ČETIRI AKTUELNA KONKURSA: 29. FEP, 56. PIF, 18. ZVEZDARIŠTE i AAG2023

Trenutno su otvorena ČETIRI JAVNA POZIVA ZA PRIJAVU PREDSTAVA za takmičarski program na festivalima u regionu! Navedeni su prema redosledu njihovih krajnjih rokova za prijave:

 

56. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA – PIF

Pozivamo sve lutkare, lutkarska kazališta i skupine, iz zemlje i svijeta, da prijave predstave na 56. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF.

O PIF-u
Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF – Pupteatra Internacia Festivalo, festival esperantskih korijena, te s pedesetjednogodišnjom međunarodnom reputacijom na lutkarskoj festivalskoj sceni i ove godine želi predstaviti najpoznatija lutkarska kazališta i najeminentnija ostvarenja europske i svjetske produkcije. Predstavama, uličnim programima, izložbama, lutkarskim radionicama i natječajima, filmovima, okruglim stolovima i seminarima, izdavačkom djelatnošću, te različitim događanjima uvrstio je Hrvatsku među najuvaženije destinacije lutkarskog svijeta.
ORGANIZATOR
Organizator PIF-a je KUC Travno, ustanova u kulturi proizišla upravo iz skupine entuzijastičnih osnivača PIF-a, bavi se organizacijom različitih kulturnih i edukacijskih programa: od kazališnih predstava i koncerata do izložbi i radionica, seminara, predavanja i tečajeva. Specijalizirana je za programe i izdavačku djelatnost na području lutkarstva.

DATUM I MJESTO ODRŽAVANJA
Nadamo se povoljnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnosti da 56. PIF održimo od 15. do 23. rujna 2023. godine u Zagrebu. U suprotnom bit ćemo prinuđeni realizirati digitalne oblike programa Festivala.
NAČIN PRIJAVLJIVANJA
Molimo da nam pošaljete ispunjenu PRIJAVNICU e-poštom na pif@kuctravno.hr ili običnom poštom s obaveznim prilozima:

 1. kratak tekst o kazalištu, skupini ili životopis (do 900 znakova)
 2. kratki opis predstave (do 900 znakova)
 3. imena autora, izvođača i ostalih suradnika i sudionika predstave
 4. pet fotografija predstave (minimalna veličina: 15×10 cm; JPG – 1MB 300dpi)
 5. video zapis predstavu u cjelosti (DVD ili CD) ili link za predstavu u cjelosti.

Priloženi materijali se ne vraćaju.

PRIJAVNI OBRAZAC: dostupan na www.pif.hr

Adresa:
KULTURNI CENTAR TRAVNO
Božidara Magovca 17
10010 Zagreb
pif@kuctravno.hr

ROK PRIJAVE: do 31. siječnja 2023. godine.

NAČIN ODABIRA PREDSTAVA
Predstave se odabiru putem natječaja ili izravnim pozivom. Osnovni kriterij za odabir predstava je njihova umjetnička kvaliteta. Svi prijavljeni ansambli bit će obaviješteni o rezultatu izbora. Organizator zadržava pravo odabira predstava bez posebnog obrazloženja.

UVJETI SUDJELOVANJA
Organizator osigurava jedan puni pansion za najviše deset članova ansambla.

DODATNE INFORMACIJE
Detaljnije podatke o PIF-u i Kulturnom centru Travno možete pogledati na našim web stranicama www.kuctravno.hr i www.pif.hr.
Telefoni: 01 66 01 626, 01 66 92 574
E-mail: pif@kuctravno.hr


29. FESTIVAL EКOLOŠКOG POZORIŠTA ZA DECU I MLADE

Bačka Palanka, Srbija
24-27. avgusta 2023. godine
„Na litici“

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade raspisuje Кonkurs za učešće na 29. Festivalu koji će biti održan od 24. do 27. avgusta 2023. godine u Bačkoj Palanci pod sloganom „Na litici“.

Ovom prilikom pozivamo sva profesionalna pozorišta za decu i mlade da pošalju svoje prijave i učestvuju na 29. Festivalu.

Zašto NA LITICI?

