Uloga dramskih akademija u razvoju pozorišta za decu i mlade – regionalna online konferencija

Predstavljanje učesnika regionalne online konferencije na temu: Uloga dramskih akademija u razvoju pozorišta za decu i mlade

OD MALIH NOG(U), regionalna platforma posvećena razvoju pozorišta za decu i mlade, nastavlja sa programom online konferencija na važne umetničke, strateške i političke teme.

Ovog puta pitanje je naizgled jednostavno: koja je uloga dramskih akademija u razvoju pozorišta za decu i mlade?
Iza njega stoji jedno drugo, dublje, komplikovanije i važnije pitanje: zašto, osim nekoliko izuzetaka vezanih za lutkarstvo i pedagogiju, pozorište za decu i mlade uopšte ne postoji na regionalnim dramskim akademijama?

Konferencija Uloga dramskih akademija u razvoju pozorišta za decu i mlade održaće se u ponedjeljak 29. novembra sa početkom u 18:00h.

Live prenos konferencije publika će moći da prati na našoj Facebook stranici a tokom trajanja live prenosa svako će, putem komentara ispod videa, imati mogućnost da se uključi u razgovor i postavlja pitanja našim učesnicima.

Učesnici ove konferencije su predstavnici institucija i nekadašnji studenti koji su uključeni u savremeno pozorište za decu i mlade u regionu, a u nastavku ovog teksta ćemo se sa njima i bliže upoznati!

 

David Alić, reditelj

Fotografija: privatna arhiva

Rođen 1993. godine u Pirotu. 2012. godine završio Umetničku školu u Novom Sadu. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek multimedijalne režije u klasi prof. Nikite Milivojevića i asistenta Borisa Liješevića, diplomirao 2016. godine, a sledeće godine na istom fakultetu masterirao. Režirao širom Srbije, kako celovečernje, tako i predstave za decu, među kojima se izdvajaju Mali princ, Alisa, Legenda o mesečevoj princezi, Ludilo u dvoje, Gramatika poremećaja, Srebrni car, Ivanovo samoubistvo, San letnje noći itd. Nagrađivan na mnogim festivalima gran prijevima, nagradama za režiju, afirmaciji pozorišta, najvećim umetničkim dostignućima sezone… Trenutno na doktorskim studijama na Akademiji u Novom Sadu.


Tomaž Gubenšek, dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Univerza v Ljubljani

Fotografija: Maja Marko

Dramski igralec Tomaž Gubenšek se je rodil 8. maja 1965 v Celju. Študiral je na AGRFT v Ljubljani, kjer je leta 1992 diplomiral in se takoj zaposlil v SLG v Celju. Po šestih letih se je vrnil na Akademijo v Ljubljani, kjer je zaposlen od leta 1998 in je aktualni dekan Akademije. Je govorni svetovalec in raziskovalec govora v slovenskih gledališčih.

Vir: https://veza.sigledal.org/


Marko Hergešić, glumac u Gradskom kazalištu Žar ptica, Zagreb

Fotografija: Mare Milin / Ines Novković

Rođen sam u Sisku 11.11.1988. godine, gdje sam završio srednju medicinsku školu, u kojoj sam se, osim u par medicinskih sestara zaljubio i u glumu. Žar je tinjao još od nižih razreda, ali zahvaljujući profesorici hrvatskog Tanji Vadli i njenom mužu redatelju Silviju Vadli, razbuktao se potpuno i evo izgaram još i danas. Nakon završene akademije, preko Kerempuha, Male scene, Tvornice lutaka, same Žar ptice i nebrojenih uloga i izvedbi ulazim u ansambl istog kazališta 2018. godine. Volim doći na posao jer se pri dolasku na posao prijavljujemo otiskom prsta pa se osjećam kao James Bond. Od predstava u kući najradije igram Plavu boju snijega jer igram ludog kralja pa ne moram puno glumiti, a i tu sam ulogu prvu u životu odigrao u 4. osnovne. Bavim se streličarstvom i jahanjem.
Volim janjetinu, Igru prijestolja, zelenu boju, prirodu, životinje, Harryja Pottera, tamburaše, fiš paprikaš, Johnnyja Deppa, fileke i sve što ne vole mladi.
Ne volim: kelj, laži, licemjerje, nogomet, kisele krastavce i male honorare. Volim živjeti i raditi po svojoj mjeri.
“Nikad ne zaboravi tko si, jer svijet to sigurno neće zaboraviti. Neka ti to postane snaga. Tako ti nikada neće postati slabost. Neka ti to bude oklop, a ne oružje u rukama neprijatelja.” Tyrion Lannister
” Sreća se može pronaći i u najmračnijim vremenima, samo ako se sjetimo upaliti svjetlo.” Albus Dumbledore
Dođite u kazalište Žar ptica da zajedno izgaramo i palimo svjetla.

