Categories
Vesti

LUTKARSTVO na Akademiji u Novom Sadu

Po prvi put na našoj našoj državi organozovan je kompletan dvogodišnji studijski program za sve one koji žele da se usavršavaju u staroj, ali uvek inovativnoj, kreativnoj i suptilnoj umetnosti lutkarskog pozorišta.

U okviru studijskog programa zagrantovan je zanimljiv i inovativan rad sa stručnim nastavnicima.

 

U planu je da u oktobru novi studijski program master studija upiše osam novih studenata, a radi se i na novim kursevima koji će studentima omogućiti da se bliže upoznaju i sa umetnošću izrade lutaka.

Categories
Vesti

13th International children theatre festival “BITOLINO”

Тhis year all performances will be held both outdoors and indoors. All puppet and children’s theatres, as
well as all those theatres which have performances for children in their repertoire are invited to send their
applications to Festival Head Office address:
Babec theatre Bitola
Nikola Kirov Majski 33
7000 Bitola
Republic of Macedonia
or to: babecteatar@gmail.com, by 01 March 2024 at the latest. Applications received beyond the stated
deadline will not be considered.
( Application form download on www.babec.mk)

How to apply:
All those applying for official selection are under obligation, besides sending the completed application form
by regular mail or by e-mail, to send the following:
1. full length DVD (i.e. video recording of the whole performance)
2. 5 photographs of the performance
3. short summary of the performance in English (up to 900 characters)
4. cast and production team list (full names please)
5. short text about theatre, or CV (up to 900 characters)
6. theatre logo

Without these elements the application will NOT e considered valid and complete. These elements are necessary for the selection ( recording – when it is not possible to see live performance) and for creating the catalogue of the Festival. Submitted material will be kept in the Festival archives and will not be returned. Selection process:
The basic criteria for the selection of performances is their artistic quality. The quality of the performances applied for competitive programme will be judged by selector of the Festival (Julijana Mirchevska).
Selection results will be published on the Festival website by 01 April 2024 at the latest.

Individual notifications will be send only to those theatres/participants whose performance is chosen to be presented within competitive programme.

Award:
1. Grand Prix of the Festival for the Best Performance
Award is decided by 3-member international jury chosen from among world-renowned theatre artist and theoreticians.
Conditions of participation:
The Festival covers:
– Food and accommodation for (max.) 3 days.
– A fee of 300 EUR.
– Local transport
– Technical support

Please note:
The Festival is of a non-commercial character; entrance to all festival events is free of charge to all visitors.
If you have any questions or need more information, please do not hesitate to contact us. The contact person is Vasko Mavrovski, director of the Festival (phone: 0038976290095 , e-mail: babecteatar@gmail.com )

Categories
Kritika

Gledališka predstava kot trenutek za čudenje

Gledališče za najmlajše je format, ki ima, podobno kot otroška književnost, specifičen položaj znotraj umetnosti. Velikokrat je odrinjeno nekam na obrobje, kritiških in teoretičnih odzivov je malo, pogosto je celo označeno za manj kompleksno kot gledališče za odrasle in se v veliki večini pojavlja v nekoliko bolj komercialnih verzijah. Pomen dostopa do kakovostnih kulturno-umetnostnih vsebin v zgodnjem otroštvu, s pomočjo katerih otrokom omogočamo razvoj različnih oblik pismenosti, domišljije, socialnih in drugih veščin, pa je na drugi strani velik. Predstave, kot je Rumena pika na nebu, so zato v slovenskem gledališkem prostoru še kako pomembne, saj kažejo na to, kako inovativno, domišljeno, večplastno in spodbudno je lahko gledališče za otroke in posledično postavljajo primere dobrih praks za nadaljnji razvoj.

Rumena pika na nebu, interaktivna gibalno-taktilna predstava z značilnostmi predmetnega gledališča, namenjena otrokom od desetega meseca starosti naprej, je nastala v produkciji Zavoda Odprti predali in koprodukciji Hiše otrok in umetnosti ter Zavoda Carnica. Osrednja vsebinska točka, okrog katere se (tako kot v naravi), nizajo dodatni manjši tematski drobižki, je sonce in način, kako se giblje okrog Zemlje. Rumeni piki na nebu se skozi dogajanje seveda pridružijo še drugi nebesni pojavi – gre torej za temo, ki je neločljivo zvezana z našim vsakdanom. Koncept, pod katerim se podpisuje režiserka in koreografinja predstave Ajda Tomazin, se v sami izvedbi popolnoma umakne od pričakovanega in predvidljivo poučnega, rumeno piko na nebu pa na metaforični ravni obravnava (in uporabi) kot ključno povezovalno tkivo vsega, kar izhaja iz narave. Izrazita prisotnost organskih oblik, ki nagovarjajo različna čutila, se kaže na vseh ravneh uprizoritvene poetike. Fizično, oprijemljivo se odraža v scenografskih elementih – v materialih in načinih, kako se premikajo, slišno na ravni glasbe in intonacije igralčevega glasu, vizualno pa v gibu, ki črpa iz gibanja narave, iz gibanja telesa in iz svetlobe, ki daje mehkobo, ko je ta potrebna, ne boji pa se niti bolj dramatičnih in ostrih poudarkov. Ta vseprisotna organskost ima kvaliteto nekakšne primarnosti, skorajda mitološkosti, podobne tisti, s katero je človek od nekdaj pristopal k razmišljanju o tem, kaj se giblje nad nami in kako narekuje način našega bivanja.

