OBJAVA ŽIRIJE PRVEGA JAVNEGA RAZPISA

Na javni poziv je tako prispelo 70 besedil, a z odločitvijo o zmagovalnem besedilu se je zaključil prvi javni razpis za zbiranje besedil, namenjenih uprizoritvi v gledališču za otroke in mlade.

Z odločitvijo o zmagovalnem besedilu se je zaključil prvi javni razpis za zbiranje besedil, namenjenih uprizoritvi v gledališču za otroke in mlade, ki sta ga organizirala regionalna platforma Od malih nog(u) in Mestno gledališče Žar ptica iz Zagreba.

Žirija v sestavi – Drago Utješanović, direktor GK Žar Ptica; Tijana Grumić, dramaturginja in dramatičarka; Ilija Gajević, profesor književnosti; Rok Kravanja, igralec; in Igor Tretinjak, gledališki kritik in tetrolog – se je soglasno odločila, da je zmagovalno besedilo letošnjega natečaja KRAJ, KAMOR ODIDEJO IZGUBLJENE REČI, poslano pod šifro Sitnica.

Na javni poziv je tako prispelo 70 besedil s Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije in Slovenije. Besedila se odlikujejo po raznolikosti v pristopu, stilu, žanru in ciljni publiki, ki jo naslavljajo. Pomembno je poudariti, da je veliko prispelih besedil namenjenih najstniški publiki ter da se dela ukvarjajo z aktualnimi družbenimi vprašanji in problemi, s katerimi se danes mladi srečujejo. Dramska besedila so zelo raznolika po avtorskih poetikah in odprtosti forme, kar pa je predstavljalo velik izziv pri izbiranju nagrajevanega teksta.

Kljub vsemu pa besedilo KRAJ, KAMOR ODIDEJO IZGUBLJENE REČI avtorice Ane Ivanović iz Srbije izstopa po svoji poetičnosti, pristnem jezik ter preprostem in zelo domiselnem pristopu k univerzalni temi odraščanja. Ob dejstvu, da ponuja veliko različnih možnosti uprizarjanja, žirija meni, da nagrajeno besedilo spregovori tako otrokom, ki se počasi poslavljajo od otroških igrač in jih pozabljajo v odmaknjenih kotih svojih otroških sob, kot tudi odraslim, za katere pa je pogled na otroštvo pogosto obarvano z nostalgijo po brezskrbnejšem obdobju življenja.

Poleg zmagovalnega besedila žirija želi priporočiti še nekaj dodatnih besedil, ki so prišli v ožji izbor, z željo, da po objavi in javnem branju v sklopu ostalih dejavnosti, predpisanih z javnim pozivom, najdejo svojo pot do uprizoritve v katerem izmed gledališč v regiji. V ožji izbor so se tako uvrstili (napisani po abecednem vrstnem redu):

Kraljevstvo sinjega kita, šifra: PEER (Jaka Andrej Vojevec, Slovenija)
Osoba iz budućnosti, šifra: 1021042011 (Ivan Grčić, Hrvatska)
Pandorina škrinjica, šifra: StareZgodbeNoviNauki (Kim Komljanec, Slovenija)
Putovanje u zemlju srama, šifra: promqueen666 (Dora Golub, Hrvatska)
Seznami za življenje, šifra: miki (Jaka Smerkolj Simoneti, Slovenija)
Shvati me vremenom, šifra: 150 150 (Teodora Kipa, Crna Gora)
Sve stvari jedne duše, šifra: TinuNinu (Sara Lustig, Hrvatska)

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.