Categories
Vesti

Edukativno-teorijski program 30. Kotorskog festivala pozorišta za djecu

15. jun – 15. jul
GLUMAČKE RADIONICE
U saradnji sa Dramskim studijom Prazan prostor
Edukatori: Petar Pejaković, Slaviša Grubiša, Pavle Prelević (Crna Gora)
6+

Dramske radionice Praznog prostora imaju za cilj da u slavu fešte, pozorišta, djeteta i cjelokupnog života oplemene festivalski život uz pomoć mladih ljudi i, koristeći jedan od najstarijih umjetničkih izraza – glumu, ožive kotorske pjace i pjacete tokom festivalskih dana. Koristeći dramsko-pedagoške tehnike voditelji će podsticati djecu da izraze svoj osebujni unutrašnji život i prihvate moć i snagu dječjeg glasa. Polaznici i polaznice će moći da uživaju u igri sopstvenog, pokreta, misli i govora, kao i u interakciji sa vršnjacima i vršnjakinjama, ali i publikom na otvorenim prostorima.

PRAZAN PROSTOR je dramski studio koji se kroz kontinuirani pedagoški rad već dvadeset godina služi dramskim tehnikama kao alatkama razvoja ličnosti djece i mladih. Prazan prostor je 2000. godine u Kotoru pokrenuo Petar Pejaković, pozorišni reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Naš sistem rada se zasniva na kombinaciji različitih savremenih dramskih metoda, a grupni rad u svom centru ima lični razvoj pojedinca. Podstičemo mlade ljude da na kreativan i kritički način promišljaju svijet u kojem žive. Teme koje obrađuju kroz igru i improvizacije tiču se njihove stvarnosti i za cilj imaju osnaživanje u susretu sa svakodnevicom i situacijama iz realnog života.

2 – 12. jul
KRITIČARNICA

U saradnji sa Udruženjem pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore
Edukatorke: Maja Mrđenović (Crna Gora), Tijana Grumić (Srbija)
10+

“Kritičarnica – Školica pozorišne kritike za djecu” je projekat koji se u najširem smislu odnosi na razvoj najmlađe pozorišne publike Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Riječ je o radionici namijenjenoj djeci – publici Kotorskog festivala pozorišta za djecu koja će im omogućiti da prodube svoj doživljaj pozorišne umjetnosti i koja će ih istovremeno ohrabriti da artikulišu i javno iznose svoje utiske i sudove o pozorištu.

Maja Mrđenović doktorantkinja je Doktorskih naučnih studija teorije dramskih umetnosti, medija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Od 2016. godine saradnica je u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Redovno objavljuje tekstove iz oblasti teatrologije i kulturne politike u nekoliko crnogorskih i regionalnih časopisa. Jedna je od osnivačica i urednica elektronskog časopisa Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore Peripetija.me.

Tijana Grumić (1993) je dramska spisateljica i dramaturškinja. Diplomirala je na katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu 2016. godine kao studentkinja generacije. Na istom fakultetu je 2017. godine završila master studije dramaturgije, a trenutno je studentkinja doktorskih umjetničkih studija. Kao dramaturškinja radila je na projektima u pozorištima širom Srbije. Tijana je dobitnica nekoliko nagrada za svoj rad među kojima i nagrade za cjelokupno dramsko stvaralaštvo ,,Borislav Mihajlović Mihiz”.

2 – 12. jul
FESTIVALSKI PODKAST

Edukator: Tomislav Žegura (Crna Gora)
10+

Na radionici “Festivalski Podcast” naučićete kako izvještavati sa kulturnog dođaja poput Kotorskog festivala pozorišta za djecu, kako napraviti svoj prilog koji će biti poučan i zanimljiv, te kako kreirati sopstveni podcast i podijeliti ga sa vršnjacima. Saznaćete kako izgleda produkcija medijskog sadržaja, koji sadržaj odabrati i kako mu dati na značaju, kako biti zanimljiv sebi i slušaocima, te kako sve to promovisati na internetu.

Tomislav Žegura (1975) se bavi omladinskim radom već 20 godina, a angažovan je i u polju kulture i medija. Realizovao je brojne projekte sa mladima, između ostalog bio je i aktivan član tima Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Vodi internet radio stanicu “Radio Bruškin” u okviru koje između ostalog razvija vještine mladih u domenu produkcije omladinskih radio podcasta.

1 – 4. jul
CIRKUSKO-PLESNE RADIONICE: PUT NA MESEC

Edukatori: Ivana Koraksić, Tanja Milanović, Horhe Cezares
7+

Žonglerske loptice mogu biti planete, ringovi prstenovi od saturna, čunjevi: neidentifikovani leteći objekti. Kreativnom manipulacijom objekata uplovićemo u nove neistražene svjetove. Koristeći motive i uticaje naučne fantastike, kao i savremena naučna otkrića, kreiraćemo priču o osvajanju svemira koju će, kad porastu, djeca možda doživeti. Pritom ne zaboravljajući da imamo samo jedan dom – planetu Zemlju.

Kinetrop teatar je igra čoveka i univerzuma. Njeguje eklektični pristup teatru, spajajući pokret, ples, cirkus i lutkarstvo. Kinetrop teatar je u stalnoj potrazi za slobodom izraza.

2 – 6. jul
LICE MJESTA: KOTOR

Edukatorka: Anđelka Nikolić (Srbija)
10+

Koji javni prostor u tvom okruženju je tebi lično važan? Zašto? Šta bi volio da se u tom prostoru dogodi? Ako misliš da bi trebalo da postane nešto sasvim drugo, da promijeni svoj izgled ili namjenu, kako bismo mogli da to pokažemo? Kako bi naglasio šta je u tom prostoru lijepo, ili problematično? Kako bi svoj doživljaj tog prostora oblikovao u pozorišnu scenu, u kojoj bi i slučajni prolaznici imali svoju ulogu? Povedi nas na lice mjesta i pomozi nam da tvojim očima vidimo naš grad.

Anđelka Nikolić (1977) je diplomirala pozorišnu režiju na FDU i francuski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Režirala je četrdesetak predstava u pozorištima Srbije i Slovenije, za djecu i odrasle. Kao članica IO Assitej centra učestvovala u pokretanju Assitej festivala u Srbiji. U okviru Hop.la! (Beograd), Seoskog kulturnog centra Markovac i Zavoda Seveda (Slovenija) radi na projektima participativne umjetnosti i eksperimentalne dramske pedagogije, sa djecom različitog uzrasta i učiteljima.

3 – 7. jul
ŠTA SE KRIJE IZA ZAVJESE

Edukatorka: Jelena Ivančević – NVU ŠkArt (Crna Gora)
10+

“Šta se krije iza zavjese” je radionica koja se bavi značajem tehnike i tehnologije u pozorištu, koristeći sistem zavjesa. Radionica pokriva cijeli niz pitanja i tema, od toga: “Kakve sve zavjese postoje?”, do kompleksnih: “Kako uopšte vrednujemo značaj rada pozorišne kuće?” Djeca će imati priliku da kroz makete i pisane priče ožive svoje doživljaje izmaštane pozorišne kuće.

Jelena Ivančević (1998) završila je osnovne studije Scenske arhitekture, tehnike i dizajna u Novom Sadu. Bila je scenograf i scenski dizajner na nekoliko kratkometražnih filmova, predstava i multimedijalnih izvođenja samostalno ili kao član grupe. Okrenuta je ka pozorišnim praksama, filmskoj industriji, aktivizmu i vizuelnoj umjetnosti. Članica je ŠkArt udruženja iz Tivta od 2019. godine.

8 – 12. jul
ŠTAMPA TREĆA RUKA

Edukatori: Treća ruka – Radisav Stijović, Željka Pestorić, Ivana Vujošević (Crna Gora)
10+

Učesnici sito radionice će se upoznati sa tehnikom i procesom sito štampe. Kroz crtež će promišljati o postavljenoj temi, zatim učiti o tehničkim postupcima prenosa crteža na sito, i konačno štampati na tekstilu.

“Treća ruka” je eksperimentalna grafička radionica. Čini je kolektiv dizajnera/ki i umjetnika/ca koji istražuju djelovanje u oblasti nezavisne grafičke produkcije, samizdat izdavaštva, neformalne edukacije u domenu grafičkog dizajna i umjetnosti. Treća ruka je smještena u podrum-ateljeu u Podgorici.