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u svojoj poslednjoj godini treće decenije postojanja, u odnosu na svoju poziciju i iskustvo, ispituje odnos grada, zemlje, regiona i sveta prema pozorištu za decu i mlade. Sve sa ciljem da skrene pažnju na odsustvo stava, strategije i brige usmerene ka programima za decu i mlade u našoj zemlji. Međutim, u isto vreme okupljanjem značajnih umetnika skreće pažnju na hrabrost autora koji stvaraju na litici te margine. Iako je sektor marginalizovan najmanjim finansijskim izdavnjima, odsustvom jasnog definisanja pozorišta za decu i mlade u strategijama, zakonima, centralizacijom i tog minimalnog izdvajanja i brige, kao i odsustvom specijalizovane edukacije u oblasti izvođačkih umetnosti za decu i mlade; umetnici stvaraju progresivno, novo, savremeno i hrabro pozorište za decu i mlade. Nasuprot opštoj marginalizaciji, pozorište za decu i mlade može se pohvaliti savremenim pristupima koji istražuju, kako na polju forme, tako i na polju sadržaja, uključujući u svoj rad i kolege iz drugih i srodnih oblasti čineći procese i produkte interdisciplinarnim i međusektorskim. Prateći decu i mlade i njihove potrebe, osluškujući vreme u kojem odrastaju i izazove sa kojima se suočavaju ovi umetnici ne potcenjuju svoju publiku. Ipak, i dalje ne ostvaruju dovoljnu medijsku vidljivost, prestiž, finansijski benefit i satisfakciju koju zaslužuju. I dalje su zanemareni, manje važni ili neprimetni, što implicira da nam deca, uprkos narativnoj tvrnjdi da jesu, ipak nisu dovoljno važna da bismo vreme, prostor i finansije usmerili ka njihovom duhovnom i mentalnom razvoju. Umetnici koji se bave izvođačkim umetnostima za decu i mlade, pogotovu oni koji stvaraju van glavnih centara moći stvaraju, u nevidljivim prostorima omeđenim granicama, zabranama, restrikcijama, odbijenicama. Osećaju se kao da su doterani do kraja, kao da stoje na litici koja simbolično predstavlja njihov uspeh i ambicije ali i nemogućnost pružanja sledećeg koraka. Hajde da pričamo o tome, da damo prostora onima koji ga najmanje imaju, a najviše zaslužuju. FEP će svoje 29. izdanje posvetiti istraživačkim formama, hrabrim temama i hrabrim ljudima, jer Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade posle 28 godina borbe za postojanje najbolje zna kako je stvarati na margini. Vidimo se na litici, iza nje je ili veliko prostranstvo ili ništa.

Predstave koje ispunjavaju USLOVE UČEŠĆA:

 • Namenjene su deci i mladima;
 • Izvode ih profesionalci;
 • Izražavaju se bilo kojim vidom pozorišnog stvaralaštva za decu (lutkarske predstave, igrane predstave, koreodrame, pozorište senki, mjuzikl, verbalne, neverbalne, teatar objekata…)

Predstave koje će imati prioritet:

 • Predstave koje se bave temom ekologije, mentalnog zdravlja dece i mladih, prava dece i mladih, odnosa prema drugim i drugačijim;
 • Predstave koje ispituju forme kao što su interaktivno pozorište, participativno, hibridno, imerzivno, ambijentalno, digitalno…;
 • Predstave koje se služe savremenim tehnologijama, teatrom objekata, održivim materijalima ili se izvode u prirodi;
 • Predstave koje istražuju na polju ekologije procesa i rade na tragu zelene transformacije u pozorištu;
 • Кamerne predstave i predstave manjih formi.

 

FINANSIJSКI USLOVI GOSTOVANJA:

Nezavisnim produkcijama Festival obezbeđuje honorar za izvođenje predstave, hotelski smeštaj (pun pansion) za vreme trajanja Festivala i lokalni transport. Putne troškove obezbeđuje producent (udruženje, trupa, neformalna grupa itd.). Festival je otvoren za predloge i inicijative o zajedničkom prikupljanju dodatnih sredstava za putne troškove.

