Svjetski dan dječije knjige

Neke od najpoznatijih bajki Hansa Kristijana Andersena su „Carevo novo odijelo“, „Ružno pače“, „Palčica“, „Mala sirena“, „Snježna kraljica“ i „Olovni vojnik“.

“Sve što pogledaš može se pretvoriti u priču…
možeš da napraviš priču od svega što dodirneš.”
H.K.Andersen

U svijetu se od 1967. godine obilježava 2. april kao dan posvećen književnom stvaralaštvu za najmladje.
Datum je simbolično vezan za rodjendan jednog od najvećih dečijih pisaca – Hansa Kristijana Andersena.
Međunarodni odbor za dječiju knjigu The International Board on Books for Young People (IBBY), obiljležava 2. april širom svijeta da bi što više dece podstakli na čitanje.
IBBY ima više od 70 zemalja članica, a svake druge godine dodjeljuje nagradu Hans Kristijan Andersen za poseban doprinos promociji dječije knjige na području pisanja i ilustracije. Ova nagrada se često naziva Mali Nobel.

Hans Kristijan Andersen je bio danski pisac, najpoznatiji po brojnim bajkama koje su prevedene na mnoge svjetske jezike. Rođen je 2. aprila 1805. godine u danskom gradu Odensu, a umro 4. avgusta 1875. godine u Kopenhagenu.
Napisao je preko tri hiljade djela koja su prevedena na više od 125 jezika. Neke od najpoznatijih bajki Hansa Kristijana Andersena su „Carevo novo odijelo“, „Ružno pače“, „Palčica“, „Mala sirena“, „Snježna kraljica“ i „Olovni vojnik“.
Njegove priče poslužile su kao inspiracija za brojne balete, pozorišne predstave i filmove, a danas najveća ulica u Kopenhagenu nosi njegovo ime.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.