Izvor: https://zar-ptica.hr/


Branko Ilić, glumac i vanredni profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje

Fotografija preuzeta sa https://www.ucg.ac.me/

Rođen u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Po završenoj osnovnoj školi gimnaziju upisuje u Baru, u Crnoj Gori, a zatim 1996. g. upisuje FDU na Cetinju u klasi prof. Borislava Stjepanovića. Fakultet završava 2000.g. prosječnom ocjenom 9.
Po završetku studija potpisuje ugovor o pripravničkom radu sa Gradskim Pozorištem u Podgorici. Nakon isteka pripravničkog staža, potpisuje ugovor na FDU u Cetinju i započinje asistentski rad spod mentorstvom red. prof. B. Stjepanovića i istovremeno nastavlja honorarni angažman u Gradskom Pozorištu čiji je stalni član i danas. U nastavi ostaje aktivan i 2006. g. započinje rad kao asistent i predavač u Osijeku na ADU.
Magistrirao je 2012. god. pod mentorstvom red. prof. Branislava Mićunovića, magistarskim radom “Organskom igrom do umjetnosti”. Rad je ocijenjen najvišom ocjenom. 2016. Godine je na fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju izabran u zvanje docent na predmetima Gluma i Rad s glumcem.
Ostvario je na desetine uloga u skoro svim pozorištima u Crnoj Gori, igrao je u dva dugometražna igrana filma, jednom tv filmu i nekoliko tv serija u kojima je ostvario zapažene uloge. Kao voditelj radio je na nekoliko televizija u Crnoj Gori. Jedan je od osnivača NVO “Teatar Mladih”, koja se bavi produkcijom pozorišnih predstava.
Trenutno je stalno zaposlen na FDU u Cetinju kao docent, takođe je honorarno angažovan u Gradskom pozorištu u Podgorici.

Izvor: https://www.ucg.ac.me/


Aleksandra Jovanović, dramaturškinja i spisateljica

Fotografija: privatna arhiva

Aleksandra Jovanović rođena je 23. jula 1996. godine u Vranju. Diplomirala je i masterirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama.
Za svoj pesnički prvenac ,,Jagma”, dobila je nagradu ,,Mladi Dis”.
,,Crna ptica” je njen prvi roman. (Nagrade: Nagrada Politikinog zabavnika za 2020. godinu, nagrada grada Niša ,,Malen cvet” za 2020. godinu, uvrštena u međunarodni katalog White Ravens 2021. koji izdaje Minhenska biblioteka za decu i mlade.)
Živi i radi u Beogradu.


Jovana Karaulić, producentkinja i asistentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Fotografija preuzeta sa https://hocupozoriste.rs/

dr Jovana Karaulić je asistent na Katedri za menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi na grupi predemeta iz oblasti pozorišne produkcije. Aktivna je članica Laboratorije interaktivnih umetnosti, članica mreže IETM gde je učestvuje u radu grupe za imerzivno pozorište i članica mreže IFTR. Učesnica je u projektima saradnje FDU koje podržava Kreativna Evropa: „Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach & Understand Science – CURIOUS” i “Stronger Peripheries”. Producent je velikog broja pozorišnih, filmskih medijskih i umetničkih projekata i inicijativa. Tokom 2020. godine bila je članica programskog odbora konferencije «Kreativno obrazovanje spremnost za nespremnost» u organizaciji Bazarta, kao i predsednica Organizacionog odbora naučne konferencije «Transmedijalno pripovedanje i digitalno mapiranje: istorija, sećanje, identitet» u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti». Održala je veliki broj gostujućih predavanja u okviru programa institucija i organizacija u polju kulture i umetnosti (Kulturni centar Beograda, Slobodna zona, Eu info centar Novi Sad, Valjvski filmski susreti, Femiks itd). Alumnistkinja je EAVE programa (EAVE/ European audiovisual entreprenurers). Učestvovala je na poziciji mentora u programu Kreativno mentorstvo 2019-2020. godine. Početkom 2021. izbarana je za članicu Izvršnog odbora organizacije Asitež, udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade kao i za jednog od predvaača na ELIA akademiji (ELIA Academy). Ko-osnivačica je Zelene umetničke inicijative. Dobitnica je Nagrade grada Beograda za doprinos u polju produkcije na projektu otvaranja Univerzijade, kao članica NGIO tima. Jedan je od osnivača novinskog izdanja „Lice ulice”. Objavljuje članke u relevantnim naučnim časopisima i zbornicima.