Institucijama Festival obezbeđuje hotelski smeštaj (pun pansion) za vreme trajanja Festivala. Ukoliko Institucije iz Srbije u svom budžetu nemaju predviđena sredstva za putovanje na festivale unutar zemlje, FEP je spreman da obezbedi putne troškove/transport do Bačke Palanke i nazad. Dnevnice i honorare za izvođenje predstave obezbeđuje producent/institucija.

Budući da institucije imaju mogućnost da učešće na festivalima uvrste u svoje godišnje budžetiranje, smatramo da je ovo jedan od pozitivnih modela kojima institucije mogu da osnaže i podrže nezavisnu i decentralizovanu scenu za decu, kao i grad bez pozorišta kao što je Bačka Palanka.

Molimo Vas da u okviru prijavnog formulara taksativno navedete troškove u odnosu na vrstu produkcije u okviru koje je nastala vaša predstava.

 

NAČIN PRIJAVLJIVANJA:

Popuniti

> PRIJAVU. <

Najkasnije do 5. februara 2023. godine!

 

Prijave koji stignu nakon navedenog roka kao i prijave koje su nepotpune smatraće se nevažećim. O preliminarnim rezultatima selekcije bićete obavešteni putem mejla najkasnije do 28. februara, a o prispeću vaše prijave automatski će vas obavestiti Google form. Priloženi materijali ostaju u arhivi Festivala, a koriste se isključivo za potrebe selekcije i promocije festivalskog programa (programska knjižica, plakat, sajt, društvene mreže, promotivni video). Ukoliko imate bilo kakvih problema sa onlajn prijavom ili dodatna pitanja možete nam se obratiti mejlom na adresu:

office@fep.org.rs

NAČIN SELEКCIJE:

Selekcija počinje analizom prispelih prijava elektronskim putem. Vrši se odabir predstava koje će pogledati Umetnički odbor nakon čega se objavljuje spisak predstava koje će učestvovati u takmičarskom programu 29. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade.

Osnovni kriterijum za selekciju predstava je njihov umetnički kvalitet, usklađenost sa ovogodišnjim prioritetima selekcije kao i finansijska i tehnička mogućnost Festivala. Link do tehničke specifikacije scena u Bačkoj Palanci.

O preliminarnim rezultatima selekcije učesnici koji su prošli selekciju biće obavešteni elektronskim putem najkasnije do 28. februara, a konačni rezultati biće objavljeni na sajtu Festivala (www.fep.org.rs) najkasnije do 1. jula 2023. godine.

NAGRADA “DOBRO DRVO”:

Nagrada za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija
Nagrada za predstavu najbližu deci po odluci dečijeg žirija
Nagrada za najbolju predstavu po glasovima publike
Pojedinačne nagrade po odluci stručnog žirija (specijalna nagrada, glumačke nagrade, nagrada za vizuelni identite itd.)
Nagrada Saveta festivala i Umetničkog odbora za poseban doprinos u stvaralaštvu za decu i mlade


18. „Pozorište Zvezdarište”- POZIV ZA UČEŠĆE / OPEN CALL

18. Dečji pozorišni festival POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE će biti održan u maju 2023. godine.

ROK ZA PRIJAVE: do 12. februara 2023. godine.

PRIJAVA ZA UČEŠĆE

APPLICATION FORM

______________________

Dečji pozorišni festival
POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE
Beograd,Bulevar kralja Aleksandra 77
Tel.+381 11 3405-625,

+381 11 3405 906
+381 66 290 310; +381 66 296 479;
e mail:zvezdariste@zvezdara.org.rs
web:www.zvezdariste.rs


Svetska konferencija pozorišta za decu i mlade PREKRETNICA / ASSITEJ Artistic Gathering 2023 “Turning Point”

OTVORENI POZIV za prijavu predstava i predloga radova za profesionalni program razmene različitih formata (radionica, predavanja, panel diskusija, prezentacija…) za učešće u programu koji će se održati u Beogradu i Novom Sadu od 20-24. novembra 2023. godine a čiji je domaćin ASITEŽ Srbije u saradnji sa ASSITEJ International.

Rok za prijavu je 14.februar 2023.godine.

Više informacija o samom događaju kao i prijavne formulare možete pogledati i preuzeti na sledećem LINKU.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.