30. jun, 1. i 2. jul
MAGIJA MASKE I COMMEDIE DELL’ARTE

Edukator: Monika Necpalova – Thalia Teatro (Slovačka)
7-10

Svaka maska ima svoju priču, samo što je se ta priča govori bez riječi. Kako je to glumiti sa maskom koju napraviš sam na radionici? Šta može da se desi kada se na sceni sastane više malih glumaca sa maskama? Da li tada dođe i nosorog? Na tri dana ćemo uroniti u pozorište maski i fizički teatar gdje se sve kaže tijelom i pokretom, dakle, bez riječi.

Monika Necpalova (1985) je performerka, glumica, režiserka, dramaturškinja, spisateljica i dramska pedagoškinja. Osnivačica je i predsjednica umjetničke i kulturne organizacije Thalia Teatro u Slovačkoj. Od 2010. učestvovala je u preko 90 pozorišnih projekata. Njen kreativni opus obuhvata predstave, knjige, audio drame, TV serije i filmove za mlađu publiku. Njeno učešće na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu je podržano kroz javni fond od strane Slovačkog umjetničkog savjeta.

3. i 4. jul
KAMENČIĆI I UMJETNOST

Edukatori: Nataša Strugar, Nevena Andrijašević (Crna Gora)
5+

Djeca će na otvorenom prostoru akrilnim bojama oslikavati kamenčiće i naplavine koje će kasnije lijepiti na drvene ploče, poput mozaika, stvarajući željeni oblik. Imaće veliki izbor kamenčića različitih oblika, što bi trebalo kod njih da probudi maštu prilikom stvaranja motiva za sliku.

Nataša Strugar (1969) ovom se tehnikom bavi od 1999, a izlagala je na sajmovima širom zemlje od 2015. Član je Udruženja Crnogorski suveniri – CIVILNI CENTAR CG. Učestvovala je sa radionicom Suveniri od mora 2017. i 2018. na KFPD, a zatim i kao predstavnik KFPD i Crne Gore na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku 2019.

Nevena Andrijašević (2003) maturant je Gimnazije Slobodan Škerović u Podgorici.

1. i 11. jul
SUVENIRNICA

Edukatorka: Dušica Ivetić (Crna Gora)
7+

Tokom radionice djeca će imati priliku da zajednički rade na platnu većeg formata kako bi se kroz proces igre podstakla i oslobodila kreativnost kod njih.

Dušica Ivetić je rođena, živi i radi u Kotoru. Završila je osnovne i magistarske studije Slikarstva u Firenci na Akademiji lijepih umjetnosti. Doktorirala je Digitalnu umjetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Majka je dvoje djece.

3. jul
BUDUĆNOST POZORIŠTA ZA DJECU I MLADE U KOTORU: Okrugli sto

Kotorski festival pozorišta za djecu kontinuirano je trideset godina unazad njegovao, promovisao i afirmisao pozorišno stvaralaštvo za djecu i mlade, ne samo u Kotoru i Crnoj Gori već i cjelokupnom regionu. Inicijativu o osnivanju profesionalnog pozorišta za djecu u Kotoru, koje bi bilo jedino profesionalno pozorište u Crnoj Gori namijenjeno isključivo djeci, predstavnici Festivala podnijeli su još 2012. godine. Deset godina kasnije Skupština opštine Kotor usvojiće odluku o osnivanju Kotorskog pozorišta za djecu.

U skladu sa savremenim tendencijama i formama, riječ je o javnoj ustanovi producentskog modela poslovanja, sa akcentom na kvalitetnim mobilnim predstavama koje će na reprezentativan način promovisati pozorišno stvaralaštvo za djecu u Crnoj Gori na međunarodnoj sceni i jačati i podsticati produkciju za djecu na nacionalnom nivou. O modelima finansiranja, repertoarskim odlukama, koprodukcijama, javno-privatnom partnerstvu i budućnosti pozorišta za djecu govorićemo sa osnivačima i gostima Festivala.

6. jul
RADIONICA I PROMOCIJA KNJIGE ZA RODITELJE

Edukatori: Ranka Šarenac, Mirta Primorac Šejić (Crna Gora, Hrvatska)

Veče za roditelje, staratelje i ujedno sve vas koji se na ovaj ili onaj način bavite djecom. U razgovoru sa Mirtom, autorkom knjige “Odrastanje” koja uskoro izazi iz štampe, Ranka će vam omogućiti ne samo da se direktno uključite sa vašim temama i dilemama nego i da saznate zašto je roditeljstvo najbolji motivator za rad na sebi, zašto se iz straha ne raste i na koji način možete preuzeti odgovornost za sopstvena osjećanja. Na primjerima kako iz knjige tako i iz dugogodišnjeg iskustva u radu sa porodicama i školama sagovornice će vas uputiti u tajne građenja odnosa sa djecom, dešifrovanja ponašanja kao poruka koje vam djeca šalju i putokaza ka promjeni paradigme u vaspitanju od kontrole ka uzajamnom poštovanju.

Ranka Šarenac je psihološkinja, strastveni pobornik uvažavanja djeteta i građenja odnosa uzajamnim poštovanjem, razumijevanjem i saosjećanjem. Osniva Centar za uzajamno vaspitanje “VidiMe” (https://www.vidime.org/) na temelju tih vrijednosti. Njeni najbolji vodiči na putu ličnog odrastanja i pronalaženja bolje verzije sebe su njena djeca Marko i Lara. Trenutno živi i radi u Luksemburgu.

Mirta Primorac Šejić je majka jednog dječaka, edukatorka i zaljubljenica u povezujući pristup vaspitanju kojim se podjednako radi na sebi kao i na odnosu s djetetom. Piše blog na temu roditeljstva i ličnog razvoj (https://mojsvijetodgoja.com/). Na instagram profilu objavljuje brojne tekstove o sopstvenom pristupu vaspitanju svog djeteta. Živi i radi na Visu.

11. jul
UČEŠĆE CRNE GORE NA ASSITEJ ARTISTIC GATHERING 2023: PREKRETNICA U SRBIJI – Okrugli sto

Okrugli sto organizuje regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta za djecu i mlade Od malih nog(u)

Assitej Artistic Gathering je najveći svjetski događaj tokom kojeg se okupljaju stvaraoci i stvarateljke u teatru za djecu iz čitavog svijeta. 2023. godine ovaj događaj se organizuje u Srbiji u organizaciji ASSITEJ Srbija pod nazivom PREKRETNICA. U fokusu ću biti budućnost pozorišta za djecu i mlade u cijeom svijetu. Ovo je prvi put da se ovako značajan svjetski događaj iz ove oblasti realizuje na Balkanu, pa su organizatori odlučili da akcenat stave na cjelokupnu regionalnu scenu. Cilj ovog razgovora je da se crnogorskoj pozorišnoj sceni predstave mogućnosti i značaj učešća na AAG 2023.

EDUKATIVNO-TEORIJSKI PROGRAM O EKOLOŠKIM TEMAMA

4–8. jul
RADIONICE LJETNJE EKOLOŠKE ŠKOLICE ZA DJECU

Edukatori: NVO Naša akcija
6+

Omladinski edukatori NVO Naša akcija, kao ambasadori održivog razvoja i životne sredine prenijeće svoja znanja kao i ljubav prema prirodi i moru mlađim generacijama kroz brojne radionice i aktivnosti kroz koje se razvija znanje, ali i briga i ljubav prema prirodi. Dođite da učimo o prirodi i kroz druženje naučimo da je čuvamo. Četvrtu godinu za redom NVO Naša akcija u sklopu Kotorskog festivala pozorista za djecu organizuje ovu školicu kako bi najmlađe volontere i učesnike edukovala kroz program “Mladi za čist Jadran”.

8–11. jul
EKO-DOKUMENTARNE FILMSKE VEČERI ZA MLADE

Kao i prethodnih godina Kotorski festival pozorišta za djecu i NVO Naša akcija nastavljaju edukaciju mladih kroz eko dokumentarne filmske večeri. Na ovaj način prenosi se znanje o samom žanru dokumentarih filmova, kao i o temama kao što su aktivizam i ekologija, tj. zaštita životne sredine. Jedna od večeri će biti posvećena i kulturnoj baštini Boke. Nakon filmova biće upriličene i diskusije. Ove večeri podržane su od strane The European Endowment for Democracy.

