V Mariboru se začenja 34. Poletni lutkovni pristan

V soboto, 5. 8. se v Lutkovnem gledališču Maribor začenja 34. Poletni lutkovni pristan. Gre za mednarodni festival lutkovnega gledališča z najdaljšo tradicijo v Sloveniji, ki je hkrati tudi najpomembnejši slovenski festival gledališča za otroke.

Že prvi dan festivala bo na sporedu delavnica Izdelaj svoje glasbilo, ki jo bo v sodelovanju s platformo Od malih nog(u) in programom »Festival znotraj festivala« pripravil Peter Kus.

Poletni lutkovni pristan poteka vsak konec tedna v avgustu, do 27. 8. pa se bo na njem zvrstilo več kot trideset dogodkov: predstav, delavnic, razstava, instalacija in koncert. Program temelji na kakovostni lutkovni produkciji iz Slovenije, ki jo dopolnjujejo predstave iz Ukrajine, Slovaške, Češke, Nizozemske, Belgije in Hrvaške.

Predstave bodo zelo raznolike in namenjene različnim starostnim skupinam, od najmlajših, do mladostnikov in odraslih, glavnina pa je namenjena družinski publiki. Tudi tokrat bo predstave ocenjevala otroška žirija in najboljša bo dobila nagrado zlata žirafa (žirafa je zaščitni znak Poletnega lutkovnega pristana).

V času festivala bodo v Lutkovnem gledališču Maribor na rezidenci mladi lutkovni ustvarjalci iz češke akademije za alternativno in lutkovno gledališče DAMU. Na njej bodo ustvarili predstavo Žalostinka za bika in bikoborca, ki bo na ogled v času festivala. V okviru mednarodne izmenjave in v sodelovanju s festivaloma Arrivano dal Mare iz Italije in festivala Sampo iz Finske prihajajo na festival tudi študenti iz Univerze za gledališče, film in televizijo iz Kijeva s predstavo Šesti čut – Kaj raste v parku.

V razstavišču LGM bo na ogled razstava lutk in skic Damijana Stepančiča, ki jih je ustvaril za Lutkovno gledališče Maribor. V Minoritski cerkvi pa bo na ogled instalacija Kibernetična intima, ki je nastala v koprodukciji MKC Maribor, konS in umetnikov Hochschuh in Donovan iz Nemčije.

Zloženko s programom festivala si lahko ogledate tukaj.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.