Nacionalni kongres “Ne u mojoj smeni”

Trafiking je svuda oko nas, u svim našim gradovima i državama, a čini se da nismo svesni koliko je taj problem gorući i da svako od nas može da stekne minimum znanja koja će deliti dalje i širiti svest o uključivanju u borbu protiv trgovine ljudima.

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u borbi protiv trgovine ljudima
Nacionalni kongres o trgovini ljudima „Ne u mojoj smeni“
od 23. do 25. aprila

Možda ste pročitali naslov i zapitali se – otkud ova tema na sajtu koji prati pozorište za decu i mlade? I otkud u toj priči Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade? Da nije u pitanju greška?
Ne, nije reč o grešci. Mi kao pozorišni radnici koji se bave stvaralaštvom za decu i mlade imamo važnu ulogu u odrastanju naše publike, a to je da ih edukujemo, pa i o onim temama koje se čine teškim i kompleksnim i rezervisanim samo za pojedine specijalizovane organizacije i institucije. Smatramo da moramo da steknemo znanja i o najvećim globalnim problemima, a jedan od njih je i trgovina ljudima.

Zato je Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade udružio snage sa udruženjem Sloboda nema cenu i Kino klubom Novi Sad u projektu „Ne u mojoj smeni“, koji za cilj ima pre svega edukaciju organizacija civilnog društva, organizacija mladih i za mlade, jer su upravo mladi u najvećem riziku da uđu u lanac trgovine ljudima. Jedna od prvih aktivnosti u okviru tog projekta je i Nacionalni kongres „Ne u mojoj smeni“ koji će od 23. do 25. aprila biti održan na onlajn platformi. Kongres će biti održan u predvečernjnim terminima, od 18 do 20 časova. Prijave su otvorene i moguće su putem >> linka << na kojem će biti i strimovan sam kogres. Registracija za učešće je obavezna.
. Tri dana kongresa podeljena su u tri edukativne tematske celine – Fenomen i oblici trgovine ljudima, Uloga ogranizacija civilnog društva u borbi protiv trgovine ljudima i Upoznavanje ključnih aktera/ki državnog sistema odgovornih za pitanja koja se odnose na suzbijanje trgovine ljudima – o kojima će govoriti stručnjaci i stručnjakinje iz različitih vladinih i nevladinih tela i organizacija.

Kada govorimo o trgovini ljudima, govorimo o najgrubljem kršenju ljudskih prava i problemu koji pogađa sva društva. Procenjuje se da u svetu skoro dva i po miliona ljudi postanu žrtve trgovine ljudima i da broj stalno raste, dok se sa druge strane u Srbiji se poslednjih godina beleži rekordano nizak broj registrovanih žrtava. Praksa je pokazala da među žrtvama trgovine ljudima značajnu grupu čini mlađa populacija, što ih čini i izuzetno rizičnom grupom, i zbog toga je rad sa njima od posebne važnosti.
Nacionalni kongres o trgovini ljudima pod nazivom „Ne u mojoj smeni“ realizuje se u okviru istoimenog projekta koji realizuje Festival ekološkog pozorišta za decu u saradnji sa udruženjem Sloboda nema cenu i Kino klub Novi Sad u okviru aktivnosti jačanja kapaciteta i sposobnosti lokalnih organizacija civilnog društva za sprečavanje i borbu protiv trgovine ljudima, koje sprovodi NVO ASTRA u sklopu projekta „Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima“, podržanog od strane Evropske unije.
Više informacija o projektu pronađite na www.fep.org.rs i na „Neće proći“ društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.