NVO Naša akcija je osnovano 2012. godine kao nevladino udruženje čiji je opšti cilj razvoj svijesti građana, kao i njihovo uključivanje u socijalni, ekonomski, ekološki i kulturni razvoj društva, kvaliteta života građana i lokalne zajednice u cjelini. Ciljevi organizacije planirani su biti ostvareni kroz jačanja volonterizma i građanskog aktivizma, sa fokusom na mlade. Organizaciju čine aktivistkinje i aktivisti sa dugogodišnjim iskustvom u organizacionom vođstvu, omladinskom radu, volontarizmu, aktivizmu, neformalnom obrazovanju i radu u civilnom sektoru.

Više detalja o samom festivalu možete pronaći na sajtu festivala:
kotorskifestival.me

Categories
Vesti

4. Next Generation Pakistan

ASSITEJ Pakistan objavljuje poziv za 4. Next Generation Pakistan rezidencijalni program.

ASSITEJ Pakistan protekle tri godine sprovodi Next Generation, pozorišni rezidencijalni program u sklopu platforme ASSITEJ International. Do sada smo organizovali dva Next Generation programa, o kojima možete više pročitati u izveštajima iz 2018. i 2019. godine na našem sajtu, kao i jedan onlajn Next Generation program.

Ovim putem najavljujemo 4. po redu Next Generation program za 2023. godinu na kom želimo da okupimo mlade umetnike koji će međusobno deliti i razmenjivati iskustva, odnosno učiti jedni od drugih. Program uključuje i predstavljanje radova, sesije diskusija, razvoj zajedničkih performansa i predstavljanje tih performansa.

Next Generation program okupiće oko 30 umetnika i umetnica, od kojih će 15 biti iz Pakistana, a 15 iz internacionalne zajednice mladih pozorišnih stavaralaca, sa idejom da provedu 11 dana učeći jedni od drugih i radeći zajedno na razvoju kratkih izvedbenih formata.

Datum održavanja rezidencije: 8 – 18. februara 2023. godine

Mesto: Lahore, Pakistan

Rok za prijavu: 30. septembar 2022. godine
(Prijave će biti obrađivane kako budu pristizale i tako će se odlučivati i o učesnicima i učesnicama, stoga ne čekajte poslednji trenutak za prijavu.)

Ko može da se prijavi:
Mladi umetnici koji imaju od 18-35 godina starosti i strast prema pričanju priča i pozorišnom stvaralaštvu, uz pregled skorijeg delovanja u ovim oblastima u okviru svoje lokalne zajednice ili države.
Ovo je inkluzivan program i svi su dobrodošli.

Otvoren za internacionalne, kao i umetnike iz Pakistana program nudi:
• Zajednički (deljeni) smeštaj za vreme trajanja programa
• Hranu i drugu logistiku
• Lokalni prevoz
• Radionice eminentnih stvaralaca i predavača u oblasti izvođačkih umetnosti
• Platformu za umrežavanje sa međunarodnom pozorišnom zajednicom
• Zajednički performativni rad sa internacionalnim umetnicima
• Kulturni obilazak Lahorea

Za učesnike iz Pakistana:
Participacija: 25,000 PKR (Participacija se naplaćuje tek nakon selekcije učesnika.)

Za internacionalne učesnike:
Učesnici samostalno pokrivaju putne troškove do Pakistana. ASSITEJ Pakistan će obezbediti učesnicima podršku u vidu pozivnih pisama i pisama za potraživanje vize nakon selekcije.

Kako se prijaviti?
Molimo vas da ispunite sledeću formu. (morate se prijaviti na Gmail kako biste je otvorili)

https://forms.gle/f7MjrQmMS8MWft296

O ASSITEJ Pakistan
ASSITEJ Pakistan je organizacija posvećena osnaživanju i angažovanju mladih umetnika u razvoju, kao i drugih pozorišnih profesionalaca širom sveta i Pakistana koji su zainteresovani za rad u pozorištu za decu i mlade.

Za sve informacije, možete posetiti sajt ASSITEJ Pakistan assitejpakistan.org

ASSITEJ Pakistan objavlja razpis za 4. NEXT GENERATION program Pakistan

ASSITEJ Pakistan že tri leta izvaja program Next Generation – gledališki rezidenčni program ASSITEJ International. V preteklosti smo gostili dva NG, na povezavi si preberite poročilo za leti 2018 in 2019, skupaj s spletno stranjo NG.

Napovedujemo 4. NEXT GENERATION program za leto 2023. Združili bomo mlade umetike, da bodo delili, izmenjevali, se učili in predstavljali svoje prakse. Program bo imel končno predstavitev projektov in del, razprave, razvoj skupnih predstav in predstavitve performansov.

Program Next Generation Programs združuje približno 30 umetnikov, 15 iz Pakistana in 15 mednarodnih mladih gledališčnikov, za 11 dni, v namen učijenja drug od drugega in soustvarjanja kratkih predstav.

Datum: 8. – 18. februar 2023

Kraj: Lahore, Pakistan

Rok za prijavo: 30. september 2022
(Prijave bodo obdelane, sprejeti kandidati bodo objavljeni sproti, ne čakajte na rok za prijavo.)

Upravičenost:
Mladi umetnik, star od 18 do 35 let, s strastjo do pripovedovanja zgodb in gledališkega ustvarjanja, skupaj z interesom in izkušnjami o pomembnosti vplival na skupnosti.

To je vključujoč program in je dobrodošel za vse.

Odprto za mednarodne in pakistanske prijavitelje program ponuja:

• Skupna namestitev za čas trajanja programa
• Hrana in logistika
• Lokalni prevoz
• Delavnice eminentnih trenerjev uprizoritvenih umetnosti
• Platforma za povezovanje z mednarodno gledališko skupnostjo
• Skupni nastop z mednarodnimi umetniki
• Kulturni ogled Lahoreja

Za pakistanske prosilce: (ODPRTO)
Pristojbina: 25.000 PKR (Pristojbina bo zaračunana šele po izbiri.)

Za mednarodne prijavitelje:
Udeleženci bodo potovanja z letalom upravljali sami. ASSITEJ Pakistan bo ob izbiri podprl kandidate s vabilom in viza pismom.

Kako se prijaviš?
Prosimo, izpolnite ta obrazec. (za odpiranje se morate prijaviti v Gmail)

https://forms.gle/f7MjrQmMS8MWft296

ASSITEJ Pakistan se zavzema za sodelovanje mladih ambicioznih umetnikov in profesionalnih gledališčnikov z vsega sveta in Pakistana, ki jih zanima TYA (gledališče za mlado občinstvo).

Za vse informacije lahko obiščete spletno stran ASSITEJ Pakistan assitejpakistan.org

Categories
Vesti

JAVNI POZIV ZA ODDAJO BESEDIL NAMENJENIH GLEDALIŠKIM PREDSTAVAM ZA OTROKE IN MLADE

Javni poziv je odprt do 30.9.2022, rezultati razpisa bodo objavljeni decembra 2022.

I.

Na poziv se lahko prijavijo avtorji, ki pišejo v naslednjih jezikih: bosanski, črnogorski, hrvaški, slovenski ali srbski. Sprejemamo besedila napisana izključno v latinici. Besedila ne smejo biti predhodno izvedena, javno brana ali objavljena. Besedila se pošiljajo pod kodo, avtorji lahko oddajo eno besedilo. 

Šifrirana besedila se v pdf obliki pošiljajo na e-naslov javni.poziv@odmalihnogu.org, v telesu e-pošte pa je treba poleg kode navesti naslednje podatke o avtorjih: ime in priimek, e- poštni naslov in telefonsko številko.

II.

Prednost bodo imela tista besedila, ki ustrezajo aktualnemu družbenemu trenutku in temam odtujenosti, osamljenosti, duševnega zdravja, ohranjanja okolja in ekologije duha.

O zmagovalnih besedilih bo odločala strokovna žirija v sestavi:

 • Drago Utješanović (direktor GK Žar ptica) 
 • strokovna ekipa platforme Od malih nog(u) (Tijana Grumić, dramaturginja; Ilija Gajević, profesor književnosti; Igor Tretinjak, gledališki kritik; Rok Kravanja, igralec).