Izvor: https://fdu.bg.ac.rs/


Saša Latinović, glumac i vanredni profesor na predmetu Lutkarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu

Fotografija preuzeta sa https://pozoristemladih.co.rs/

Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Bora Draškovića (1996-2000). Gostujući je član ansambla Pozorišta mladih.

Po završetku bio u stalnom angažmanu u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu, a od sezone 2001/02. u stalnom angažmanu u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Od treće godine studija demonstrator i saradnik na predmetu Scenski govor na Univerzitetu “BK” u Beogradu (1999/2000), a potom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu od 2003. Novembra 2010 izabran u zvanje Viši stručni saradnik, a od Novembra 2013. u zvanje Docent, na predmetu Glumačke veštine – Scenski govor, na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Izvor: https://pozoristemladih.co.rs/


Jasmin Novljaković, redatelj, glumac, voditelj Kazališnog odsjeka na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku

Fotografija preuzeta sa http://www.uaos.unios.hr/

Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, rođen je 2. prosinca 1963. godine u Sisku. Docent je na Odsjeku za kazališnu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje predaje glumu. U počecima svog kazališnog djelovanja vezan je uz kazalište DASKA iz Siska, jedno od najznačajnih amaterskih i alternativnih kazališta 80-ih godina na ovim prostorima. Od 1988. godine glumac je u Poljskoj gdje studira režiju na Kazališnoj akademiji u Varšavi. Nakon povratka u Hrvatsku, 1998. godine, režira oko 40 predstava (između ostalog u HNK-u Split, HNK-u Rijeka, „Gavelli”, IT&D, Kazalištu Vitovitica…). Obnašao je funkciju ravnatelja Doma kulture Sisak u kome pokreće Gradsko kazalište Sisak (2006. – 2010.). S predstavama gostuje od Indije, Ruske Federacije, Norveške, Danske do Njemačke, Austrije, Češke Republike, Mađarske i Rumunjske. Prevodi s poljskog jezika.

Izvor: http://www.uaos.unios.hr/


Goran Pavlić, teatrolog, prodekan za međunarodnu, međufakultetsku i međusveučilišnu suradnju Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu

Fotografija: Tomislav Miletić / PIXSELL

Rođen u Puli 1979. Diplomirao filozofiju i sociologiju u Zagrebu 2007. te 2014. doktorirao na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Od 2008. zaposlen na Akademiji dramske umjetnosti, najprije kao asistent na Odsjeku za dramaturgiju, a trenutno kao docent. Područja teorijskog interesa su filozofija politike, marksizam, politička ekonomija umjetnosti i teorije izvedbe. Objavljuje znanstvene članke u znanstvenim, stručnim i kulturnim časopisima te na Trećem programu Hrvatskoga radija. Od 2014. do 2016. bio je član uredništva hrvatskog izdanja Le Monde Diplomatiquea. U suradnji sa Sibilom Petlevski uredio je zbornike Spaces of Identity in the Performing Sphere (2011) i Theatrum Mundi (2015).

Izvor: https://www.ljevak.hr/


Petar Pejaković, pozorišni reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje

Fotografija: Vesela Mišković

Rođen sam 02. 10. 1970. godine u Kotoru. Osnovnu i srednju školu sam završio u Rijeci u Hrvatskoj. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu završio sam tri godine filozofije.

Diplomirao sam 1999. godine Pozorišnu i radio režiju kod prof. Egona Savina na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U pojedinim predstavama, pored režije, pojavljujem sa i kao autor teksta i scenografije. Još tokom studija više puta sam nagrađivan za režije na domaćim i inostranim pozorišnim festivalima.

