Dodelom nagrada završen 31. Kotorski festival pozorišta za djecu

Takmičarski dio pozorišnog programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu činilo je 11 predstava, a prilikom svečane ceremonije zatvaranja Festivala uručene su nagrade najboljima.

Po Odluci dječjeg žirija koji je radio u sastavu: Ena Kaluđerović, Zoja Vasiljević, Karla Biskupović, Ksenija Kovačević, Kosta Ćetković, Lana Kašćelan, Lana Janović, Milica Kovač, Nevena Savić, Nina Jovanović, Irina Radulović, Lola Matković, Talia Hofman, Đeljana Ibraimi, Tatjana Lučić i Đorđe Punošević, ove godine je nagrada “Dragan Radulović” pripala predstavi “Mulan” Pozorišta za decu i mlade Kragujevac.

Fotografija: Krsto Vulović

“Donijeli smo odluku da nagradu zaslužuje predstava koja je na nas ostavila najjači utisak skladom između svih elemenata – glume, scenografije, rekvizite, kostima, muzike i koreografije, predstava koja je na maštovit i nov način ispričala poznatu priču i pored niza ideja koje nam je pružila, nas je naučila da smo svi jednaki i da – ako smo dovoljno uporni i istrajni – možemo da ostvarimo sve što poželimo” – navodi se, pored ostalog, u obrazloženju koje je ispred dječjeg žirija pročitala Irina Radulović.

Fotografija: Krsto Vulović

Predstava “Mulan” rađena po uzoru na tradicionalnu kinesku Poemu o Mulan odnosno pjesmu o djevojci koja je, kako bi zaštitila svog oca, umjesto njega otišla u rat, zapravo je priča koja govori o besmislenosti rata i o tome koliko su neke naše unutrašnje borbe, koje svi vodimo, mnogo važnije i potrebnije ovom svijetu. U pitanju je priča o različitosti, pripadanju, hrabrosti, prijateljstvu i povjerenju.

Fotografija: Krsto Vulović

U ime žirija grada koji čine i Jelena Kaluđerović, Ljiljana Kocka, Iva Gudelj i Andrea Zvicer, Odluku je pročitala Ana Lalošević.

“Donijeli smo odluku da nagradu žirija grada Kotora, zbog usklađene igre i sinergije glumaca, lutaka i muzike, dodijelimo predstavi Pozorišta za djecu i mlade iz Skoplja “Ronja, kći razbojnika”. Sveopšti utisak je da kroz svoju kompleksnost, ova predstava prije svega nosi optimističnu poruku o drugarstvu koje pobjeđuje. Posebno se ističu promišljena scenografska rješenja koja, između ostalog, doprinose magiji koju nam donosi ova priča. Predstava Ronja, kći razbojnika, podsjeća nas da je najvažnije od svega prihvatiti različitosti i da samo na taj način možemo prevazići prepreke” – rekla je, pored ostalog, Lalošević.

Fotografija: Krsto Vulović

U fokusu radnje u predstavi “Ronja, kći razbojnika” su djeca čiji su roditelji članovi dvije rivalske bande. Dvoje djece koja pripadaju dvijema različitim bandama započinju potpuno novu avanturu i stvaraju svoj sopstveni način života. Njihova priča je priča o prijateljstvu i snažnoj povezanosti dvije iskrene duše.

Fotografija: Maja Vulović

 

Naslovna Fotografija: Krsto Vulović

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.