Kriteriji za izbor besedil so: kakovost, dramaturška enotnost ter izvirnost ideje in pristopa.

III.

Prvonagrajeno besedilo bo leta 2023 izvedeno v GK Žar ptica, z odkupom avtorskih pravic v vrednosti 1500 evrov.

Strokovna žirija lahko poleg zmagovalnega besedila priporoči tudi druga besedila prispela na poziv, ki bodo ob zmagovalnem besedilu objavljena v ediciji Ćuk Festivala otroškega gledališča Kotor. 

Javno branje besedil bo potekalo na Festivalu ekološkega gledališča v Bački Palanci 2023, nadalje pa bodo promovirana na drugih festivalih v regiji (Gledališče Zvezdarište, Državni festival poklicnih gledališč za otroke in mladino HC Assitej, Festival otroškega gledališča Kotor) in platforme digitalnih kanalov Od majhnih nog(u).

IV.

Platforma Od malih nog(u) in GK Žar ptica s tem pozivom spodbujata avtorsko dramatiko za otroke in mlade ter tako nadaljujeta poslanstvo promocije in afirmacije sodobnega gledališča za otroke in mlade v regiji. Prav tako je eden od ciljev tega razpisa povečati regionalno prepoznavnost avtorjev in odpreti možnost njihovega povezovanja.

Categories
Izdvojeno

JAVNI POZIV ZA ODDAJO BESEDIL NAMENJENIH GLEDALIŠKIM PREDSTAVAM ZA OTROKE IN MLADE

Javni poziv je odprt do 30.9.2022, rezultati razpisa bodo objavljeni decembra 2022.

I.

Na poziv se lahko prijavijo avtorji, ki pišejo v naslednjih jezikih: bosanski, črnogorski, hrvaški, slovenski ali srbski. Sprejemamo besedila napisana izključno v latinici. Besedila ne smejo biti predhodno izvedena, javno brana ali objavljena. Besedila se pošiljajo pod kodo, avtorji lahko oddajo eno besedilo. 

Šifrirana besedila se v pdf obliki pošiljajo na e-naslov javni.poziv@odmalihnogu.org, v telesu e-pošte pa je treba poleg kode navesti naslednje podatke o avtorjih: ime in priimek, e- poštni naslov in telefonsko številko.

II.

Prednost bodo imela tista besedila, ki ustrezajo aktualnemu družbenemu trenutku in temam odtujenosti, osamljenosti, duševnega zdravja, ohranjanja okolja in ekologije duha.

O zmagovalnih besedilih bo odločala strokovna žirija v sestavi:

 • Drago Utješanović (direktor GK Žar ptica) 
 • strokovna ekipa platforme Od malih nog(u) (Tijana Grumić, dramaturginja; Ilija Gajević, profesor književnosti; Igor Tretinjak, gledališki kritik; Rok Kravanja, igralec).

Kriteriji za izbor besedil so: kakovost, dramaturška enotnost ter izvirnost ideje in pristopa.

III.

Prvonagrajeno besedilo bo leta 2023 izvedeno v GK Žar ptica, z odkupom avtorskih pravic v vrednosti 1500 evrov.

Strokovna žirija lahko poleg zmagovalnega besedila priporoči tudi druga besedila prispela na poziv, ki bodo ob zmagovalnem besedilu objavljena v ediciji Ćuk Festivala otroškega gledališča Kotor. 

Javno branje besedil bo potekalo na Festivalu ekološkega gledališča v Bački Palanci 2023, nadalje pa bodo promovirana na drugih festivalih v regiji (Gledališče Zvezdarište, Državni festival poklicnih gledališč za otroke in mladino HC Assitej, Festival otroškega gledališča Kotor) in platforme digitalnih kanalov Od majhnih nog(u).

IV.

Platforma Od malih nog(u) in GK Žar ptica s tem pozivom spodbujata avtorsko dramatiko za otroke in mlade ter tako nadaljujeta poslanstvo promocije in afirmacije sodobnega gledališča za otroke in mlade v regiji. Prav tako je eden od ciljev tega razpisa povečati regionalno prepoznavnost avtorjev in odpreti možnost njihovega povezovanja.

Categories
Vesti

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU TEKSTOVA NAMENJENIH IZVOĐENJU U POZORIŠTU ZA DECU I MLADE

Javni poziv otvoren je do 30.9.2022. godine. Rezultati poziva biće  objavljeni u decembru 2022. godine.

I.

Na poziv se mogu javiti autorke i autori koji pišu na sledećim jezicima: bosanski, crnogorski, hrvatski, slovenski (slovenački) i srpski. Prihvatamo tekstove pisane isključivo na latiničnom pismu. Tekstovi ne smeju da budu prethodno izvedeni, javno čitani ili objavljeni. Tekstovi se šalju pod šifrom, a autori i autorke mogu prijaviti jedan tekst.

Šifrovani tekstovi se u pdf formatu šalju na e-mail adresu javni.poziv@odmalihnogu.org, dok je u telu mejla uz šifru potrebno navesti i sledeće podatke o autorkama i autorima: ime i prezime, e-mail adresa i broj telefona.

II.

Prednost će imati oni tekstovi koji korespondiraju sa sadašnjim društvenim trenutkom, i temama otuđenja, samoće, mentalnog zdravlja, očuvanja životne sredine i ekologije duha.

O pobedničkim tekstovima odlučivaće stručni žiri u sastavu:

 •  Drago Utješanović (direktor GK Žar ptica)
 •  stručni tim platforme Od malih nogu kojeg čine: Tijana Grumić, dramaturškinja; Ilija Gajević, profesor književnosti, Igor Tretinjak, pozorišni kritičar, Rok Kravanja, glumac).

Kriterijumi za odabir tekstova su njihov kvalitet, dramaturška ujednačenost kao i originalnost u ideji i pristupu.

III.

Prvonagrađeni tekst će biti izveden u produkciji GK Žar ptica u 2023. godini uz otkup autorskih prava u iznosu od 1500 eura.

Osim pobedničkog, stručni žiri može preporučiti i druge tekstove pristigle na konkurs koji će uz pobednički tekst biti objavljeni u Ediciji Ćuk Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Javno čitanje tekstova bit će održano na Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci 2023., dok će se oni dodatno promovisati na drugim regionalnim festivalima (Nacionalni festival profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej, Kotorski festival pozorišta za djecu, Festival Assitej-a Srbije FAS i drugi) kao i digitalnim kanalima platforme Od malih nogu (www.odmalihnogu.org).

IV.

Ovim Pozivom platforma Od malih nogu i GK Žar ptica podstiču autorsko dramsko pismo za decu i mlade i tako nastavljaju misiju promovisanja i afirmacije savremenog pozorišta za decu i mlade u
regionu. Takođe, jedan od ciljeva ovog Poziva je i povećanje regionalne vidljivosti autorki i autora, kao i otvaranje mogućnost za njihovo umrežavanje.


 

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma čija je ideja da dugoročno radi na jačanju regionalne saradnje u području pozorišta za decu i mlade, kako bi na tom putu afirmisala pozorište za decu i mlade, razvila nove modele neformalnog obrazovanja (razvoj publike i obrazovanje umetnika i profesionalaca koji rade u ovom sektoru); unapredila sadržaje u one koji idu u korak sa savremenim trendovima u europskom pozorištu, odnosno poboljšala kvalitet pozorišnih predstava za decu i mlade koje su precizno i s više pažnje prilagođene svojim ciljnim grupama.

U svom trogodišnjem radu ova platforma uspešno je realizovala na desetine edukativnih, istraživačkih i umetničkih aktivnosti. Osnivači regionalne platforme za razvoj i afirmaciju pozorišta za decu i mlade su:

 • Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade,Bačka Palanka/Srbija
 •  LOFT, Zagreb/Hrvatska
 •  Prazan Prostor, Podgorica/Crna Gora
 • Odprti Predali, Kranj/Slovenija

Više o pozorištu za decu i mlade za koje se zalažemo u MANIFESTU i na sajtu www.odmalihnogu.org.


