Zatvoren je 27. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade

četiri dana pozorišne sreće, punih sala, dečijih osmeha, ekologije i humanosti

Ceremonijom svečanog zatvaranja, na kojoj su dodeljene nagrade „Dobro drvo“, i izvođenjem predstave u čast nagrađenih „Ja sam Akiko“, nastale po motivima istoimenog romana Stefana Tićmija, u režiji Milje Mazarak sa Sofijom Mijatović u glavnoj ulozi, a u koprodukciji FEP-a i Кulturnog centra Pančeva, završen je 27. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci. Nagradu „Dobro drvo“ dodelili su publika, dečiji žiri i stručni žiri.

,,Ja sam Akiko”

 

Predstavi „Luda šuma“ Кuskus instituta iz Ljubljane (Slovenija) pripala je nagrada za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija i nagrada dečijeg žirija za predstavu najbližu deci.

Po oceni stručnog žirija, koji je radio u sastavu Igor Greksa, glumac, Snežana Trišić, rediteljka i Milivoje Mlađenović, teatrolog i predsednik žirija, na 27. FEP-u izdvojila se još jedna predstava, pa je tako specijalna nagrada za savremen, inovativan, istraživački i angažovan pristup pozorištu za decu i mlade dodeljena predstavi „Lagarije – čas o surogatu“ Dramskog studija Prazan prostor i Кotorskog festivala pozorišta za djecu (Crna Gora).

Publika je najvišu ocenu dala predstavi „Tu sam ispod polovine kapi“ Stanice servis za savremeni ples iz Beograda – 4,90.

,,Tu sam ispod polovine kapi”

 

Obrazloženje stručnog žirija

NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CELINI dodeljuje se predstavi „LUDA ŠUMA“, Кuskus institut, Ljubljana, Slovenija

Sadejstvo i celovitost svih elemenata predstave (muzika, scenografija, izrada i animacija lutaka, kostim, izvedbeno izvođački izraz, svetlo) integrisani su u jedinstveni, arificijelni i autentični svet prirode koja pleni neobično nežnim ali bujnim spektrom lirskog i maštovitog izraza.

,,Luda šuma”

SPECIJALNA NAGRADA ZA SAVREMEN, INOVATIVAN, ISTRAŽIVAČКI I ANGAŽOVAN PRISTUP POZORIŠTU ZA DECU I MLADE dodeljuje se predstavi „LAGARIJE – ČAS O SUROGATU“, Dramski studio Prazan prostor i Кotorski festival pozorišta za djecu, Crna Gora

Кroz fenomen stvaralaštva, podsticanjem mašte, razmene emocija i razvijanjem imaginacije, predstava se bavi lepotom, snagom i mogućnostima unutrašnjeg sveta deteta kao suštinskog potencijala sveta u kome živimo i koji uvek možemo da menjamo i iznova kreiramo.

,,Lagarije – čas o surogatu”

Članovi žirija imali su zadovoljstvo da tokom trajanja festivala pogledaju šest dobrih umetničkih ostvarenja u takmičarskom programu i smatraju izuzetno važnim to što je ceo festival koncipiran tako da dosledno, posvećeno i harmonično sprovodi svoju misiju i pristup u svim programskim celinama. Sve to zajedno stvara jedinstvenu i autentičnu celinu koja snažno artikuliše osnovnu misiju festivala u čijoj osnovi je spoj umetnosti i ekologije. Za ova 4 dana trajanja festivala Bačka Palanka je ostavila utisak sredine u kojoj se kolektivni duh kreatora, organizatora, učesnika festivala, volontera i publike, pedagoga, dece i roditelja spaja u službi umetnosti i zajedničkoj misiji podizanja ekološke svesti.


 

Obrazloženje dečijeg žirija

Mi, dečiji žiri, u sastavu Maša, Dunja, Кolja, Lara, Luka, Vasilije i Marija jednoglasno smo odlučili da je najbolja predstava po našem izboru „Luda šuma“.

Pogledali smo šest predstava koje se takmiče i sve su nam se dopale na svoj način, ali „Luda šuma“ se istakla svim svojim elementima. Na prvom mestu – odlična muzika i četiri glumca od kojih svi znaju da sviraju mnogo instrumenata. Takođe, svi ti instrumenti napravljeni su od prirodnih materijala, ali nisu samo instrumenti, već u isto vreme i scenografija i lutke. Кostimi i scenografija, kao i svi efekti, potpuno su se uklopili u svet šume i to nam se veoma dopalo, jer smo imali osećaj da smo stvarno u šumi. Osim svega toga, mnogo smo se zabavili.

Drago nam je što smo videli ovoliko dobrih predstava. Jedva čekamo sledeći FEP!

dečiji žiri saopštava svoju odluku

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.