Predstava to idejo o gibanju uporablja tudi v smislu prenašanja zgodbe. Gib je tisti osrednji komunikator, ki narekuje dramaturški potek s tem, ko usmerja pozornost otrok in jim dovoli, da se posvetijo vsakemu zgodbenemu drobcu, spoznavajo rekvizite ter da sami tvorijo odnos do tega, kaj se dogaja. Čeprav predstava prinaša nekaj subtilnih poučnih momentov, se ne zaduši v pedagoškosti, v veliki večini se celo umakne od dobesednega, direktnega poimenovanja in raje poseže po minimalizmu, po metafori, po abstraktnosti, po ekonomičnih in usmerjenih izraznih sredstvih, zaradi katerih vseskozi sicer ostaja oprijemljiva, ampak kljub vsemu skrivnostna in posledično vznemirljiva. Zaradi harmoničnega dialoga med vsemi gledališkimi elementi jezik v smislu (pretiranega) pojasnjevanja niti ni potreben – predstava je premišljena do te mere, da zavrže vse, kar bi lahko delovalo kot odvečno ali nasičeno. V skladu s to idejo je na odru prisoten samo en igralec. Rok Kravanja, tudi soavtor predstave, z neizmerno lahkotnostjo in razumevanjem ciljnega občinstva ustvarja in povezuje poetične slike, oblikuje ritmično razgibane glasovne ter gibalne pokrajine, pri tem pa črpa iz telesnega in zvočnega besednjaka, s katerim se otroci zlahka povežejo.

 

Minimalističen pristop narekuje tudi način, kako se sestavni deli predstave medsebojno podpirajo. Vsak uprizoritveni element ima svoj namen, omogoča vsestransko uporabo ter se tako očarljivo zliva v celoto, da predstava diha kot neločljiv sistem. Vizualna plat predstave, oblikovana po idejni zasnovi Ajde Tomazin (vzporedno je potekal proces prostorskih rešitev, ki so nastale v sodelovanju Bienala BIEN in s študenti Fakultete za dizajn, za oblikovanje kostumov je poskrbel Iztok Hrga, za svetlobo Anže Virant ter Nika Arhar kot zunaje oko) je posledično preprosta, ampak presenetljiva v tem, koliko rešitev ponuja, kakšno dinamiko omogoča in kakšne kompozicijske strukture in podobe je zmožna sestaviti. Podobno podporno okolje ustvarja edinstvena glasba Drejca Pogačnika in Saša Tepine, ki znatno prispeva k samemu vzdušju, posamezne slike opremi s popolno izbranimi zvočnimi teksturami in se – tako kot vse ostalo – brezpogojno trudi približati otroškemu naslovniku, a ga hkrati tudi spodbujati k čim bolj celostnemu in raznovrstnemu doživljanju.

 

Rumena pika na nebu poskuša čim bolje razumeti otroško radovednost, jo nagovoriti in ji celo dati možnost, da se izrazi. Predstava vabi k dotiku, k soustvarjanju in se obrača h kolektivnemu – išče možne točke, v katerih lahko mladi gledalci vstopijo in celo delno narekujejo potek dogajanja. Ustvarjalcem tako uspe ustvariti kreativen prostor, ki se je zmožen odpirati in širiti, vse dokler

nazadnje ne postane tako prostran kot nebo, po katerem se giblje rumena pika; postane prostor za povezovanje, za varen in direkten dialog, v katerega lahko vsak izmed otrok svobodno vstopa in vzpostavlja odnos do zgodbe, do igralca, do rekvizitov, do odra, drug do drugega in do samega sebe. Zaključna slika tako ponudi nekaj izjemno ganljivega – gledališko predstavo uporabi kot trenutek za skupno igro ter raziskovanje, ki dovoli (in spodbuja) čudenje, dokler nazadnje ne izzveni v nežno pomiritev; skorajda v nekakšno obliko katarze. Končna čarovnija ob zaključku potovanja, ko se otroci, kot majhne pike na Zemlji, zberejo ob veliki rumeni piki, ki bdi nad njimi, pa je zato še toliko močnejša.

Categories
Vesti

Upitnik: kako vidim svoje pozorište / kazalište / gledališče?

Poziv djeci!

Pred tobom se nalazi set pitanja koja se tiču tvojih iskustava i stavova u vezi s kazalištem i kazališnim predstavama, a ti svojim sudjelovanjem daješ doprinos jednom od najvećih istraživanja u kazališta za djecu i mlade u cijelom regiji. Cilj ovog istraživanja je da što bolje razumijemo tvoje i potrebe tvojih vršnjaka, i da ih uklopimo u sve ono što kazalište može ponuditi. Tvoji odgovori će značajno oblikovati daljnji razvoj kazališnih predstava za djecu i mlade, zato nam je svaki tvoj odgovor izuzetno važan!
Trebat ćeš izdvojiti 20-ak minuta za popunjavanje ovog upitnika – znamo da nije malo, ali važne stvari ne treba raditi na brzinu, zar ne?
Svi tvoji odgovori bit će zabilježeni anonimno kako bismo sačuvali tvoju privatnost, a voljeli bismo da od tebe dobijemo baš iskrene odgovore.
A svi koji budu zainteresirani moći će škicnuti u prve rezultate, ukoliko pošalju mail na office@odmalihnogu.org

PRISTUP UPITNIKU!

Categories
Kritika

Kaj bo zraslo iz grad-bincanja?

Park je odlično mesto, kjer v poletnem popoldnevu lahko parkirajo škrati. No, tudi gozd je čudovit, vendar pa se tam lažje zagozdijo, če na primer vlačijo s sabo tudi kako večjo nepremičnino. Bo zato že v redu, če tokrat svoj mobilni grad prinesejo med vrhniška drevesa, na trato, kjer že čakajo rdeči ležalniki (mmmm!) in se zbirajo radovedne očke v pričakovanju.
»Ampak, čakaj malo«, se mi pred nosom zloži ležalnik, »kako pa veš, da je grad?« … Toliko, da ne bi prehitro odplavala, in kakor pač tudi stvari in drevesa vselej že tiho šepetajo svojo zgodbo tam, kjer poslušajo otroci … In ker odrasli navadno slišimo nekoliko slabše, morda ni odveč, če najprej zanje povem, da predstavo gledam (o njej pišem) že drugič. Da nimam nobenih čarodejsko čaruljastih sposobnosti, če v kupu plastične plahte na tleh že »vidim« grad. Tisti skupni element (notranje okolje), ki je zaznamoval tako krajšo intervencijo za odrasle (septembra 2022 v PTL) kot zdaj predelano predstavo za otroke. In da bom zato, ker se spomina ne da kar izbrisati, tudi neizbežno primerjavo, ki se tokrat spontano odvija v mojih očeh, pač raje uporabila kot oprimek v zasledovanju prenovljene pustolovščine. Torej: još jedan put – nekim drugim putom. Kar pa še ne pomeni, da tudi sama pustolovščina ne more biti čaruljasta!