 

GK ŽAR PTICA osnovano pre 40 godina jedno je od najproduktivnijih zagrebačkih pozorišta za decu predškolskog i školskog uzrasta, sa tri premijerna naslova i preko 300 izvođenja godišnje.
Repertoar pozorišta čine dela eminentnih domaćih i stranih autora, u režiji najboljih pozorišnih reditelja iz zemlje i inostranstva.
Posebnu umetničku vrednost predstava ovog pozorišta potvrđuje čak 94 nagrade koje je pozorište osvojilo učestvovajući na svim značajnim festivalima u Hrvatskoj i u inostranstvu. GK Žar ptica je i sedmostruki dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za decu i mlade.

Categories
Izdvojeno

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU TEKSTOVA NAMENJENIH IZVOĐENJU U POZORIŠTU ZA DECU I MLADE

Javni poziv otvoren je do 30.9.2022. godine. Rezultati poziva biće  objavljeni u decembru 2022. godine.

I.

Na poziv se mogu javiti autorke i autori koji pišu na sledećim jezicima: bosanski, crnogorski, hrvatski, slovenski (slovenački) i srpski. Prihvatamo tekstove pisane isključivo na latiničnom pismu. Tekstovi ne smeju da budu prethodno izvedeni, javno čitani ili objavljeni. Tekstovi se šalju pod šifrom, a autori i autorke mogu prijaviti jedan tekst.

Šifrovani tekstovi se u pdf formatu šalju na e-mail adresu javni.poziv@odmalihnogu.org, dok je u telu mejla uz šifru potrebno navesti i sledeće podatke o autorkama i autorima: ime i prezime, e-mail adresa i broj telefona.

II.

Prednost će imati oni tekstovi koji korespondiraju sa sadašnjim društvenim trenutkom, i temama otuđenja, samoće, mentalnog zdravlja, očuvanja životne sredine i ekologije duha.

O pobedničkim tekstovima odlučivaće stručni žiri u sastavu:

 •  Drago Utješanović (direktor GK Žar ptica)
 •  stručni tim platforme Od malih nogu kojeg čine: Tijana Grumić, dramaturškinja; Ilija Gajević, profesor književnosti, Igor Tretinjak, pozorišni kritičar, Rok Kravanja, glumac).

Kriterijumi za odabir tekstova su njihov kvalitet, dramaturška ujednačenost kao i originalnost u ideji i pristupu.

III.

Prvonagrađeni tekst će biti izveden u produkciji GK Žar ptica u 2023. godini uz otkup autorskih prava u iznosu od 1500 eura.

Osim pobedničkog, stručni žiri može preporučiti i druge tekstove pristigle na konkurs koji će uz pobednički tekst biti objavljeni u Ediciji Ćuk Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Javno čitanje tekstova bit će održano na Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci 2023., dok će se oni dodatno promovisati na drugim regionalnim festivalima (Nacionalni festival profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej, Kotorski festival pozorišta za djecu, Festival Assitej-a Srbije FAS i drugi) kao i digitalnim kanalima platforme Od malih nogu (www.odmalihnogu.org).

IV.

Ovim Pozivom platforma Od malih nogu i GK Žar ptica podstiču autorsko dramsko pismo za decu i mlade i tako nastavljaju misiju promovisanja i afirmacije savremenog pozorišta za decu i mlade u
regionu. Takođe, jedan od ciljeva ovog Poziva je i povećanje regionalne vidljivosti autorki i autora, kao i otvaranje mogućnost za njihovo umrežavanje.


 

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma čija je ideja da dugoročno radi na jačanju regionalne saradnje u području pozorišta za decu i mlade, kako bi na tom putu afirmisala pozorište za decu i mlade, razvila nove modele neformalnog obrazovanja (razvoj publike i obrazovanje umetnika i profesionalaca koji rade u ovom sektoru); unapredila sadržaje u one koji idu u korak sa savremenim trendovima u europskom pozorištu, odnosno poboljšala kvalitet pozorišnih predstava za decu i mlade koje su precizno i s više pažnje prilagođene svojim ciljnim grupama.

U svom trogodišnjem radu ova platforma uspešno je realizovala na desetine edukativnih, istraživačkih i umetničkih aktivnosti. Osnivači regionalne platforme za razvoj i afirmaciju pozorišta za decu i mlade su:

 • Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade,Bačka Palanka/Srbija
 •  LOFT, Zagreb/Hrvatska
 •  Prazan Prostor, Podgorica/Crna Gora
 • Odprti Predali, Kranj/Slovenija

Više o pozorištu za decu i mlade za koje se zalažemo u MANIFESTU i na sajtu www.odmalihnogu.org.


 

GK ŽAR PTICA osnovano pre 40 godina jedno je od najproduktivnijih zagrebačkih pozorišta za decu predškolskog i školskog uzrasta, sa tri premijerna naslova i preko 300 izvođenja godišnje.
Repertoar pozorišta čine dela eminentnih domaćih i stranih autora, u režiji najboljih pozorišnih reditelja iz zemlje i inostranstva.
Posebnu umetničku vrednost predstava ovog pozorišta potvrđuje čak 94 nagrade koje je pozorište osvojilo učestvovajući na svim značajnim festivalima u Hrvatskoj i u inostranstvu. GK Žar ptica je i sedmostruki dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za decu i mlade.

Categories
Vesti

62. Međunarodni dječiji festival u Šibeniku

Svake godine početkom ljeta Šibenik pozdravlja svu djecu svijeta.

Svakog dana početkom ljeta Krešimirovim gradom igra procvjeta.

Šibenik je dječji grad i grad djece. To potvrđuje već 62. godinu zaredom pozivajući djecu i brojne umjetnike na festivalski susret, druženje i stvaranje. Iskreni i otvoreni susreti u kojima se ogledaju, jedan u drugom, umjetnik i dijete, umjetnik i umjetnik, dijete i dijete – grade preduvjet održavanja svega onoga što je lijepo i dobro. Osim toga, ti susreti otvaraju brojne mogućnosti stvaranja nečeg novog za ljepše i bolje odrastanje, za ljepši i bolji – život i svijet.

Šibenik je grad igre i grad umjetnosti. Umjetnost bez igre ne postoji, a umjetnost bez djeteta ne bi imala svoj izvorni početak. Dječje igre i igre za djecu u četrnaest festivalskih dana radosno teku ulicama Krešimirovog grada, susreću se i isprepliću. Šibenik tih dana podsjeća i potiče djecu i odrasle da se igraju riječima, glasovima, zvukovima, pokretima, crtama, mrljama, bojama, kadrovima, scenama, pjesmom, plesom, glazbom… Ovaj niz se nastavlja gotovo u beskraj ako znamo da svaka igra ima bezbrojne mogućnosti početka, tijeka i trajanja i da je svaki završetak igre tek kratak predah do novog zamaha neke nove igre i nekog novog stvaranja.

Susret, igra, umjetnost i dijete svake godine iznova u vrijeme održavanja Festivala ispraćaju proljeće i radosno dočekuju ljeto slaveći po šibenskim trgovima i ulicama dane najdužih dnevnih svjetlosti u godini. A upravo u toj svjetlosti i toplini sjajnih i svijetlih ulica šibenskoga staroga grada najuspješnije klijaju nove ideje za nove igre i nova stvaranja. U toj svjetlosti i toplini najplodnije rastu otvoreni, živi i iskreni pogledi u susretima djece i umjetnika.

Ispružimo dlan, uhvatimo svjetlost, zadržimo toplinu i krenimo radosno u dane 62. Međunarodnog dječjeg festivala. Uživajmo u svakoj slici, riječi, susretu, osmjehu, zvuku i pokretu svih onih koji se vole igrati i rasti u stvaranju. Neka nam svaka festivalska minuta najsvjetlijih dana u godini bude vesela, lijepa i dobra, a svaki korak lepršav i lak.

Krenimo zajedno.

Sanja Polak

književnica za djecu i odrasle

 

Detaljan program Program 62. Međunarodnog dječijeg festivala u Šibeniku možete pronaći na LINKU.

 

 

Categories
Vesti

Kotorski festival pozorišta za djecu slavi trideseti rođendan!

