Priopćenje žirija prvog javnog poziva za tekstove namijenjene izvođenju u kazalištu za decu i mlade

Od ukupno 70 pristiglih tekstova, žiri je odabrao pobednički tekst prvog javnog poziva i preporučio još sedam tekstova koji su se našli u užem izboru.

Prvi javni poziv za prijavu tekstova namijenjenih izvođenju u kazalištu za djecu i mlade u organizaciji regionalne platforme Od malih nog(u) i Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba završen je donošenjem odluke o pobjedničkom tekstu.

Stručni žiri radio je u sastavu: Drago Utješanović, ravnatelj GK Žar ptica; Tijana Grumić, dramaturginja i dramska spisateljica; Ilija Gajević, profesor književnosti; Rok Kravanja, glumac; Igor Tretinjak, kazališni kritičar i teatrolog, i donio jednoglasnu odluku da je pobjednički tekst ovogodišnjeg natječaja ,,Mesto gde odlaze izgubljene stvari“ poslan pod šifrom Sitnica.

Na javni poziv pristiglo je ukupno 70 tekstova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Tekstove je odlikovala raznolikost u pristupu, stilu, žanru, kao i ciljnoj publici kojoj se obraćaju. Važno je istaknuti da je velika većina tekstova namijenjena mladoj, odnosno tinejdžerskoj publici, te da se bavi veoma aktualnim društvenim pitanjima i problemima s kojima se mladi danas susreću. Osim toga, tekstovi su bili raznoliki i po pitanju autorskih poetika, otvorenosti forme, što je predstavljalo veliki izazov pri odluci o pobjedničkom tekstu.

Ipak, tekst ,,Mesto gde odlaze izgubljene stvari“ autorice Ane Ivanović iz Srbije izdvojio se svojom poetikom, autentičnim jezikom i jednostavnim, a vrlo maštovitim pristupom univerzalnoj temi odrastanja. Osim što pruža mnogo raznovrsnih mogućnosti za inscenaciju, žiri smatra da ovaj tekst može komunicirati kako s djecom, onom koja se polako opraštaju od svojih djetinjih igračaka, zaboravljajući ih u zabačenim kutovima svojih dječjih soba, tako i s odraslima kojima je taj period djetinjstva, iako dalek, često obojen nostalgijom za nekim bezbrižnijim razdobljem u životu.

Osim pobjedničkog teksta, žiri preporučuje još nekoliko tekstova koji su ušli u najuži izbor, s nadom da će i oni, nakon što budu objavljeni i javno čitani u sklopu ostalih aktivnosti propisanih ovim javnim pozivom, naći svoj put do neke od kazališnih scena u regiji. U užem izboru našli su se sljedeći tekstovi (poredani abecednim redosljedom):

Kraljevstvo sinjega kita, šifra: PEER (Jaka Andrej Vojevec, Slovenija)
Osoba iz budućnosti, šifra: 1021042011 (Ivan Grčić, Hrvatska)
Pandorina škrinjica, šifra: StareZgodbeNoviNauki (Kim Komljanec, Slovenija)
Putovanje u zemlju srama, šifra: promqueen666 (Dora Golub, Hrvatska)
Seznami za življenje, šifra: miki (Jaka Smerkolj Simoneti, Slovenija)
Shvati me vremenom, šifra: 150 150 (Teodora Kipa, Crna Gora)
Sve stvari jedne duše, šifra: TinuNinu (Sara Lustig, Hrvatska)

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.