Dodelom nagrada završen 29. FEP u Bačkoj Palanci

Pobednička predstava 29. FEP-a je “Bebidron”, Nezavisne produkcije Praktikabl - Plesni kolektiv Pokretnica. Koje su sve nagrade dodeljene na 29. FEP-u pogledajte u nastavku ove vesti:

 

 

Nagrada “Dobro drvo” stručnog žirija za najbolju predstavu u celosti – “Bebidron”, Nezavisna produkcija Praktikabl – Plesni kolektiv Pokretnica

Predstava ,,Bebidron” / Fotografija: Jovana Semiz

OBRAZLOŽENJE STRUČNOG ŽIRIJA koji je radio u sastavu dramska pedagoškinja Ljubica Beljanski-Ristić, glumac-lutkar Jovan Caran i glumica Smijana Marinković:

“BEBIDRON”
Nezavisna produkcija Praktikabl – Plesni kolektiv Pokretnica iz Novog Sada sa plesnom predstavom za bebe i roditelje “Bebidron”, otvorila je novo poglavlje predstava za najmlađi uzrast svojim visokim kvalitetom, estetskim postignućem, stvorenom atmosferom i imaginarnim svetom pokreta, gesta, izraza koji oživljava prazan prostor uvodeći poetiku teksta i simboliku priče, predmete iz svakodnevnog života bebe preko kojih ostvaruju punu komunikaciju sa svojom malom publikom. I bebe i roditelji poneće ovo iskustvo i doživljaj pozorišta kao vrednost koju treba negovati, podržati i uvesti na velika vrata u veliki svet pozorišta.

Fotografija: Jovana Semiz

 

Nagrada “Dobro drvo” dečijeg žirija za predstave najbliže deci – “Error 404” (Greška 404), Ángeles de Trapo (Teatro de títeres) (Malaga, Španija) i “Nedostajanje”, Pozorište Lutaka Niš

Predstava “Error 404” / Fotografija: Jovana Semiz
Predstava ,,Nedostajanje” / Fotografija: Jovana Semiz

OBRAZLOŽENJE DEČIJEG ŽIRIJA PU “Razlicak” iz Bačke Palanke koji je radio u sastavu: Aleksandra, Anđelija, Beba, Bogdan, Kolja, Lola, Nikola, Maša i Sofija, pod mentorstvom dramske spisateljice Tijane Grumić:

Error 404 je dobra predstava zato što ima zanimljivu scenografiju, glumac odlično animira lutku, ima i smešnih i ozbiljnih scena, a nastala je po životnoj priči i veoma je poučna.
Nedostajanje je dirljiva priča o prijateljstvu u kojoj glumci lepo animiraju lutke, prave muziku na sceni, a i same lutke su lepe. Glumci se takođe igraju rečima, što je veoma zanimljivo, a predstava nije nimalo strašna ili tužna.
Međutim, osim dve nagrađene predstave, želimo da pomenemo i predstavu Ne idi daleko. Ova predstava, iako nije bila namenjena našem uzrastu, mnogim ljudima je otvorila dušu i ulepšala veče. Predstava je sve vreme bila zanimljiva, iako je bila dugačka. Svaki delić predstave su glumci divno dočarali, a svakog trenutka su bile druge emocije i osećanja. Čestitamo nagrađenima i jedva čekamo sledeći FEP!

Fotografija: Jovana Semiz

 

Nagrada “Dobro drvo” žirija mladih za predstavu najbližu mladima – “Ne idi daleko”, Dečje pozorište Subotica

Predstava ,,Ne idi daleko” / Fotografija: Jovana Semiz

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA MLADIH koji su činili polaznici škole glume Dramskog studija “Proscenijum”: Sofija, Višnja, Vukašin, Iva, Luna, Milica i Mirjana, pod mentorstvom glumice Marije Čuture:

Priča nas je izuzetno emotivno dotakla i skrenula pažnju na vrednost i značaj porodice. Ukazala jasno na strahote i besmisao rata čije posledice dovode do rušenja odnosa u porodici i prekida jednog nevinog, čistog, razdraganog detinjstva.
Istovremeno, uz malo govora, pokretom i naracijom, uokvirenih muzikom, predstava je uspostavila odnos sa nama kao publikom i prenela nam jasnu poruku da se za prave vrednosti treba boriti, a da je najjače oružje ljubav.
Sa nestrpljenjem iščekujemo 30. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, jer MI VOLIMO FEP.

Fotografija: Jovana Semiz

 

Nagrada “Dobro drvo” za najbolju predstavu po oceni publike – “the Boy and the Ball” (Dečak i lopta), Stephen Noonan u partnerstvu sa The PaperBoats

Predstava “the Boy and the Ball” / Fotografija: Jovana Semiz

OCENE PUBLIKE
1. “Dečak i lopta” – 4,89
2. “Ne idi daleko” – 4,88
3. “Bebidron” – 4,85
4. “Error 404” – 4,77
5. “Nedostajanje” – 4,66
6. “Gospodin i gospođa Kraft” – 3,53

Fotografija: Jovana Semiz

 

Dodeljene su i dve SPECIJALNE NAGRADE od strane stručnog žirija.

“Ne idi daleko”, Dečje pozorište Subotica – za energiju kolektivnog duha

Predstava ,,Ne idi daleko” / Fotografija: Jovana Semiz

Dečje pozorište Subotica predstavom “Ne idi daleko” uspešno nastavlja da se ostvaruje kao savremeno i hrabro pozorište za decu i mlade, istražujući kako na polju forme, tako i sadržaja interdisciplinarno i kroz procese koji uključuju ansambl u nove pristupe rada na predstavi. Predstava, kroz priču o jednoj srećnoj porodici i uticaju rata na njen život, na snažan i emotivan način progovora o zajedništvu u okolnostima koje u nju unose i menjaju spoljašnji razarajući uticaji, ostavljajući tragove koji teško mogu da se izbrišu i vrate prethodno stanje jer zahtevaju vreme, veliko zalaganje, razumevanje, odgovornost, neodustajanje, međusobnu podršku i duboku potrebu da se ostvari željeno, da se očuvaju vrednosti i ne izgubi sopstveno delovanje i svest o svom životu u svetu koji ih okružuje i vremenu u kome žive. Predstava nam otkriva ekologiju duše, međuljudskih odnosa i preobražaj iz ličnog u društveni angažman. U punom smislu upućuje nas na prepoznavanje, snagu i hrabrost madih generacija da mogu budu i jesu pokretači promena.

“the Boy and the Ball” (Dečak i lopta), Stephen Noonan u partnerstvu sa The PaperBoats – za interaktivni i pedagoški pristup

Predstava “the Boy and the Ball” / Fotografija: Jovana Semiz

Stephen Noonan u partnerstvu sa The Paper Boats iz Albertona u Australiji, sa neverbalnom predstavom “Dečak i lopta” pune neverbalnih slika i vizuelne magije, otkriva svoje izuzetno glumačko i pedagoško iskustvo u interakciji sa najmlađom publikom. Gradeći priču bez reči nudi raznovrsnost vizuelnog doživljaja i razumevanja vizuelnih misli, stvarajući blisku povezanost sa svojom malom publikom budući da upravo za njih osmišljava posebne predstave prema njihovom uzrastu i potrebama postižući pun efekat koristeći igrovne i upotrebljene delove određenih materijala kao elemente za poziv na igru i neposredno uključivanje u predstavu.

Fotografija: Jovana Semiz

Naslovna fotografija: Jovana Semiz

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.