U subotu, 2. jula, Festival će biti otvoren putovanjem kroz vrijeme na Trgu od Oružja, mjestu odakle je sve davne 1993. godine i počelo, a gdje je Napoleon prije 200 godina osnovao pozorište. Do 12. jula publika će imati priliku da besplatno uživa u pozorišnim predstavama od ledenog Islanda, do sunčane Španije, a sve preko Transilvanije. U Kotor dolaze Hajdi, Sirano, Djevojčica sa šibicama, Guliver, Bambi, Snježna kraljica, muzičari, slikari, glumci, pjesnici i klovnovi. Svi oni dolaze na feštu i na mobu osnivanja pozorišta. 

Tokom ovogodišnjeg Festivala, pod sloganom “Čini da male stvari postanu velike”, Kotor će dobiti svoje stalno profesionalno pozorište za djecu i mlade. Time ćemo ispuniti jedan od svojih najznačajnijih ciljeva i jedini koji nam je decenijama izmicao. Nakon trideset godina, čini se da je period odrastanja iza nas, i da nam velike stvari tek slijede! 

30. Kotorski festival pozorišta za djecu od 2. do 12. jula će ponovo predati Kotor u ruke djeci za barem narednih trideset godina sa sviješću da gradeći pozorišta i kulturu za mlade gradimo najveće stvari. 

Za takmičarski dio pozorišnog programa 30. Kotorskog festivala pozorišta za djecu selektovali smo predstave: 

 • HAJDI
  Pozorište Boško Buha (Srbija)
 • ŽIVOT – PITA OD BLATA
  Pozorište 10 prstiju (Island)
 • NEGDJE DRUGDJE
  Lutkovno gledališče Ljubljana (Slovenija)
 • BAMBI
  Pozorište za decu Kragujevac (Srbija)
 • TIHI DEČAK (PRIČA O TIŠINI), Pozorište za decu Kragujevac (Srbija)
 • ERROR 404
  Krpeni anđeli (Španija)
 • I SIRANO I DJEVOJČICA
  Teatar Poco Loco; Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci (Hrvatska)
 • GULIVEROVA PUTOVANJA
  Pozorište mladih Novi Sad (Srbija)
 • DJEVOJČICA SA ŠIBICAMA
  Pozorište mladih Novi Sad; Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade; Sloboda nema cenu (Srbija)
 • SNJEŽNA KRALJICA
  Gradsko pozorište Podgorica (Crna Gora)
 • CRVENE CIPELICE
  Pozorište za djecu i mlade Merlin, Temišvar (Rumunija)
 • KAFE KRALJEVSTVO
  Kazalište lutaka Zadar (Hrvatska)

U revijalnom dijelu naći će se predstave:

 • (NE) PRIČAJ MI BAJKE, DS Prazan prostor; FDU Cetinje; KFPD (Crna Gora)
 • LAGARIJE – ČAS O SUROGATU, KFPD; KC Nikola Đurković; DS Prazan prostor (Crna Gora)
 • Zelena gora , Teatar mladih; KC Nikola Đurković (Crna Gora)

Želimo prije svega da se zahvalimo svim pozorišnim kućama na prijavama, uz nadu da ćemo se vidjeti prvom narednom prilikom. 

A vas, draga djeco i dragi gosti, čekamo 2. jula u Kotoru! 

Categories
Vesti

Premijera predstave “Agi i Ema”

Predstava  „Agi i Ema“ sinoć je imala premijerno izvođenje u Gradskom pozorištu Bečej.


U predstavi igraju: Srđan Kner, Simonida Mandić, Aneta Tucakov i Rastko Mićić.
Tekst: Igor Kolarov
Dramatizacija: Mina Petrić
Režija:  Sonja Petrović.
Kompozitor: Zdravko Petrović
Muzički saradnici: Jožef Riter i Vuk Popović
Tehnička podrška: Ivan Dunđerski i Imre Makra

O predstavi:
Ponekad je sve što nam je potrebno u životu samo jedan pravi prijatelj.

Agi je usamljeni dečak koji se seli u novu kuću čak devetnaesti put. Mama i tata ne obraćaju puno pažnje na njega. Ako biste pitali Agija, rekao bi vam da mama i tata ne bi primetili čak ni da Agi porazbija sve stvari po kući! Srećom, u novoj kući Agi otkriva tavan, a na tavanu… Na tavanu živi Ema…

 

Categories
Vesti

Umjetničko-znanstveni projekt „ZVJEZDANI LADIKI U ČAST“

Utjecaj Ladikinih umjetničko-pedagoških shvaćanja i danas je, u Hrvatskoj te u široj regiji, u osnovama rada brojnih dramskih i kazališnih studija, dječjih i omladinskih kazališta, amaterskih skupina te školskih družina, čija aktivnost predstavlja, a tako ju je shvaćala i Ladika, temelj cjelokupne kazališne kulture i dramske umjetnosti jedne društvene zajednice. Uza sve to, međutim, njezin važan doprinos razvoju suvremenog dramskog i kazališnog odgojnog rada u nas dosad nije bio u dovoljnoj mjeri stručno analiziran i primjereno vrednovan.

Stoga, u godini kada se navršilo puno stoljeće od njezina rođenja, Zagrebačko kazalište mladih i Hrvatski centar za dramski odgoj zajednički su pokrenuli kulturni i umjetničko-znanstveni projekt „Zvjezdani Ladiki u čast“ sa svrhom temeljitijeg stručnog vrednovanja i predstavljanja njezina pedagoškog i umjetničkog djelovanja te očuvanja njezine ostavštine.

Projekt će se odvijati u nekoliko etapa tijekom sljedećih nekoliko godina, a njegovi će ciljevi biti ostvareni realizacijom nekoliko povezanih akcija, a to su:

 • priprema stručnog simpozija o umjetničkom i pedagoškom djelovanju Zvjezdane Ladike
 • stvaranje arhive i sređivanje stručne ostavštine Zvjezdane Ladike
 • objavljivanje stručne monografije o njezinu umjetničkom i pedagoškom radu.

S obzirom da projekt nije tek ishod želja uže skupine poštovalaca Zvjezdane Ladike, već mu je namjera, baveći se njezinim umjetničko-pedagoškim djelovanjem, obraditi važan, a zanemaren, segment naše kazališne kulture, ZKM i HCDO, kao nositelji projekta, za njegovu će provedbu zatražiti potporu šire kulturne javnosti.

Osim spremnosti dramskih pedagoga i teatrologa kao istraživača njezina opusa te njezinih suradnika, ‘učenika’ i sljednika da izlože svoja iskustva i sjećanja, za realizaciju projekta neophodna  je i odgovarajuća institucionalna podrška kulturnih ustanova i organizacija, poglavito onih uz koje je Zvjezdana Ladika vezala svoj rad, kao i onih društvenih instancija koje danas skrbe o umjetničko-pedagoškoj djelatnosti kojom se bavila i koju je tako uspješno razvijala priskrbivši joj ugled u svjetskim razmjerima. Pored Hrvatskoga centra za dramski odgoj, otkuda je inicijativa krenula, i Zagrebačkog kazališta mladih kao matične ustanove u kojoj je Zvjezdana Ladika realizirala svoja shvaćanja i praksu kazališnog odgojnog rada s djecom i mladima, u provedbi projekta računamo na suradnju s Hrvatskim centrom ITI, Hrvatskim centrom ASSITEJ, Savezom društava Naša djeca Hrvatske i drugima te, dakako, s Ministarstvom kulture RH i Uredom za kulturu Grada Zagreba.

Više o simpoziju ovdje.

 

PLAN AKCIJA

1. Priprema stručnog simpozija o umjetničkom i pedagoškom djelovanju Zvjezdane Ladike

(Zagrebačko kazalište mladih, 1. – 3. srpnja 2022.)

Jedna od glavnih tekovina umjetničko-pedagoškog djelovanja Zvjezdane Ladike jest doprinos i utjecaj koji je izvršila na praksu i shvaćanja dramskog i kazališnog odgojnog rada s djecom i mladima u nas te u širim regionalnim okvirima. Ovaj iznimno važan vid njezina djelovanja, kojim je kazališni/dramski/scenski odgojni rad u nas usustavila i uklopila u dominantne svjetske tokove, ujedno je slabije istražen.

