Traži se prvi laureat nagrade „Donka Špiček“

Nagrada Donka Špiček, pozivnica
ASSITEJ Srbije pokreće bijenalnu nagradu „Donka Špiček“ te poziva članove da predlože kandidate

Dana 9. jula 2021. navršilo se pet godina od smrti Donke Špiček, jedne od osoba koje su bile ključne za rad ASSITEJ-a Srbija. Kroz svoj rad na Televiziji Beograd, u Pozorištu “Boško Buha”, Dečjem kulturnom centru, ali i ASSITEJ-u Srbija, Donka je celog života bila okrenuta deci i mladima, i mnoge generacije su, zahvaljujući njoj, odrastale uz pažljivo osmišljene, relevantne, kreativne i smele sadržaje. Čitavog života Donka se neumorno trudila, i u tome uspevala, da deci obezbedi pravo na kulturu i pristup umetničkom doživljaju. U svemu tome, posebno je bilo značajno njeno iskustvo kao delegata na Kongresu ASSITEJ-a u Moskvi 60-ih godina koje joj je, prema njenom svedočenju, bilo trajna inspiracija i ideja vodilja za ceo radni vek, tokom kog je svojim profesionalnim angažmanom ostvarila dubok uticaj na kulturno stvaralaštvo za decu u tadašnjoj Jugoslaviji, čitavom našem današnjem regionu.

Kako bi njena profesionalna etika i neverovatna istrajnost ostali uzor i budućim generacijama koje se bave kulturom za decu i mlade, u želji da se održi sećanje na njenu posvećenost koja nastavlja da inspiriše sve koji stvaraju sa decom i za decu, da se istakne njena uloga u razvoju kulture za decu i mlade, podstakne naš esnaf da sa istim žarom, upornošću i ljubavlju nastavi ovu važnu misiju, ASSITEJ Srbija objavljuje konstituisanje bijenalne NAGRADE DONKA ŠPIČEK, koju će od ove godine dodeljivati uz veliku radost i podršku Donkine porodice.

ASSITEJ Srbija poziva svoje članove, pojedince, institucije ili organizacije, da predlože kandidate za dobitnika Nagrade Donka Špiček. Nagrada se dodeljuje:

  • profesionalcima iz bilo koje oblasti koja svojim delovanjem obuhvata rad na afirmaciji, vidljivosti i razvoju kulture za decu i mlade
  • onima koji kontinuirano rade na unapređivanju prava dece na puno učešće u kvalitetnim kulturnim i umetničkim sadržajima
  • onima čija je profesionalna etika na najvišem mogućem nivou

Nagrada se dodeljuje bijenalno, prvi put 2021. godine  u okviru Festivala Asiteža Srbije – FAS dok će naredna biti dodeljena 2023.u okviru Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade.

Rok za dostavljanje nominacije je 20. septembar.

O dobitniku nagrade odlučuje tročlani žiri sastavljen od eminentnih ličnosti iz domena kulture i obrazovanja, odabranih od strane Izvršnog odbora ASSITEJ-a Srbija, dok će se vremenom sastav  članova žirija uvećavati i menjati uključivanjem  nagrađenih, odnosno dobitnicima ovog visokog priznanja.

Ova nagrada nema novčanu već simboličnu, moralnu vrednost. Dobitniku/dobitnici Nagrade se posvećuje deo svečanog programa u okviru FAS festivala, a ASSITEJ Srbija će, objavama na svojim kanalima i u medijima, rad nagrađenog učiniti vidljivim široj javnosti. Dobitnik/dobitnica ima obavezu da se uključi u rad žirija za dodelu Nagrade “Donka Špiček” u narednim izdanjima.

Predlagač treba da pošalje sledeću dokumentaciju:

1.Izjavu o nominaciji na za to pripremljenom *Formularu koji sadrži;
– podatke o predlagaču (Ime i prezime, institucija, adresa, kontakt)
–  opis zašto nominuje ovu osobu, kakav je njen poseban doprinos (od 400 -500 reči )
– rezimirajući  deo (citat od 150 reči)

  1. Punu biografiju nominovanog
  2. Predlagač treba da ima saglasnost osobe koju predlaže za nagradu
  3. Poželjno je, ali nije neophodno, poslati i svedočanstvo o radu kandidata/kandidtakinje za Nagradu u vidu snimaka, fotografija ili do tri iskaza onih koji podržavaju nominaciju.

* Formular za nominaciju možete naći OVDE. Sačuvajte ga i popunjenog pošaljite na assitejsrbija@gmail.com do 20. septembra 2021. g.

Ostavite komentar: