Edukativno-teorijski program 30. Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Pogledajte kakve nas kreativne radionice i zanimljiv edukativno-teorijski program čekaju na 30. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu.

15. jun – 15. jul
GLUMAČKE RADIONICE
U saradnji sa Dramskim studijom Prazan prostor
Edukatori: Petar Pejaković, Slaviša Grubiša, Pavle Prelević (Crna Gora)
6+

Dramske radionice Praznog prostora imaju za cilj da u slavu fešte, pozorišta, djeteta i cjelokupnog života oplemene festivalski život uz pomoć mladih ljudi i, koristeći jedan od najstarijih umjetničkih izraza – glumu, ožive kotorske pjace i pjacete tokom festivalskih dana. Koristeći dramsko-pedagoške tehnike voditelji će podsticati djecu da izraze svoj osebujni unutrašnji život i prihvate moć i snagu dječjeg glasa. Polaznici i polaznice će moći da uživaju u igri sopstvenog, pokreta, misli i govora, kao i u interakciji sa vršnjacima i vršnjakinjama, ali i publikom na otvorenim prostorima.

PRAZAN PROSTOR je dramski studio koji se kroz kontinuirani pedagoški rad već dvadeset godina služi dramskim tehnikama kao alatkama razvoja ličnosti djece i mladih. Prazan prostor je 2000. godine u Kotoru pokrenuo Petar Pejaković, pozorišni reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Naš sistem rada se zasniva na kombinaciji različitih savremenih dramskih metoda, a grupni rad u svom centru ima lični razvoj pojedinca. Podstičemo mlade ljude da na kreativan i kritički način promišljaju svijet u kojem žive. Teme koje obrađuju kroz igru i improvizacije tiču se njihove stvarnosti i za cilj imaju osnaživanje u susretu sa svakodnevicom i situacijama iz realnog života.

2 – 12. jul
KRITIČARNICA

U saradnji sa Udruženjem pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore
Edukatorke: Maja Mrđenović (Crna Gora), Tijana Grumić (Srbija)
10+

“Kritičarnica – Školica pozorišne kritike za djecu” je projekat koji se u najširem smislu odnosi na razvoj najmlađe pozorišne publike Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Riječ je o radionici namijenjenoj djeci – publici Kotorskog festivala pozorišta za djecu koja će im omogućiti da prodube svoj doživljaj pozorišne umjetnosti i koja će ih istovremeno ohrabriti da artikulišu i javno iznose svoje utiske i sudove o pozorištu.

Maja Mrđenović doktorantkinja je Doktorskih naučnih studija teorije dramskih umetnosti, medija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Od 2016. godine saradnica je u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Redovno objavljuje tekstove iz oblasti teatrologije i kulturne politike u nekoliko crnogorskih i regionalnih časopisa. Jedna je od osnivačica i urednica elektronskog časopisa Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore Peripetija.me.

Tijana Grumić (1993) je dramska spisateljica i dramaturškinja. Diplomirala je na katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu 2016. godine kao studentkinja generacije. Na istom fakultetu je 2017. godine završila master studije dramaturgije, a trenutno je studentkinja doktorskih umjetničkih studija. Kao dramaturškinja radila je na projektima u pozorištima širom Srbije. Tijana je dobitnica nekoliko nagrada za svoj rad među kojima i nagrade za cjelokupno dramsko stvaralaštvo ,,Borislav Mihajlović Mihiz”.

2 – 12. jul
FESTIVALSKI PODKAST

Edukator: Tomislav Žegura (Crna Gora)
10+

Na radionici “Festivalski Podcast” naučićete kako izvještavati sa kulturnog dođaja poput Kotorskog festivala pozorišta za djecu, kako napraviti svoj prilog koji će biti poučan i zanimljiv, te kako kreirati sopstveni podcast i podijeliti ga sa vršnjacima. Saznaćete kako izgleda produkcija medijskog sadržaja, koji sadržaj odabrati i kako mu dati na značaju, kako biti zanimljiv sebi i slušaocima, te kako sve to promovisati na internetu.

Tomislav Žegura (1975) se bavi omladinskim radom već 20 godina, a angažovan je i u polju kulture i medija. Realizovao je brojne projekte sa mladima, između ostalog bio je i aktivan član tima Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Vodi internet radio stanicu “Radio Bruškin” u okviru koje između ostalog razvija vještine mladih u domenu produkcije omladinskih radio podcasta.

1 – 4. jul
CIRKUSKO-PLESNE RADIONICE: PUT NA MESEC

Edukatori: Ivana Koraksić, Tanja Milanović, Horhe Cezares
7+

Žonglerske loptice mogu biti planete, ringovi prstenovi od saturna, čunjevi: neidentifikovani leteći objekti. Kreativnom manipulacijom objekata uplovićemo u nove neistražene svjetove. Koristeći motive i uticaje naučne fantastike, kao i savremena naučna otkrića, kreiraćemo priču o osvajanju svemira koju će, kad porastu, djeca možda doživeti. Pritom ne zaboravljajući da imamo samo jedan dom – planetu Zemlju.

Kinetrop teatar je igra čoveka i univerzuma. Njeguje eklektični pristup teatru, spajajući pokret, ples, cirkus i lutkarstvo. Kinetrop teatar je u stalnoj potrazi za slobodom izraza.

2 – 6. jul
LICE MJESTA: KOTOR

Edukatorka: Anđelka Nikolić (Srbija)
10+

Koji javni prostor u tvom okruženju je tebi lično važan? Zašto? Šta bi volio da se u tom prostoru dogodi? Ako misliš da bi trebalo da postane nešto sasvim drugo, da promijeni svoj izgled ili namjenu, kako bismo mogli da to pokažemo? Kako bi naglasio šta je u tom prostoru lijepo, ili problematično? Kako bi svoj doživljaj tog prostora oblikovao u pozorišnu scenu, u kojoj bi i slučajni prolaznici imali svoju ulogu? Povedi nas na lice mjesta i pomozi nam da tvojim očima vidimo naš grad.

Anđelka Nikolić (1977) je diplomirala pozorišnu režiju na FDU i francuski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Režirala je četrdesetak predstava u pozorištima Srbije i Slovenije, za djecu i odrasle. Kao članica IO Assitej centra učestvovala u pokretanju Assitej festivala u Srbiji. U okviru Hop.la! (Beograd), Seoskog kulturnog centra Markovac i Zavoda Seveda (Slovenija) radi na projektima participativne umjetnosti i eksperimentalne dramske pedagogije, sa djecom različitog uzrasta i učiteljima.

3 – 7. jul
ŠTA SE KRIJE IZA ZAVJESE

Edukatorka: Jelena Ivančević – NVU ŠkArt (Crna Gora)
10+

“Šta se krije iza zavjese” je radionica koja se bavi značajem tehnike i tehnologije u pozorištu, koristeći sistem zavjesa. Radionica pokriva cijeli niz pitanja i tema, od toga: “Kakve sve zavjese postoje?”, do kompleksnih: “Kako uopšte vrednujemo značaj rada pozorišne kuće?” Djeca će imati priliku da kroz makete i pisane priče ožive svoje doživljaje izmaštane pozorišne kuće.

Jelena Ivančević (1998) završila je osnovne studije Scenske arhitekture, tehnike i dizajna u Novom Sadu. Bila je scenograf i scenski dizajner na nekoliko kratkometražnih filmova, predstava i multimedijalnih izvođenja samostalno ili kao član grupe. Okrenuta je ka pozorišnim praksama, filmskoj industriji, aktivizmu i vizuelnoj umjetnosti. Članica je ŠkArt udruženja iz Tivta od 2019. godine.

8 – 12. jul
ŠTAMPA TREĆA RUKA

Edukatori: Treća ruka – Radisav Stijović, Željka Pestorić, Ivana Vujošević (Crna Gora)
10+

Učesnici sito radionice će se upoznati sa tehnikom i procesom sito štampe. Kroz crtež će promišljati o postavljenoj temi, zatim učiti o tehničkim postupcima prenosa crteža na sito, i konačno štampati na tekstilu.

“Treća ruka” je eksperimentalna grafička radionica. Čini je kolektiv dizajnera/ki i umjetnika/ca koji istražuju djelovanje u oblasti nezavisne grafičke produkcije, samizdat izdavaštva, neformalne edukacije u domenu grafičkog dizajna i umjetnosti. Treća ruka je smještena u podrum-ateljeu u Podgorici.

30. jun, 1. i 2. jul
MAGIJA MASKE I COMMEDIE DELL’ARTE

Edukator: Monika Necpalova – Thalia Teatro (Slovačka)
7-10

Svaka maska ima svoju priču, samo što je se ta priča govori bez riječi. Kako je to glumiti sa maskom koju napraviš sam na radionici? Šta može da se desi kada se na sceni sastane više malih glumaca sa maskama? Da li tada dođe i nosorog? Na tri dana ćemo uroniti u pozorište maski i fizički teatar gdje se sve kaže tijelom i pokretom, dakle, bez riječi.

Monika Necpalova (1985) je performerka, glumica, režiserka, dramaturškinja, spisateljica i dramska pedagoškinja. Osnivačica je i predsjednica umjetničke i kulturne organizacije Thalia Teatro u Slovačkoj. Od 2010. učestvovala je u preko 90 pozorišnih projekata. Njen kreativni opus obuhvata predstave, knjige, audio drame, TV serije i filmove za mlađu publiku. Njeno učešće na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu je podržano kroz javni fond od strane Slovačkog umjetničkog savjeta.

3. i 4. jul
KAMENČIĆI I UMJETNOST

Edukatori: Nataša Strugar, Nevena Andrijašević (Crna Gora)
5+

Djeca će na otvorenom prostoru akrilnim bojama oslikavati kamenčiće i naplavine koje će kasnije lijepiti na drvene ploče, poput mozaika, stvarajući željeni oblik. Imaće veliki izbor kamenčića različitih oblika, što bi trebalo kod njih da probudi maštu prilikom stvaranja motiva za sliku.

Nataša Strugar (1969) ovom se tehnikom bavi od 1999, a izlagala je na sajmovima širom zemlje od 2015. Član je Udruženja Crnogorski suveniri – CIVILNI CENTAR CG. Učestvovala je sa radionicom Suveniri od mora 2017. i 2018. na KFPD, a zatim i kao predstavnik KFPD i Crne Gore na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku 2019.

Nevena Andrijašević (2003) maturant je Gimnazije Slobodan Škerović u Podgorici.

1. i 11. jul
SUVENIRNICA

Edukatorka: Dušica Ivetić (Crna Gora)
7+

Tokom radionice djeca će imati priliku da zajednički rade na platnu većeg formata kako bi se kroz proces igre podstakla i oslobodila kreativnost kod njih.

Dušica Ivetić je rođena, živi i radi u Kotoru. Završila je osnovne i magistarske studije Slikarstva u Firenci na Akademiji lijepih umjetnosti. Doktorirala je Digitalnu umjetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Majka je dvoje djece.

3. jul
BUDUĆNOST POZORIŠTA ZA DJECU I MLADE U KOTORU: Okrugli sto

Kotorski festival pozorišta za djecu kontinuirano je trideset godina unazad njegovao, promovisao i afirmisao pozorišno stvaralaštvo za djecu i mlade, ne samo u Kotoru i Crnoj Gori već i cjelokupnom regionu. Inicijativu o osnivanju profesionalnog pozorišta za djecu u Kotoru, koje bi bilo jedino profesionalno pozorište u Crnoj Gori namijenjeno isključivo djeci, predstavnici Festivala podnijeli su još 2012. godine. Deset godina kasnije Skupština opštine Kotor usvojiće odluku o osnivanju Kotorskog pozorišta za djecu.

U skladu sa savremenim tendencijama i formama, riječ je o javnoj ustanovi producentskog modela poslovanja, sa akcentom na kvalitetnim mobilnim predstavama koje će na reprezentativan način promovisati pozorišno stvaralaštvo za djecu u Crnoj Gori na međunarodnoj sceni i jačati i podsticati produkciju za djecu na nacionalnom nivou. O modelima finansiranja, repertoarskim odlukama, koprodukcijama, javno-privatnom partnerstvu i budućnosti pozorišta za djecu govorićemo sa osnivačima i gostima Festivala.

6. jul
RADIONICA I PROMOCIJA KNJIGE ZA RODITELJE

Edukatori: Ranka Šarenac, Mirta Primorac Šejić (Crna Gora, Hrvatska)

Veče za roditelje, staratelje i ujedno sve vas koji se na ovaj ili onaj način bavite djecom. U razgovoru sa Mirtom, autorkom knjige “Odrastanje” koja uskoro izazi iz štampe, Ranka će vam omogućiti ne samo da se direktno uključite sa vašim temama i dilemama nego i da saznate zašto je roditeljstvo najbolji motivator za rad na sebi, zašto se iz straha ne raste i na koji način možete preuzeti odgovornost za sopstvena osjećanja. Na primjerima kako iz knjige tako i iz dugogodišnjeg iskustva u radu sa porodicama i školama sagovornice će vas uputiti u tajne građenja odnosa sa djecom, dešifrovanja ponašanja kao poruka koje vam djeca šalju i putokaza ka promjeni paradigme u vaspitanju od kontrole ka uzajamnom poštovanju.