Cilj je simpozija potaknuti stručnu obradu i vrednovanje svih segmenata djelovanja Zvjezdane Ladike – od razvijanja vlastita umjetničko-pedagoškoga pristupa i teorijsko-metodičkog oblikovanja rada s djecom i mladima u studijskim uvjetima, preko autorskog i redateljskog rada i postignuća u području kazališta za djecu i mlade, do značajnog doprinosa razvoju i promicanju metoda i načela dramskog/kazališnog odgoja kao značajne sastavnice humanističkih pedagoških shvaćanja o važnosti odgoja i obrazovanja za umjetnost i pomoću umjetnosti.

2. Stvaranje arhive i sređivanje stručne ostavštine Zvjezdane Ladike

Akcija podrazumijeva prikupljanje i sređivanje svekolike pisane te druge građe i ostavštine vezane uz umjetničko-pedagoški rad i ličnost Zvjezdane Ladike, koju čine:

 • publicirana autorska pisana građa – stručne knjige i članci, intervjui, izlaganja na konferencijama, dramski i književni tekstovi te ostala građa objavljena u časopisima, zbornicima, priručnicima i drugim publikacijama)
 • neobjavljena autorska pisana građa (stručni i umjetnički tekstovi, bilješke i tekstovi vezani uz pojedine projekte, predstave, akcije i prigode i sl.)
 • pisana građa o Z. Ladiki i njezinu radu (kritike i osvrti na predstave; novinski članci o njezinu radu, predstavama, gostovanjima i dr.)
 • foto, video i audio dokumentacija njezina rada (foto, video i tv-snimke predstava; tv-emisije o njezinu radu; foto i video dokumentacija studijskoga rada; tonski zapisi Z. Ladike i suradnika i sl.)
 • građa vezana uz njezine međunarodne aktivnosti i kontakte te recepciju njezina rada u međunarodnom kontekstu (arhive Jugoslavenskog i Hrvatskog centra ASSITEJ; osobna korespondencija i dokumentacija komunikacije s ustanovama i ličnostima kazališnog rada s djecom i mladima širom svijeta)
 • ostala građa o njezinu radu i djelu (dokumenti iz privatne arhive Z. Ladike; zapisi, sjećanja, intervjui suradnika, prijatelja, ‘učenika’ i sudionika njezina studijskoga i stvaralačkog rada; građa iz arhiva drugih kazališta u kojima je radila i oblikovala predstave – Omladinski dramski studio Zorin doma Karlovac, Kazalište Mala scena, Gradsko kazalište Varaždin i dr.)

Arhiva Zvjezdane Ladike bit će smještena u Zagrebačkom kazalištu mladih kao sastavni odjeljak njegove arhive.

(Posebnu zadaću u okviru ove akcije predstavlja sređivanje njezine privatne stručne građe. U tom cilju, HCDO i ZKM, kao nositelji projekta, stupili su u kontakt s g. Mladenom Ladikom, pravnim nasljednikom njezinih autorskih prava Z. Ladike radi moguće obrade i arhiviranja njezine stručne ostavštine.)

Rad na stvaranju arhive Zvjezdane Ladike odvijat će se u duljem razdoblju, a nastavit će se i nakon završetka projekta te ostati trajnom skrbi Zagrebačkog kazališta mladih.

3. Izrada stručne monografije o umjetničkom i pedagoškom radu Zvjezdane Ladike

Cilj je monografije predstaviti umjetničko-pedagoški rad i doprinos Zvjezdane Ladike kao najistaknutije ličnosti kazališnog/dramskog odgojno-stvaralačkog rada s djecom i mladima u Hrvatskoj tijekom druge polovice dvadesetoga stoljeća. Njezina izrada usko je povezana sa simpozijem, jer će izlaganja, stručni prinosi te osobna sjećanja i svjedočanstva sa simpozija predstavljati važan dio njezina sadržaja.

Izdavači monografije: S obzirom da će monografija predstavljati jedan od njegovih najvažnijih ishoda, suorganizatori simpozija bit će i njezini izdavači.

Categories
Vesti

Zelena gora, nova premijera Teatra Mladih i JU Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond), JP Prirodnjački muzej Crne Gore i JP Nacionalni parkovi Crne Gore, a projekat u koprodukciji realizuju Teatar Mladih i JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

Predstava će premijerno biti prikazana u Kotoru 10. Juna u 19:30h, a nakon toga u ostalim crnogorskim gradovima.

Predstava će imati edukativni karakter, ali kroz zabavni, emotivni i kritički plan poučavaće djecu o tome šta su klimatske promjene, šta je zaštita životne sredine, koji je način da utičemo na oporavak ekološkog stanja planete i koliko od svakog od nas pojedinačno zavisi zdravlje planete Zemlje, našeg jedinog zajedničkog doma. 

Dramski okvir priče prati djevojčicu Goranu koja je na zadatku spašavanja prirode. Gorana je pred izazovom i treba da se suprotstavi svijetu odraslih koji zaboravljaj na važnost očuvanja prirode i njenu vezu sa čovjekom. Priča obuhvata odnos djece i odraslih prema planeti, konzumerizmu, materijalnim dobrima, odnosno svijesti o očuvanju životne sredine, ljubavi  prema živom svijetu, te o neminovnosti globalne međuzavisnosti i zajedničke budućnosti na Zemlji. Na emocionalnom planu predstava dočarava povezanost ljudi i cjelokupnog živog i neživog svijeta, nedovoljnost materijalnog izobilja za sreću, kao i ljubav, zajedništvo i poštovanje kao jedini način za ispunjen i srećan život.

Svi koji učestvuju na projektu imaju za cilj da djeci prenesu ideju da budućnost svih stanovnika naše planete leži u poboljšanju i očuvanju ekološkog stanja i da svako može i treba da da svoj doprinos da naše okruženje bude zdravo.

Riječ reditelja:

Djeci ne treba ništa objašnjavati. Treba ih pustiti da odlučuju. Ako bi djeca odlučivala, svaka sječa šume bi prestala, odnos prema prirodi bi bio istinski brižan, koristila bi se samo solarna energija, niko ne bi mogao da gradi na obali mora, bez obzira kojoj partiji pripada, kapitalne investicije bi išle u obnovljive izvore energije, mislilo bi se na budućnost i naša zemlja bi zaista bila ekološka… A do tada… Moramo da pravimo edukativne predstave za odrasle. Da ih djeca dovedu da gledaju.

Po motivima teksta: Mile Mašović Nikolić
Adaptacija: Teatar mladih
Režija: Branko Ilić
Kreativni producent: Branka Femić Šćekić
Igraju: Danica Rajković, Katarina Krek, Lazar Đurđević
Muzika: Ivan Marović
Scenografija: Ivanka Vana Prelević
Kostimografija: Ana Krgović
Autor songova: Dejan Đonović
Dizajn promo materijala: Katarina Milin
Snimanje i montaža video materijala: Danilo Pendo
Dizaj i izrada maske: Ivana Lazarević
Fotografija: Duško Miljanić
Guslar: Matija Šćekić
Snimatelji zvuka: Mihailo Radonjić, Božidar Martinović
Vođa tehničkog sektora: Luka Vujović
Dizajner i majstor svjetla: Danilo Malović
Majstor tona: Jovan Džudović
Video operater: Vladan Femić
Konsultanti za video projekciju: Ana Ćetkovič, Vladimir Soković, Vukša Vujošević
Predsjednica Teatra mladih
Katarina Krek
Direktor Kulturnog centra “Nikola Đurković”
Vladimir Bujišić
Categories
Intervjui Vesti

Saša Latinović: „Uspavana lepotica“ kao podsetnik roditeljima kako da se igraju sa svojom decom

Ovu savremenu, modernu priču, tumače Predrag Grujić, Miroslav Maćoš, Tatjana Barać i Nataša Milišić. Prevod potpisuje Emilija Mrdaković, izrada scenografije i lutaka poverena je Blagovesti Vasilevoj, kostimografija Milici Grbić Komazec a kompozitor je Danilo Mihnjević.

Saši Latinoviću, glumcu koji aktivno igra i u dramskim i lutkarskim predstavama i koji je zrenjaninskoj publici poznat po ulogama u dramskim predstavama „Prs’o“ i „Večera budala“, ovo će biti prva predstava za decu koju je režirao.