Posebno sam se istakao u projektima i radu sa socijalno osjetljivim grupama u kojima je umjetnost primjenjena u svrhu društvenih promjena.

Po diplomiranju režirao sam 48 pozorišnih predstava u Crnoj Gori i inostranstvu.

Od 1999. godine radim na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju kao student saradnik. Po diplomiranju, radim na istom fakultetu od 19.10.2000. godine sa statusom saradnik u nastavi za predmet Režija/Pozorišna režija.

Kao predavač radim od 2005. godine za predmet Pozorišna režija i to na odsjecima Produkcija, Dramaturgija i Gluma. Kao saradnik u nastavi i dalje sam angažovan za isti predmet na odsjeku Pozorišna režija.

2009. godine biran sam u zvanje docenta za Predmet pozorišna režija.

Od 2010. do 2013. godine bio sam prodekan za međunarodnu saradnju Fakulteta dramskih umjetnosti.

2014. godine biran sam u zvanje Vanrednog profesora.

Od 2010. godine sam predsjednik Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu, odnosno direktor Festivala.

Izvor: https://www.ucg.ac.me/


Anže Virant, dramaturg in animator lutk

Fotografija preuzeta sa https://odmalihnogu.org/

Anže Virant, dramaturg in igralec. Rodil se je leta 1988 v Ljubljani. Po končani gimnaziji je odšel na enoletni študij gledališke režije na Menu fakultetas v Litvi. Po zaključni diplomski produkciji (Steklena menažerija) se je vpisal na študij dramaturgije na AGRFT, kjer je leta 2016 diplomiral z diplomskim delom Analiza lutkovnih besedil in pedagoškega dela Lojzeta Kovačiča. Je član gledališke skupine Artizani, je prejemnik študentske Prešernove nagrade za delo uredniškem odboru revije Oderuh, pisal je prispevke za več revij (TSD, FBS, Oderuh, Pogledi). Kot dramaturg in/ali oblikovalec svetlobe je sodeloval pri večih projektih (Zavod Bufeto, SMG, LGL, AEIOU Gledališče, LG FRU-FRU, AGRFT …), predstava Junak našega časa (LGL), kjer je podpisan pod avtorstvo besedila in dramaturgijo, je bila uvrščena v spremljevalni program Lutkovnega bienala 2015, predstava Srce in popek (AEIOU, Hiša otrok in umetnosti), kjer je sodeloval kot dramaturg, pa je na Lutkovnem bienalu 2015 dobila nagrado za dramaturgijo. Je član upravnega odbora Ustanove lutkovnih ustvarjalcev in izvršnega odbora Bienala lutkovnih ustvarjalcev. Deluje v Hiši otrok in umetnosti, kjer kot dramaturg in igralec nastopa v večih produkcijah.

NAGRADE:
Študentska Prešernova nagrada
Nagrada za dramaturgij na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev 2015

Vir: https://zdus.si/


Moderator konferencije je Igor Tretinjak.

Fotografija: privatna arhiva

Igor Tretinjak rođen je 1977. godine u Zagrebu. Godine 2005. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je kroatistiku i informatologiju, a 2010. godine teatrologiju te doktorirao s temom „Vizualni aspekti lutkarstva za odrasle u Hrvatskoj”.
Od 2014. godine zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku kao predavač na programu za lutkarstvo Odsjeka za kazališnu umjetnost. Ujedno je jedan od voditelja i mentora u projektu Kreativne Europe European Contemporary Puppetry Critical Platform. Kazališne kritike i stručne tekstove objavljuje od 2008. godine u više kulturnih i stručnih novina, publikacija, časopisa i internet portala, između ostalih u Vijencu s kojim surađuje od 2010., časopisima Hrvatsko glumište, Hrvatski filmski ljetopis, Književnost i dijete i Niti te, portalima tportal.hr, sigledal.org, kazaliste.hr i drugim. Pokretač je i glavni urednik portala o kazalištu kritikaz.com (2015.-) te glavni urednik online časopisa Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Artos (2017.-). Autor je monografske studije Fenomen Pinklec – od rituala do igre : 30 godina Kazališne družine Pinklec(Čakovec, 2017.). Član Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatskog centra UNIMA i umjetničkog savjeta Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF.

Izvor: https://odmalihnogu.org/

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.