fotografije: Gašper Tominc

Iz zvočnikov se zasliši pripoved – jasno, kakšna pustolovščina pa bi to bila, če je ne bi spremljalo pravljično povabilo! Za malčke je lahko dovolj že, da se nekaj pripravlja: že ko čakajo na pričetek, so vidno na trnih. In to vznemirjenje se z vsako besedo pripovedi le še vidneje dviga v njih. Kot na bližnjem Močilniku iz tal nevidno vre voda. Toda, kako sedaj to Ljubljanico majhnih pustolovcev ujeti v strugo? Včasih so recenzenti res neumni – skozi portal vendar. Performerji … ma, kakšni performerji, »senior« pustolovci … s svojimi telesi postavijo vrata. Vhod, pred katerim nogice kar cepetajo, a si, čeprav v nizkem štartu, ne upajo steči tja, preden jim vrata ne pomahajo. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, zdaj pa lahko! Najprej se zdi, da se bodo takoj zagozdili in se bo odvil prizor, kot ga poznamo izpred vrat trgovin, kjer odrasli neučakano kurblajo in se vsi naenkrat zaženejo, ko jih končno spustijo na razprodajo.A starejši pustolovci so pripravljeni in poskrbijo, da se pravljična-sobota ne bi spremenila v črni-petek. Z njihovo pomočjo malčki eden po eden poskačejo skozi … in že se radostno vrtijo v krogu. Ah, ne samo krogu, verjetno okoli jezera ali pa mogočnega drevesa v pragozdu, njegovega debelega debla, ki ga tudi vse te ročice komaj objamejo, morda devete gore. Skratka, tistega, česar recenzent ne vidi, ker je ostal za vrati – si pa lahko zato toliko bolj misli. Ker vidi izraze na obrazih, iz katerih se da brati dinamiko notranjega sveta. Pa tudi, ker se otrokom vselej toliko dogaja, da tudi, ko kaka mala gozdna vila malce odtava iz kroga, na rob prizorišča, nasloni glavo na ramo in se nekam zagleda, ni nujno, da je odtavala tudi iz zgodbe. Kar pri otroku od zunaj daje vtis izstopa, je lahko ravno intenzivno notranje doživljanje. Zato je pravzaprav veliko težje delati interaktivne predstave z otroci, sploh pa, če jih je toliko. Performerji/koreografi, ki so sicer vajeni ustvarjati gibalno urejene in pomensko jasne kompozicije, so se preprosto primorani prepustiti zaupanju, da navidezni kaos (razpuščenost in neulovljivost gibanja otrok po prostoru) in hitro spremenljiv otroški fokus, še ne pomenita, da otrok ni globoko angažiran. Morda prav iz tega napora rastejo tudi tiste značilno pretirane performativne geste in izrazi v otroških predstavah – modus, značilen (in vsaj nekaterim nekoliko odbijajoč) tudi za klovnjenje* , ali pa tudi bolj splošno prisoten »tik«, ki ga odrasli že spontano dobimo, ko nagovarjamo otroke. Nikoli mi ni bilo jasno, ali je to res potrebno ali pa s tem odrasli več povemo o svojem nerazumevanju (podcenjvanju) otrok kot o njih. … V poskusih doumevanja tu in tam človeka pač zmanjka …

Čisto zares zmanjka! Ena od »senior« pustolovk nenadoma izgine. Pade v podzemno jamo? Morda eno tistih, kjer ponika Ljubljanica. Druga dva jo skušata izvleči iz nagužvane plahte, pa ne gre. Spominja na kita – nemara prav istega, ki se je že vprejšnji predstavi gnetel pod gladino in prišel veselo pozdravit opazujoče, tokrat pa ga aktivisti na vse pretege rešujejo, ker se je zapletel v vse tiste plastične zadevščine, ki jih ljudje po vseh možnih strugah spuščamo v oceane. Ob takih akcijah pa reševalci včasih tudi sami nastradajo: potegne ju noter. Nekaj se zdaj premetava v podzemnih dvoranah in rovih pod površino. Zgleda, da bosta prebrskala ves ponikalniški sistem vse tja nazaj do Pivke … dokler iz enega od izvirov ne bodo pokukala stopala. No, to pa zdaj torej ni več kit, kaj pa potem? Ko stvari nimajo več forme, se hitro pojavi vprašanje začudenih: »Mami, kaj je to sploh?«, in takoj zatem razodetje, ko ven ponovno pripleza človeško telo. Ok, tega pa prepoznamo!

Ne prepoznamo pa kot otroci nujno, zakaj pustolovci rabijo toliko časa, kaj se tako obirajo, da se s prekopicevanjem zdaj sami prebijejo preko skal, hribčkov in dolin nazaj do Vrhnike, kjer jih na izhodišču čakamo, da bi spet skupaj z njimi poskakovali. Ker nam otrokom čas teče veliko hitreje in zato že deset min doooooooooooolgo traja. Ali pa verjetno tudi iz atmosfere, ki jo na tistem mestu ustvarja nekoliko preodrasla glasba**, ne prepoznamo, da je teren res zahteven, poln skrivnostnih ovir in nevarnosti. In smo tako, čeprav se iz hitro-staccato giba vidi, da kar starejši pustolovci kar le morejo hitijo k nam (kakor sta nam sporočila dva sla, ki sta medtem za izvidnico splezala na kandelaber), skoraj že obupali …, preden na ličkih ne začutimo tiste težko pričakovane sape. Vetrca, ki ga pustolovci ob svoji vrnitvi pošljejo proti nam s svojim čarobnim pihanjem.

