U Subotici najbolja “Uspavana lepotica” DRAK Teatra iz Češke

Dodelom nagrada zatvoren je 28. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici. U trajanju od 19. do 24. septembra mogli smo da pogledamo 10 predstava za decu iz celog sveta i pregršt pratećeg programa. Sa festivala nas je svojim kritikama o predstavama obaveštavala naša Divna Stojanov, a ovako je odlučio Stručni i Mladi žiri.

Žiri 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u sastavu: Jovan Caran (Srbija) – predsednik, Lyudmila Konstantinova Hense (Kazakstan) i Sandrine Grataloup (Francuska) – članovi, odgledao je 10 predstava u zvaničnoj konkurenciji, u izvođenju 10 teatara iz 9 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije.

“Ovaj,  28. po redu, festival nije se još sasvim oporavio od posledica pandemije. Prošla godina pretila je da Festival baci na kolena. Samo ovaj festival je od one žilave vrste i nije se dao tako lako. Organizatori su prošle godine pronašli način kako da prevare pandemiju. Ali ni ta pošast se ne predaje tako lako, a to se odrazilo i na ovogodišnji festival. Zakomplikovana su prekogranična putovanja, uvedene su razne restrikcije. Zato smo uskraćeni za prisustvo nekih inostranih predstava. Pandemija je nekim pozorištima izvukla iz džepa novčana sredstva, pa je i to razlog zašto neka pozorišta nisu uspela da stignu ovamo. Ukratko, Festival je uskraćen za nekoliko predstava čije prisustvo bi svakako doprinelo raznovrsnosti programa. Ta raznovrsnost je ujedno i jedna od važnih odlika ovogodišnjeg programa. Širi raspon vrsta i postupaka daje i jasniju sliku o događanjima u svetu lutkarstva. Ujedno, ta raznovrsnost koja sadrži spektar, od nama daleke, reklo bi se egzotične vrste pozorišta, do onih koja podrazumevaju upotrebu specijalnih mašina, otežala je rad žirija. Ipak, dobra gluma i animacija može uvek da se prepozna i nagradi. Isto važi i za sve ostale kategorije koje žiri ocenjuje: režiju, scenografiju, dizajn lutaka i druge.

Žiri je, ne bez griže savesti, što je izostavio neka, samo malo slabija dostignuća, sve odluke doneo jednoglasno.”

Žiri je doneo sledeće odluke:

 • Pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljuju se:
 1. Sigi Heroldu za ulogu crvenog kralja u predstavi „Tri kralja“ u izvođenju Pozorišta Gruene Sosse iz Frankfurta, Nemačka

 1. Miloš Milovanović za ulogu Bambija u predstavi „BAMBI“ u izvođenju Pozorišta za decu Kragujevac, Srbija
 2. Rozália Gergely za ulogu Dorke u predstavi „OZ“ u izvođenju Lutkarsko pozorište Vaškakaš, Đer, Mađarska
 3. Jan Popela za ulogu zle vile u predstavi „Uspavana lepotica“ u izvođenju DRAK Teatar, Hradec Kralove, Češka
 4. Roni Level Marslandza ulogu Gulija u predstavi „GULI“ u izvođenju Galilejsko multikulturno pozorište, Izrael

 • Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljuje se:

Mladenu Bolfleku za kreaciju lutaka u predstavi „NA TRAGU“ u izvođenju Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac, Hrvatska

 • Nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljuje se:
 1. Lazar Novkov, za originalnu muziku u predstavi „BAMBI“ u izvođenju Pozorišta za decu Kragujevac, Srbija 
 • Nagrada za najbolju scenografiju:
 1. Svila Velichkova za scenografiju predstave „OZ“ u izvođenju Lutkarsko pozorište Vaškakaš, Đer, Mađarska
 • Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se:
 1. JAKUBU MAKSIMOVU, za režiju predstave „BAMBI“, u izvođenju Pozorišta za decu Kragujevac, Srbija

 • SPECIJALNA NAGRADA ZA ORIGINALNOST I FANTAZIJU dodeljuje se:

Predstavi „AERO“ u izvođenju pozorišta ODIVO iz Slovačke.

 • GRAND PRIX Festivala za najbolju predstavu u celini dodeljuje se:

Predstavi „USPAVANA LEPOTICA“ DRAK Teatar, Hradec Kralove, Češka

Mladi žiri 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u sastavu: Minja Filipović, Magdalena Anić, Maša Ilin, Tea Narančić, Simona Cvijin i Marko Zvekić, odgledao je 10 predstava iz Takmičarskog programa, u izvođenju 10 teatara iz 9 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije.

Žiri je doneo sledeću odluku:

 • Nagrada Mladog žirija za Najbolju predstavu pripala je predstavi OZ u režiji Marko Roberta i izvođenju Lutkarskog pozorišta Vaskakas.

Predstava OZ svidela nam se zbog bogate scenografije i kostima. Posebno bismo izdvojili efekat svetlosti i muzike koji je dodatno doprineo celokupnom doživljaju predstave.

Mladi žiri želi da pohvali i predstavu Na tragu zbog aktuelne teme, nove priče koja komunicira sa našom generacijom kao i zbog humora kojim predstava obiluje.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.