O kakvoj se predstavi radi? Koliko Vaša, savremena „Uspavana lepotica“ ima veze sa onom koju smo upoznali kroz klasične bajke?

– Komad je rađen po tekstu Veselina Bojdeva „Uspavana lepotica“, a priča je smeštena u savremeno doba i govori o savremenom momku koji ima bebu. On živi u zgradi u kojoj mu sve komšije pomažu da uspava svoje dete. Kolege glumci koje upravo vidite na sceni kako izvode probu, u stvari su komšiluk koji dolazi svaku noć u njegov stan da bi „neuspavanoj princezi“ pričao bajke. Oni provode svaku noć zajedno sve do samog svitanja, dok beba ne zaspi, i tek tada odlaze na posao. Mislim da ova priča negde oslikava i savremeni stil života u odnosu na malo dete. To je ta priča o „Uspavanoj lepotici“, ali ne na „diznijevski“ način, pojašnjava na početku razgovora Saša Latinović.

Šta je ono što će izdvojiti predstavu, po čemu će biti specifična?

– Mi smo imali nameru da kroz predstavu pokažemo roditeljima kako mogu da se igraju sa svojom decom, stvarima koje imaju u dečijoj sobi. Kako da od tih predmeta mogu da naprave razne lutke, da ih ožive. A sve zbog toga da se podsete ili shvate kako mogu kvalitetnije da provode vreme sa svojim detetom, ne ustupajući mu previše prostora na internetu ili pred televizorom. U predstavi vidimo jastuke, plahte, lopte, sve ono što se inače može naći u svakoj dečijoj sobi i to bi roditelje trebalo da podseti da su želja i kreativnost dovoljni da se kvalitetno osmisli vreme provedeno sa decom.

Koja vrsta lutaka je zastupljena u predstavi „Uspavana lepotica“?

– Odlučili smo se za improvizovanu lutku i predmete koji imaju svoju praktičnu namenu u svakodnevnom životu a u pozorišnom smislu su poslužili kao lutka ili scenski rekvizit. Sama lutka u ovoj predstavi nema neki naročiti mehanizam pomoću koga bi se manipulisalo, nema mnogo izražajnih mogućnosti. Nije klasična lutka, nema ekstremitete. Neki od predmeta u predstavi, poput jastuka, imaju oči i na taj način, detaljima, pokušavamo da ih razmaštamo i razigramo, da iz njih izvučemo maksimum

Poznato je da Lutkarska scena zrenjaninskog Pozorišta ima dobar, uigrani ansambl. Kako se četvoro glumaca koje ste odabrali, uklopilo u Vašu zamisao?

– Radim sa vrlo kreativnom, vrednom i zabavnom ekipom. Ovo nam je druga nedelja intenzivnijih proba i imamo još toliko do premijere. Ne dešava se tako često da proces pripreme predstave ide ovako brzo pa se nadam da je to dobar znak. I dalje pokušavamo da dodajemo stvari, ima prostora. Ja sam glumac i bavim se lutkarstvom 20 godina a sada prvi put samostalno režiram predstavu za decu. Mislim da je dobro to što sam glumac jer znam sa čim se sada moje kolege na sceni susreću, dobro ih razumem, stavljam se u njihovu poziciju, a opet i oni meni pomažu u tom rediteljskom smislu – nude mi dobra rešenja i tako se dopunjavamo. Prilično dobro sarađujemo i nadam se da će to značajno doprineti utisku kod publike.

S obzirom na to da aktivno pratite repertoar pozorišta za decu u Srbiji, koliko Vam je ta slika pomogla u želji da napravite predstavu koja je možda drugačija ili šalje poruku kakva trenutno nije prisutna u javnosti?

– U Srbiji ima pet lutkarskih pozorišta. Nema nas puno pa međusobno prilično dobro poznajemo repertoare. Situacija je takva da trenutno klasične lutke ima sve manje, a takva je tendencija čak i u svetu. Mi nemamo puno ljudi koji bi bili spremni i spretni da prave lutke jer, na kraju krajeva, nemamo školu za lutkare. Zato nije čudo što u pozorištima sve češće srećemo improvizovane lutke ili se približavamo teatru objekta. I toga će biti sve više – lutkarstvo se razgrađuje na svoje manje delove, lutke gube ekstremitete, ostaju samo glave. Ili ostaju samo tela a glave nema, i onda tom „derealizacijom lutke“ dolazimo do toga da je lutka svaki objekat postavljen na pozornici. Svaki predmet može postati lutka kada joj damo glas, pokret, animaciju. Svaki predmet može postati živ.

Da li ste zadovoljni repertoarskom ponudom koju deca danas dobijaju u pozorištima?

– Ako nam nedostaje neka vrsta pozorišta, onda je to pozorište za decu. Mislim da svaki grad treba da ima minimum dva pozorišta za decu ili minimum jedno više u odnosu na dramsko pozorište. Deci vredi praviti predstave jer oni umeju da prihvate poruku koju predstava nosi i to dalje ima veliki uticaj na njihov život i razvoj. Mislim da lutkarstvo zaslužuje mnogo bolju poziciju u odnosu na ovu koju ima poslednjih dvadeset godina. Ono je skrajnuto, postavljeno je u drugi plan u odnosu na dramska pozorišta. Mi kao društvo stalno govorimo kako je „sve za našu decu“, kako mi „sve radimo za njih“, a onda ispadne da je to deklarativno. Mi koji se bavimo decom i radimo za decu znamo da u realnosti to nije tako. Čak su i budžeti, ulaganja u predstavu za decu, značajno manji od budžeta predstava koje se rade za večernju scenu.

Šta biste rekli roditeljima, zašto je dobro da dovedu decu na predstavu „Uspavana lepotica“ a zašto je dobro da je i sami pogledaju?

– Prvo bih rekao da imaju sreću i privilegiju da u svom gradu imaju odlično lutkarsko pozorište, ono koje njihovoj deci priča priče o pravim vrednostima. Svaka predstava koja se pravi za decu, mora biti podjednako zanimljiva i svakom odraslom. Roditelji će uživati u ovoj predstavi, podsetiće se pravih vrednosti i poruka koje će ih dirnuti. Možda će i zaplakati kada se podsete na neke stvari koje su vremenom zaboravili. Ako ste roditelj koji želi da njegovo dete poštuje starije, da bude ljubazno i lepo se ponaša, da bude vredno, sve poruke za odrastanje u dobrog, kvalitetnog čoveka, dobićete u pozorištu za decu. Ako se naprave dobri temelji, dete će imati dobre mogućnosti da dalje gradi svoj život. Da izraste u čoveka koji razmišlja, promišlja, živi punim plućima i sa punom intelektualnom mogućnosti. Pozorište za decu služi da zabavi, ali ono treba i da pruži priliku da se na neku temu dalje raspravlja. Konkretno, roditelj uvek treba da iskoristi dolazak u pozorište kao povod za razgovor sa detetom. „Uspavana lepotica“ je zabavna i nudi predloge kako možemo da se igramo, da kreativno provodimo vreme sa decom. Uzmite bilo koju bajku, ispričajte je jastucima, napravite šator od plahti, iskoristite svoj krevet da postane dvorac.

Publika Vas zna kao glumca dramske ali i lutkarske scene. U kojim ulogama više uživate?

Uživam u svim ulogama podjednako. Kada sam završio akademiju, dobio sam ponudu da radim prvu predstavu u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Tada sam se zapravo „zaljubio“ u predstave za decu. Igrati za decu je zahtevnije u odnosu na igranje predstava za odrasle i traži potpuno drugačiji način razmišljanja. Morate voditi računa o svemu i to vrlo detaljno – o gestu, govoru, o mnogim stvarima. Neprestano ste u pozicijama koje su neprirodne – ležite, držite predmete zubima, nogama, čučite, skriveni ste, držite objekat koji treba da prenosi vaše misli, stanja i osećanja. Kao glumac, ulazite u ceo proces, osmišljavate ceo lik, kako se kreće, koji su njegovi gestovi, karakter, glas, tek onda vidite šta lutka može od svega toga da izvede. U okviru tih njenih pokreta, svojim glasom i stavljajući je u osmišljene pozicije, pokušate da oživite sav onaj svet koji biste oživeli i da igrate svojim telom, kaže naš sagovornik na kraju razgovora.