Medtem ko med pihanjem pustolovce časovni stroj vrže v »slow motion« in se za njimi napihuje grad, recenzent, ki tokrat ne sedi pred »odrom«, ampak na strani, pomisli, kako se pravzaprav s tem, ko polovico časa bolj opazuje odzive otrok kot pa dogajanje na odru (in da to isto počne tudi sogledalec, ki ni videl prejšnje predstave), ustvarja zanimiv »score«. Posaditi eno polovico gledalcev pred oder, da po običajni poti spremljajo predstavo, drugo polovico pa za oder, od koder predstavo lahko spremljajo le preko izrazov na obrazih prve skupine gledalcev. Tudi tako se človek zamoti, dokler iz »stepene smetane« grajske sadne kupe ne pogleda ven šest slamic, se pravi, bincajočih nog. Grad je zdaj že skoraj nared in otroci, ki začutijo tisto večje-od-sebe, eden za drugim vstajajo, da bi velikanu lahko s telesom sledili v nebo. Prizorišče spet napolni vzhičeno pričakovanje, da se bodo podali na skakališče, kjer za začetek že poskakujejo »senior« pustolovci – ki verjetno tudi sami komaj čakajo, da po (za odraslega resnično utrujajočem) poskakovanju z malčki pravljični teren slednjič tudi povsem predajo tem najmlajšim in neumornim pustolovčkom.

Čeprav ne moremo vedeti, v koliko več in še veliko bolj polnih zgodb so v svojih čaruljastih glavicah odpotovali mali škrati, pa smo lahko gotovi, da bodo danes dobro spali – jih bo zmanjkalo že v avtu. Pa tudi, da so takšne predstave pomembne za vse male in velike občine, z ali brez Ljubljanice, ker z njimi otroci razvijajo še kako drugo vrsto domišljije, kot jo po mestih zadnje čase sejejo (pravzaprav ugonabljajo) gradbinci s svojimi vila-blok gradovi.

***

Koreografija: JERNEJ BIZJAK
Izvedba: ANAMARIA BAGARIĆ, PETRA PEČEK, JERNEJ BIZJAK
Dramaturgija: SARA ŽIVKOVIČ KRANJC
Glasba: MATIJA STRNIŠA
Besedilo in pripovedovanje: NINA IVANIŠIN
Alternacija: ALJA LACKOVIĆ
Koreografska asistenca: FABIO LIBERTI
Mentorstvo in svetovanje: MY GRÖNHOLDT
Kostumografija: TANJA PAĐAN / KISS THE FUTURE
Oblikovanje svetlobe: JANKO OVEN
Vizualno oblikovanje: AJDA TOMAZIN
Kreativni producent: JERNEJ BIZJAK
Produkcija: ZAVOD 0.1
Predstava je podprta s strani Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana.
Datum premiere: 1. 6. 2023 (Novo mesto)
Datum ogleda: 29. 7. 2023 (Poletje na Vrhniki 2023, Park samostojnosti, Vrhnika)

* Kar pa še ne pomeni, da je to edina prvina klovnjenja ali, da je to v celoti neumna praksa!
** V ušesu odraslega sicer odlična in že skoraj filmska glasba, ki pa skoraj gotovo presega otrokovo izkušenjsko
polje in s tem možnost vživetja, opomenjenja atmosfere. Kot nek manj topen element, ki se v predelavi prejšnje
intervencije (še) ni povsem zlil s to novo raztopino za otroke.

Categories
Vesti

Otvoren javni poziv za 10. FEDU

Pozivaju se teatri, teatarske trupe i ostale institucije profesionalne teatarske produkcije iz Bosne i Hercegovine i inostranstva da prijave predstave rađene u njihovoj produkciji ili koprodukciji za učešće u Takmičarskom pozorišnom programu X Festivala dječije umjetnosti FEDU 2024., koji će se održati od 3. do 7. maja/svibnja 2024. godine. PROPOZICIJE:

– teatri mogu prijaviti do dvije predstave različitih pozorišnih žanrova (dramski, lutkarski, muzički, kombinarani) sa datumom premijere.

– selekcija predstava će biti objavljena najkasnije do 1. 4. 2024. godine; – uz precizno popunjen prijavni list (koji se može preuzeti na web stranici www.fedu.ba) obavezno je priložiti i slijedeće:

1. videozapis predstave;
2. kratku biografiju autora dramskog teksta;
3. kratku biografiju reditelja predstave;
4. plakat predstave;
5. afišu/brošuru/programsku knjižicu predstave;
6. izbor iz kritike i press-clipinga;
7. fotografije iz predstave (visoke rezolucije u elektronskoj formi);
8. ostale promotivne i teatrološke materijale (ukoliko postoje);
9. listu tehničkih zahtjeva sa detaljnim popisom svih potreba i specifičnih zahtjeva;
10. rooming listu i posebne zahtjeve u vezi smještaja i ishrane (odnosi se na teatre i trupe iz inostranstva).

Za predstave koje su trenutno u fazi pripreme, a koje nemaju finaliziran teatrološki materijal neophodno je dostaviti samo ispunjen Prijavni list, uz obavezu naknadnog dostavljanja zahtjevanih priloga.

USLOVI UČEŠĆA NA FESTIVALU

Udruženje FANI kao producent i organizator Festivala preuzima obavezu troškova smještaja i polupansiona najviše dva noćenja za trupe izvan Bosne i Hercegovine.

Udruženje FANI ne snosi troškove prijevoza. Svim gostujućim ansamblima će biti pružena tehničko-tehnološka podrška u pripremi i realizaciji adaptacione probe i festivalske izvedbe predstave, u skladu sa tehničko-tehnološkim i kadrovskim resursima pozorišnih scena na kojima će se odvijati Festival.

SELEKCIJA

Selekciju Takmičarskog pozorišnog programa X Festivala dječije umjetnosti izvršit će selektor Festivala. Selecija će se izvršiti isključivo putem gledanja video zapisa predstave.

Festival je takmičarskog karaktera, a osnovni kriterij selekcije je umjetnički kvalitet. Selektor Festivala od ukupnog broja prijavljenih predstava, nakon gledanja i stručne procjene, poziva one najkvalitetnije, najviše do deset (10). Selekcija će biti objavljena najkasnije do 1. aprila / travnja 2024. godine.

Napominjemo da je preporuka ovogodišnjeg Festivala: predstave konceptualno promišljane sa manjim brojem izvođača, s akcentom na žanru bajke/basne.

