Prvog dana rata u Evropi predstava ,,Ja sam Akiko” učestvovala u velikoj humanitarnoj akciji za decu Etiopije

Ove godine je postavljen cilj da se obezbedi novčana pomoć za 600 dece izbegle od rata u Etiopiji ali najvažnije – da se pošalje zajednička poruka mira, saradnje i humanosti kao i podrška naših zemalja deci u ratu.

Na dan kada je u Evropi počeo rat ruskom invazijom Ukrajine, 24.2.2022. u Kulturnom centru Pančeva sa početkom u 12h, odigralo se humanitarno izvođenje predstave ,,Ja sam Akiko“ u koprodukciji Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade i Kulturnog centra Pančeva. Tom prilikom prikupljena je značajna suma novca kao donacija za decu Etiopije.

OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“ iz Pančeva na čelu sa učiteljem Predragom Starčevićem je tokom prošle školske godine, koja je bila obeležena pandemijom virusa Covid-19, pokrenula međunarodni projekat „RUKA SAOSEĆANJA, PRIJATELJSTVA I LJUBAVI DECI ETIOPIJE“.

Sav prikupljeni novac tokom prošlogodišnjeg projekta uplaćen je za hranu i odeću deci izbegloj iz rata u Etiopiji. Pomoć je primilo 90 dece i 10 njihovih nastavnika.

U Etiopiji se i dalje širi građanski rat. Trenutno ima preko pola miliona izbegle dece i odraslih. Pred ratom se raseljavaju čitavi gradovi i sela. Sve više mladih se svakodnevno mobiliše. Inflacija je sve veća. Sve poskupljuje, a hrane i lekova je sve manje. U Adis Abebi sve češće stanovništvo ostaje bez vode i struje. Korona se i dalje širi. Mnoge porodice su toliko siromašne da deca po ceo dan provode u gradu tražeći i snalazeći se za hranu. Objavljeno je vanredno stanje. Nevladine oružane snage su opkolile Adis Abebu. Na ivici su potpunog građanskog rata u celoj zemlji.

 

 

I ove godine OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“ iz Pančeva nastavlja sa projektom, ali sa idejom da ga proširi na region odnosno na zemlje bivše Jugoslavije jer je ove godine postavljen cilj da se obezbedi pomoć za 600 dece ali najvažnije – da se pošalje zajednička poruka mira, saradnje i humanosti kao i podrška naših zemalja deci u ratu.

Nosioci projekta ove godine su OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Pančevu i Kulturni centar Pančeva.
Podršku projektu daju Pestalozzi Children’s Foundation sa sedištem u Švajcarskoj i Udruženje ,,Živojin Mišić”, koje je dobitnik nagrade za razvoj filantropije u Srbiji u 2021.godini.

U narednom periodu će Kulturni centar Pančeva organizovati još humanitarnih predstava za decu kao i humanitarne koncerte, a sav prihod će biti upućen deci izbegloj iz rata u Etiopiji.

Informacija za sve koji žele, takođe, da pomognu ovoj akciji:

Žiro-račun koji je otvoren namenski za ovu humanitarnu akciju je:

Banca Intesa
160-1-73
sa pozivom na broj
160-6000000818505-89.

Podršku projektu i kontrolu nad transferom novca daje Pestalozzi Children’s Foundation sa sedištem u Švajcarskoj, a realizuje ga Ethiopian Center for Development /ECD/.

 

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.