Ranka Šarenac je psihološkinja, strastveni pobornik uvažavanja djeteta i građenja odnosa uzajamnim poštovanjem, razumijevanjem i saosjećanjem. Osniva Centar za uzajamno vaspitanje “VidiMe” (https://www.vidime.org/) na temelju tih vrijednosti. Njeni najbolji vodiči na putu ličnog odrastanja i pronalaženja bolje verzije sebe su njena djeca Marko i Lara. Trenutno živi i radi u Luksemburgu.

Mirta Primorac Šejić je majka jednog dječaka, edukatorka i zaljubljenica u povezujući pristup vaspitanju kojim se podjednako radi na sebi kao i na odnosu s djetetom. Piše blog na temu roditeljstva i ličnog razvoj (https://mojsvijetodgoja.com/). Na instagram profilu objavljuje brojne tekstove o sopstvenom pristupu vaspitanju svog djeteta. Živi i radi na Visu.

11. jul
UČEŠĆE CRNE GORE NA ASSITEJ ARTISTIC GATHERING 2023: PREKRETNICA U SRBIJI – Okrugli sto

Okrugli sto organizuje regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta za djecu i mlade Od malih nog(u)

Assitej Artistic Gathering je najveći svjetski događaj tokom kojeg se okupljaju stvaraoci i stvarateljke u teatru za djecu iz čitavog svijeta. 2023. godine ovaj događaj se organizuje u Srbiji u organizaciji ASSITEJ Srbija pod nazivom PREKRETNICA. U fokusu ću biti budućnost pozorišta za djecu i mlade u cijeom svijetu. Ovo je prvi put da se ovako značajan svjetski događaj iz ove oblasti realizuje na Balkanu, pa su organizatori odlučili da akcenat stave na cjelokupnu regionalnu scenu. Cilj ovog razgovora je da se crnogorskoj pozorišnoj sceni predstave mogućnosti i značaj učešća na AAG 2023.

EDUKATIVNO-TEORIJSKI PROGRAM O EKOLOŠKIM TEMAMA

4–8. jul
RADIONICE LJETNJE EKOLOŠKE ŠKOLICE ZA DJECU

Edukatori: NVO Naša akcija
6+

Omladinski edukatori NVO Naša akcija, kao ambasadori održivog razvoja i životne sredine prenijeće svoja znanja kao i ljubav prema prirodi i moru mlađim generacijama kroz brojne radionice i aktivnosti kroz koje se razvija znanje, ali i briga i ljubav prema prirodi. Dođite da učimo o prirodi i kroz druženje naučimo da je čuvamo. Četvrtu godinu za redom NVO Naša akcija u sklopu Kotorskog festivala pozorista za djecu organizuje ovu školicu kako bi najmlađe volontere i učesnike edukovala kroz program “Mladi za čist Jadran”.

8–11. jul
EKO-DOKUMENTARNE FILMSKE VEČERI ZA MLADE

Kao i prethodnih godina Kotorski festival pozorišta za djecu i NVO Naša akcija nastavljaju edukaciju mladih kroz eko dokumentarne filmske večeri. Na ovaj način prenosi se znanje o samom žanru dokumentarih filmova, kao i o temama kao što su aktivizam i ekologija, tj. zaštita životne sredine. Jedna od večeri će biti posvećena i kulturnoj baštini Boke. Nakon filmova biće upriličene i diskusije. Ove večeri podržane su od strane The European Endowment for Democracy.

NVO Naša akcija je osnovano 2012. godine kao nevladino udruženje čiji je opšti cilj razvoj svijesti građana, kao i njihovo uključivanje u socijalni, ekonomski, ekološki i kulturni razvoj društva, kvaliteta života građana i lokalne zajednice u cjelini. Ciljevi organizacije planirani su biti ostvareni kroz jačanja volonterizma i građanskog aktivizma, sa fokusom na mlade. Organizaciju čine aktivistkinje i aktivisti sa dugogodišnjim iskustvom u organizacionom vođstvu, omladinskom radu, volontarizmu, aktivizmu, neformalnom obrazovanju i radu u civilnom sektoru.

Više detalja o samom festivalu možete pronaći na sajtu festivala:
kotorskifestival.me

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.