NAGRADE

Festival dodjeljuje nagrade u kategoriji: najbolja predstava, najbolji reditelj/ica, glumac/ica, najbolji dramski tekst, najbolja scenografija i kostimografija, kao i nagrada publike Najjači aplauz.

Javni poziv je otvoren do 1.3.2024.

Prijave sa ostalim prilozima slati na adresu: Udruženje za promociju kulture “Fani” Sime Milutinovića 15/4 71000 Sarajevo Bosna i Hercegovina ili na mail: info@fedu.ba, ikucuksorguc@gmail.com

Poziv i prijavni obrazac u .doc i .pdf elektronskim formatima dostupni su i na zvaničnoj internetskoj stranici Festivala dječije umjetnosti www.fedu.ba

A dodatne informacije na www.fedu.ba

Categories
Vesti

Premijerno u kazalištu Trešnja – Čudesna radionica Djeda Mraza

Predstava Čudesna radionica Djeda Mraza, koja će se premijerno izvesti 1. prosinca u Trešnji, prema riječima redateljice Kristine Grubiša: “stavlja u fokus često zaboravljene vrijednosti Božića, koje se u današnjem konzumerizmu često gube te nas podsjeća da poanta nije u poklonima, nego u samom činu dijeljenja. “

U najljepšem blagdanskom razdoblju tri tajanstvene pozivnice poslane su na adrese trojice mladića koji su se poznavali u djetinjstvu. Naizgled bezazlena svađa odvojila ih je prije mnogo godina, no čudesna radionica Djeca Mraza ponovno će ih spojiti. Jedan po jedan dolaze na naznačenu adresu, dočekuje ih Vila i kostimira u Djedice do neprepoznatljivosti. Svatko od njih laže o svojim životnim uspjesima, no ubrzo dolazi pravi Djedica i započinje tečaj “tablice dijeljenja”. U daljnjem razvoju događaja naši će junaci od laganja doći do priznanja, prepoznati se i oprostiti jedni drugima. Shvatit će da im je dječja svađa odredila živote i da nikada nije kasno naučiti dijeliti.

U predstavi glume Matija Čigir/Kruno Bakota, Paško Vukasović/Jure Radnić, Radovan Ruždjak/Krunoslav Klabučar, Hrvoje Barišić/Tvrtko Jurić, Vanda Vujanić Šušnjar/Daria Knez Rukavina.

Autorica teksta je Ana Tonković, režiju potpisuje Kristina Grubiša, scenografiju je radila Marta Dolenčić, kostime Ivona Biškupec, autor glazbe je Matej Meštrović, rasvjetu oblikuje Martin Šatović, scenski pokret Jure Radnić, a autor fotografija je Bojan-Haron Markičević.

Predstava je namijenjena djeci starijoj od četiri godine, a svi termini u slobonoj prodaji dostupni su na www.kazaliste-tresnja.hr.

Sve fotografije iz ove vjesti: Bojan-Haron Markičević

Categories
Vesti

“Orašar i Mišonja” – Premijera nove predstave LOFT-a

 

ORAŠAR I MIŠONJA

 

Prema motivima E. T. A. Hoffmanna

Dob: od 6 godina nadalje

Trajanje 60 minuta

 

Dok sat otkucava dvanaestu uru,

oči prepoznaju stvari kakve nisu.

Između sna i jave, u mraku,

nekima se sklapaju vjeđe,

a neki se bude…

Nova božićna predstava UO LOFT-a “Orašar i Mišonja” puna je iznenađenja i nesvakidašnjih preokreta! U našoj verziji “Orašara” šećerleme i slatke bademe koje znamo iz planetarno popularnog baleta gricka nitko drugi nego Mišonja, sin čarobne mišje kraljice Mišogorke.

U ovoj lutkarsko-glumačkoj predstavi koja kombinira elemente kazališta predmeta, maske i storytellinga, vraćamo se originalnoj priči iz 19. stoljeća E.T.A. Hoffmana u kojoj glavni lik, djevojčica Marica, pod utjecajem priča koje je čula i svoje bujne mašte upada u svijet snova, lutaka, priča iz davnina. No, taj njezin svijet ne sastoji se samo od blještavih lampica i čokoladnog mirisa, već je malo pomaknut, izmješten – Marica kroz svoju bujnu maštu i snove vidi stvari drugačije no drugi. U njezinom svijetu božićni pokloni vode bitku protiv miševa iz tradicijskih priča, a obiteljski prijatelj kum Drosselmeier postaje čarobnjak, sveznajući pripovjedač, veliki um koji upravlja svemirom.

Granice sna i jave se brišu, priča postaje stvarnost, a stvarnost ulazi u priču, dok se kazališna i lutkarska magija miješaju s onom prazničnom, božićnom. Igra svjetla i sjene u ovom “Orašaru” stvara iluziju – onu koja nas pod okriljem noći i kazališta može obuzeti, začarati, oduševiti i zaprepastiti!

Režija: Morana Dolenc

Adaptacija i dramaturgija: Anja Pletikosa

Scenografija, kostimi i lutke : Irena Kraljić

Glazbena obrada, fotografija i video: Marko Delić

Oblikovanje rasvjete: Marinko Radočaj

 

Predstava je nastala u sklopu rezidencije Centra mladih Ribnjak u sezoni 2023/2024.

Rad LOFT-a podržava Zaklada Kultura nova

Categories
Vesti

Nove predstava za tinejdžere Teatra Tirena: “MREŽA”

U predstavi “Mreža” bavimo se različitim aspektima društvenih mreža, fenomenom koji je u potpunosti promijenio način komunikacije koja se danas znatno manje odvija uživo. 

Društvene mreže omogućile su da svatko ima platformu za izražavanje. Omogućuje se amplificiranje glasova pojedinaca, no istodobno ne postoji nikakvo reguliranje informacija koje ti glasovi plasiraju. Stvari se često uzimaju zdravo za gotovo, a kritičko mišljenje se ne razvija dovoljno. 

Pažljivo se editira što će se staviti na društvene mreže čime se stvara privid savršenog života, provučenog kroz filtere i prikazanog u najboljem svjetlu u obliku precizno probranih trenutaka. Stvaraju se nerealne slike stilova života, fizičkog izgleda i sreće kao takve. 

