“Bajka o elektricitetu” danas premijerno u Nikšićkom pozorištu

U Nikšićkom pozorištu za danas je najavljena premijera nove predstave za djecu "Bajka o elekticitetu".

Ovaj komad rađen je po tekstu Milene Bogavac, a režirao je i adaptirao Milo Vučinić. Za scenografiju i kostimografiju zadužena je Vesna Šušić, producent je Milica Burić, muziku radi Sara Mićunović, a uloge, odnosno znatno više likova, povjerene su Nikoli Vasiljeviću, Matiji Memedoviću, Kristijanu Blečiću, Maji Stojanović i Milici Kekić.

Iz pozorišta poručuju da nijesu slučajno odabrali baš mart za premijeru, jer tada se obilježavaju Svjetski dan pozorišta, Svjetski dan pozorišta za djecu i Dan lutkarstva.

Najiskusniji u glumačkoj ekipi Nikola Vasiljević prizano je da mu je ovo novo iskustvo, tim prije što će igrati i Nikolu Teslu, njegovog oca, ali i oca Gusana Gnusana.

– Ovo jeste skok u nepoznato. Nadam se da će ova predstava biti zanimljiva djeci – kazao je Vasiljević.

Ovo je novo iskustvo i za Matiju Memedovića, koji će igrati ulogu mladog Nikole Tesle.

– Nijesam imao dosad priliku da igram predstavu za djecu, ali obradovao me poziv Nikšićkog pozorišta i reditelja. Utisci su odlični, imamo igru, humor i siguran sam da ćemo djeci biti zabavni, bez obzira što kažu da su najmlađi najzahtjevniji, da oni traže iskrenost, držanje pažnje… – rekao je Memedović.

Burić igra Gospodina Sijalicu, Maja Stojanović će biti Šarlota, ali i Teslina majka, mačka…

Reditelj Milo Vučinić kazao je da mu je zadovoljstvo da radi na tako dobrom tekstu koji je napisan, po narudžbini, još 2006. godine.

– Zamišljeno je da to bude komedija grandioznog karaktera. Tesla je uvijek interesantan za dramaturšku obradu, pa bilo da je riječ o filmu, pozorištu ili nekom drugom mediju. To je veliki naučnik zanimljive biografije i mi ćemo pokušati da ponudimo sliku, ali ne informativnu, već da u tom traganju otkrijemo kako je veliki genije postao to što jeste. Ispoštovali smo tekst, ali smo dali sebi i slobode da istražujemo. Saznaćemo ko je taj profesor koji sve zna o Nikoli Tesli, kompletnu biografiju – rekao je Vučinić.

Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić:

Predstava se bavi jednim grandioznim naučnikom, ali riječ je i o tipičnom književnom tekstu, a sve to ovoj ekipi daje prostora da se dokaže u istorijskoj i umjetničkoj priči, pa tako, na primjer, dobijamo mladog glumca koji će moći da kaže „igrao sam Nikolu Teslu“. Nadam se da ćemo svi biti zadovoljni – poručio je Jelić.

Zadovoljna je i producentkinja Milica Burić i vjeruje da će ovaj komad u budućnosti učestvovati na brojnim festivalima, a posebno je raduje dobra kulturna politika rukovodstva Nikšićkog pozorišta, odnosno činjenica da priliku u ovom poduhvatu dobijaju i mladi ljudi, pripravnici tek zaposleni u toj ustanovi.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.