa „PlayingUp“, biće izvedene tri predstave. Prvu, kao svoju prvu premijersku produkciju izvešće Pozorište mladih već prvog dana Festivala: Guliverova putovanja u režiji Kokana Mladenovića zamišljena su kao ulični performans sa gran ginjolama. Okosnicu predstave čini pet scena na pet važnih životnih tema današnjice: rat, glad, prijateljstvo, ekologija i znanje. Druga predstava u pratećem programu biće Miš Maus, kuća haus, iliti Mačak u čizmama Dramskog studija Centra za kulturu Požarevac. Festival će biti zatvoren 15. aprila drugom premijerskom produkcijom domaćina, predstavom Metamorfoze autora i reditelja Saše Latinovića. Ove „Metamorfoze“ pokazaće nam na koje je sve žrtve spremna velika ljubav, ali i za kakve su sve zločine sposobna izneverena očekivanja.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.