U predstavi se bavimo time kako uspješno “navigirati” virtualnim svijetom u kojem su mjerne jedinice broj pratitelja, broj srca ispod posta i broj pregleda.

 

Režija: Iva Olujić
Dramaturgija: Nina Horvat
Igraju: Veronika Mach i Luka Šatara
Kostimografija i scenografija: Ana Paulić
Oblikovanje zvuka: Jona Jovanović
Oblikovanje svjetla: Alen Marin
Dizajn: Ana Goja

 

UZRAST: 5. – 8. razredi osnovne te 1. i 2. razredi srednje škole

TRAJANJE: 50 minuta

 

Categories
Uncategorized

Vodič kroz 28. reviju lutkarskih kazališta

Petak, 3. 11.

GKL, 19:30, SVEČANO OTVARANJE 28. REVIJE
Teatro Matita, Slovenija, Mesarica

Redatelj i skladatelj: Matija Solce
Scenografkinja: Larisa Kazić
Izrada lutaka: Brane Solce i Sanja Fidler
Izvode: Filip Šebšajevič, Miha Arh, Miha Razdrih, Matija Solce i Tines Špik

O predstavi: ‘Mesarica’ je intermedijski lutkarski kabare prema motivima pripovijetke ‘Martin Krpan iz Vrha’ Petero animatora, glumaca i glazbenika, umjesto u nekadašnju carsku prijestolnicu, doputuju u srce slovenske gostionice. Izvođači reinterpretiraju Levstikovu pripovijest, postavljajući njezine motive u novi kontekst, spajajući ih u kompoziciju protkanu harmonikom, rockom, situacijskom komikom, specifičnim predmetima i pomno osmišljenim lutkarskim elementima.

Trajanje: 60 min
Jezik: hrvatski i engleski
Uzrast: Odrasli

 

Subota, 4. 11.

11:00 i 17:00, HKD (publika na sceni)
Lutkarsko kazalište Ljubljana, Slovenija, Palčica

Redateljica: Maja Kunšič
Vizualna dizajnerica i scenografkinja: Zala Kalan
Adaptirale: Maja Kunšič i Tajda Lipicer
Skladateljica: Zvezdana Novaković
Kostimografkinja: Tina Kolenik
Oblikovateljica svjetla: Maša Avsec
Izvodi: Maja Kunišč

O predstavi: Sve počinje sa sjemenom. I sa željom za nečim što raste. Dobijajući nježnost i brigu, sjeme brzo nikne iz zemlje, i raste da bi procvalo. Iz cvijeta je na svijet došlo minijaturno stvorenje, ne veće od palca, ali puno znatiželje. Djevojčica vrlo brzo doživljava niz iskustava koje je je navode da preispita svoju vezu sa svijetom. U predstavi pratimo životne preokrete Palčice i njezino preispitivanje odnosa sa svijetom.

Trajanje: 40 min
Jezik: slovenski
Za uzrast: 3+

HKD atrij, 12:00
Lutkarska radionica i igraonica
Svi uzrasti

 

19:00, Dječja kuća
Suvremeno lutkarstvo i kritika

Prezentacija knjige Igora Tretinjaka
Suvremeno lutkarstvo već desetljećima kontinuirano ruši vlastite granice, šireći se i bogateći. Na tom putu aktivni gledatelji i kritičari predstavljaju nužne sugovornike i završne suautore izvedbenog čina – oko ovih nekoliko karakteristika oblikovana je knjiga ‘Suvremeno lutkarstvo i kritika’. U prvom dijelu knjige autori tom izrazu u Hrvatskoj, Sloveniji, Škotskoj i Litvi pristupaju teorijski i povijesno, da bi se u drugom dijelu okrenuli kritici i kritičaru. Kako ne bi ostala tek na teorijskim idejama, knjigu zaokružuju primjeri kritika nastalih na radionicama u sklopu projekta Kreativne Europe ‘Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU’. Rezultat projekta je i ova knjiga koja predstavlja mogući temelj za daljnje dijaloge i preplitanja suvremenog lutkarskog izraza i teorije, odnosno kritike.

Sudjeluju: Igor Tretinjak i Benjamin Zajc
Za mlade i odrasle

 

Nedjelja, 5. 11.

GKL, 18:00
Teatar za djecu i mlade, Skopje, Sjeverna Makedonija, Ronja — razbojnikova kći

Redatelj: Jakub Maksymov
Dramaturg: Gorjan Miloshevski
Scenografkinja, kostimografkinja, kreatorica lutaka i maski: Olga Ziębińska
Skladatelj: Lazar Novkov
Izvode: Matea Jankovska, Nikola Nakovski, Miki Anchevski, Katarina Ilievska Siljanovska, Angela Dimitrova i Petar Stojanov

O predstavi: Svjetski poznata švedska spisateljica Astrid Lindgren dala je izniman doprinos svjetskoj baštini književnosti za djecu svojim djelima. U ovom djelu ulazimo u potpuno novi svijet razbojnika, vilenjaka-gljiva, divlje šume i avanturističkih pejzaža. Između zaraćenih rivala, dvije bande, dvoje djece grade svoj životni put. Njih su dvoje iz različitih razbojničkih klanova te počinju sasvim drugačiju avanturu.

Jezik: makedonski (uz titlove na hrvatskom jeziku)
Trajanje: 55 min
Uzrast: 7+

 

11:00 i 18:00, HKD – Publika na sceni
Naivno kazalište Liberec, Češka, Ču – čuuu – fiju – vau

Redateljica: Michaela Homolová
Dramaturg: Vít Peřina
Scenograf: Robert Smolík
Skladatelj: Filip Homola
Izvode: Filip Homola, Adam Kubišta, Marek Sýkora i Antonín Týmal
O predstavi: Bio jednom jedan muški psić i jedan ženski psić. On je po cijele dane čuvao svoj vrt, a ona je trčala iza ograde sve dok joj njezin vlasnik ne bi zazviždao. I kao što to biva, ne samo u životu pasa, unatoč visokoj ogradi koja ih razdvaja, njih su se dvoje zbližili. Ali ona nije htjela ići u nepoznati vrt, a on nije mogao napustiti svoje dvorište. Muški je psić razmišljao kako da ipak uvjeri svoju prijateljicu da uđe u njegovo dvorište. Molba kazališta je da se poštuju dobne granice dječje publike!

Trajanje: 40 min. +10 min. Igranja
Bez riječi
Uzrast: od 3 do 6 godina

 

Ponedjeljak, 6.11.

GKL, 9:30
Teatar za djecu i mlade, Skopje, Sjeverna Makedonija, Ronja — razbojnikova kći

GKL, 18:00
Kazalište za djecu i mlade Kragujevac, Srbija, Oblak i cvijet

Redateljica: Bojana Lazić
Scenografkinja i kostimografkinja: Zorana Petrov
Skladatelj: Vladimir Pejković
Suradnik za scenski pokret: Damjan Kecojević
Izvode: Darija Vulić, Ljubica Radomirović i Miloš Milovanović

O predstavi: Priča počinje neobičnim dogovorom kojeg su sklopila dva usamljena bića – jedan Oblak i jedan Cvijet. Ako Cvijet bude pričao tužne priče, Oblak će plakati i nježno ga zalijevati suzama sve dok Cvijet ne bude dovoljno narastao da se mogu zagrliti. Poslije tri tužne priče i mnogo litara prolivenih suza, Cvijet je narastao do neba i konačno uspio zagrliti Oblak. I nikada više nitko od njih nije plakao.

Trajanje: 35 min
Jezik: srpski
Uzrast: 3+

 

HKD, 19:00
KD Pinklec, Drvljaci

Redatelj: Vanja Jovanović
Dramaturg: Patrik Gregurec
Likovnost predstave: Alena Pavlović
Oblikovanje svjetla: Vanja Jovanović
Skladatelj: Šimun Matišić
Izvode: Karolina Horvat/Ena Jagec, Mario Jakšić, Davor Dokleja i Bruno Kontrec

O predstavi: Priče nam omogućuju da izađemo iz svojih okvira i sagledamo naš život iz drugog kuta. Jedna od tih priča je priča o Drvljacima, malim bićima koja žive na drvetu. Tu priču sigurno još niste čuli, a prvi je put sluša i jedan Sin jednog Oca. Taj Sin i taj Otac nalaze se u jednom kazalištu, točnije u skladištu za kostime, još točnije – u bunkeru. Otac pripovijeda Sinu priču ne bi li mu smetnuo s uma nadolazeću životnu opasnost i ratno stanje.

Trajanje: 50 min
Uzrast: 11+

 

Utorak, 7.11.

GKL, 9:00 i 11:00
Kazalište za djecu i mlade Kragujevac, Srbija, Oblak i cvijet

HKD, 9:30
KD Pinklec, Drvljaci

HDK, 18:00
Zagrebačko kazalište lutaka, Ezopov kolaž

Redateljica: Petra Mrduljaš
Kreator lutaka i scenograf: Milan Trenc
Skladatelj: Nenad Brkić
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Suradnica za scenski pokret: Ana Herceg
Izvode: Marta Bolfan Ugljen, Ana Herceg, Dinka Vuković, Ivan Bošnjak, Borna Galinović i Adam Skendžić

O predstavi: Ezopove basne već više od dva i pol tisućljeća ne gube na aktualnosti, jer britko i precizno govore u vječnim ljudskim vrlinama i manama zagrnutim, dakako, u životinjsko ruho. U ovoj adaptaciji basne se nižu u formi kabarea u kojemu su Cvrčak i Mrav meštri ceremonije i njihova priča čini okvir ostalih basni. Kabaretska forma omogućila je korištenje raznih animacijskih tehnika koje se mijenjaju iz točke u točku.

Trajanje: 45 min
Za uzrast: 3+

 

Srijeda, 8. 11.

HDK, 9:30
Zagrebačko kazalište lutaka, Ezopov kolaž

HKD, 19:00
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Tajni vrt

Kazališna prilagodba: Enrica Carini i Fabrizio Montecchi
Redatelj: Fabrizio Montecchi
Likovno oblikovanje i lutke: Gabriele Genova
Kostimografkinja: Zdenka Lacina Pitlik
Skladatelj: Ivica Murat
Izvode: Ivana Vukićević, Tihomir Grljušić, Srđan Kovačević i Aleksandra Colnarić

O predstavi: Dvoje djece koje su životni uvjeti učinili nesretnima, apatičnima i nezainteresiranima, zahvaljujući malenom vrtu o kojem se odlučuju brinuti, pronalaze volju za životom i na taj način pomažu odraslima da je i oni ponovno pronađu. Tako ispričana čini se kao jednostavna priča o djeci za djecu, ali ona je priča koja nosi snažnu poruku: samo osjećajući se dijelom prirode možemo izliječiti svoje slabosti i pronaći sebe.

Trajanje: 50 min
Uzrast: 5+

 

Četvrtak, 9.11.

HDK, 9:30 i 11:00
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Tajni vrt

GKL, 18:00
Lutkarsko kazalište Maribor, Slovenija, Buba

Autorica priče i likovnosti: Andreja Peklar
Redateljica i autorica dramatizacije: Katja Povše
Dramaturginja i koautorica dramatizacije: Tanja Lužar
Skladatelj: Andrej Hrvatin
Kostimografkinja: Mojca Bernjak
Suradnik za scenski pokret: Branko Potočan
Oblikovatelj svjetla: Miljenko Knezoci
Izvode: Barbara Jamšek i Uroš Kaurin

O predstavi: Kad Buba primi pismo, kreće na putovanje na kojemu uči o uzbudljivim karakteristikama svijeta čiji dio i sama postaje. A kako se buba razvija u leptira, tako se razvija i dijete. No, ljudski razvoj ne završava s odraslom dobi, budući da se naše intimne transformacije uvijek iznova javljaju sa životnim iskustvima. Buba je priča o učenju i odrastanju, o istraživanju svijeta i upoznavanju sebe.

Trajanje: 35 min
Uzrast: 2+

 

HKD, 19:00
Kazalište Virovitica, GK Požega, GK Joza Ivakić Vinkovci, Tonka će sutra

Autorica teksta: Jelena Pervan
Redateljica i autorica adaptacije teksta: Marijana Matoković
Suradnica za scenski pokret i asistentica redateljice: Tihana Strmečki
Scenografkinja i kostimografkinja: Ana Mikulić
Oblikovatelj svjetla: Goran Krmpotić
Izvode: Monika Lanšćak, Katarina Šestić Baotić i Anabela Sulić

O predstavi: Tonka će sutra je predstava nastala prema motivima istoimene slikovnice, autorice Jelene Pervan. Tonka je jedna sasvim obična djevojčica koja voli stvari odgađati za sutra. A sutra ponekad postane i preksutra, a preksutra i prekpreksutra. Strpljiva mama pokušava na sve načine Tonku naučiti odgovornosti i tome da svatko ima obveze koje treba riješiti, ali nije to lak zadatak kad se radi o jednoj zaigranoj mudrici kao što je Tonka.

Trajanje: 40 min
Uzrast: 5+

 

Petak 10. 11.

GKL, 9:30 i 11:00
Lutkarsko kazalište Maribor, Slovenija, Buba

HKD, 9:30 i 11:00
Kazalište Virovitica, GK Požega, GK Joza Ivakić Vinkovci, Tonka će sutra

Filodrammatica, 18:00
Državno lutkarsko kazalište Kaunas, Litva, Mali svjetovi

Dramaturg, redatelj i koreograf: Birute Baneviciute
Scenograf: Medile Siaulytyte
Skladateljica: Rasa Dikciene
Izvode: Indre Endriukaite, Rokas Lazaunykas i Vigita Rudyte

O predstavi: Svako je dijete jedan mali svijet. Svi ti mali svjetovi zajedno tvore svijet. Važno je njegovati svaki od malih svjetova, kako bi oni kasnije mogli njegovati svijet. Ideja različitosti svijeta predstavljena je bebama u gledalištu bojama i oblicima, predmetima i pokretom te glazbom. Bebe se mogu uključiti u izvedbenu akciju što je važan dio razvoja njihove kreativnosti od najranijih godina.

Trajanje: 40 min
Bez riječi
Uzrast: Bebe od 10 do 24 mjeseca

Dječja kuća, 18:30
Prezentacija dramske radionice To go or not to go
Uzrast: 10+

 

Subota 11. 11.

Filodrammatica, 10: i 18:00
Državno lutkarsko kazalište Kaunas, Litva, Mali svjetovi

GKL, 11:00 i 19:00
Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Trnoružica — elektro bajka

Redatelj i autor vizualnog identiteta: Matteo Spiazz
Skladatelj: Josip Maršić
Oblikovatelji svjetla: Matteo Spiazzi i Sanjin Seršić
Izvodi: Tilen Kožamelj

O predstavi: U našoj verziji Trnoružice kao ‘elektro-bajke’, priča kreće iz kutije pune starih predmeta iz bakine kuće koja treba biti raščišćena. Kroz te predmete prisjećamo se originalne priče, a predstava je postavljena u formi teatra objekata, u nekoj vrsti eksperimentalnog i inovativnog lutkarstva. Svi predmeti su originali iz šezdesetih i sedamdesetih godina, kućanski aparati koji žive zahvaljujući i električnoj struji.

Trajanje: 40 min
Uzrast: 6+
Nakon večernje izvedbe svečano zatvaranje

 

 

Naslovna fotografija:

Dio plakata 28. revije lutkarskih kazališta / GKL Rijeka

Categories
Uncategorized

MENTORS OF THE NEXT GENERATION RESIDENCY IN SERBIA

 

NIKOLA ZAVIŠIĆ

 

Theatre Director, Dramaturg, Writer and Lighting Designer

Nikola received his master’s degree at the Academy of Performing Arts (DAMU) in Prague, department of directing in alternative and puppet theatre, in 2003. He founded the artistic group Radio. Nica, where he explores the experimental use of light. He has directed in many theatres in Serbia and abroad (Croatia, Slovenia, Czech Republic, Holland, Russia) and received numerous awards for his work at domestic and foreign festivals.


 

 

WILLEM MILIČEVIĆ

 

Audio Engineer, Composer, Sound and Projection Designer

Willem graduated from the SAE Institute in London in 1997. He has worked as a composer, musician, sound designer and author of video projections for many operas, dramas and commercial productions. His artistic work so far has taken him to countries such as England, Germany, Ukraine, Moldova, Greece, Kyrgyzstan, Oman and others. He says he is a mediator between the creative and technical sectors in every process. He plays guitar, bass and drums.


 

 

DAVID RAGOR

 

Circus Artist, Performer, Educator

David Ragot was born in 1975 in France. He began his career in circus performance in 1998 and has since participated in over 1,200 shows. In 1999, he initiated a project in “Boulogne sur Mer” using circus performance as a means of socialisation and rehabilitation for troubled youth dealing with issues such as delinquency, unemployment, and addiction, with the assistance of social services. He was a member of  “Malabar”, one of Europe’s oldest street theatre companies, where he performed on sprung stilts around the world. He worked with “Ludifico” and “Kreativni Pogon” from Novi Sad to develop “Circus as a way of life”, a project aimed at training street children in their home countries of Serbia, Croatia, Kosovo, and Albania. Throughout his career, he continued to train himself and others in circus arts.

Categories
Uncategorized

EARLY BIRD REGISTRATION FOR AAG 2023

Booking your pass before November 1st will make you eligible for a 40% discount.

Additionally, there are various discounts available for groups or specific countries.

Registered participants for the AAG 2023 have access to:

– productions included in the festival selection

– 2 full-day international conferences

– 2 Artistic Encounters

– Up to 20 Professional Exchange Programme sessions

– Transportation from Belgrade to Novi Sad (upon prior registration for this service)

– Invitations to the Opening and Closing Ceremonies, including welcome drinks

…and many other benefits!

See you at the gathering soon.

 

REGISTRATION LINK

Don’t forget to follow https://serbia2023.assitejonline.org for additional information !