Gostovanje kazališta iz Skopja u zagrebačkoj Žar ptici

"Pitam se pitam, koliko sam bitan", foto: Promo
U GK Žar ptica u Zagrebu 9. lipnja u 11 sati gostuje Dječje kazalište za djecu i mlade iz Skopja u sklopu projekta međunarodne razmjene „Dječje kazalište bez granica”

Gradsko kazalište Žar ptica je 2018. godine pokrenulo projekt „Dječje kazalište bez granica“ kojim se želi potaknuti međunarodna razmjena kazališnog stvaralaštva za djecu. Primarni cilj projekta je upoznavanje i prihvaćanje različitosti – kako bi u budućnosti zajedno stvarali tolerantnije društvo. U projekt su se međusobnim gostovanjima do sada uključila kazališta iz Sankt Peterburga, Antalije i Beograda.

Nova razmjena održat će se 9. lipnja u 11 sati u Gradskom kazalištu Žar ptica, kada u goste Žar ptici dolazi Nacionalna ustanova “Teatar za decu i mladince” iz Skopja s predstavom poznatog Erlenda Loea Pitam se pitam, koliko sam bitan (Nekoj neka mi kaže, kolku sum važen) u režiji naše poznate redateljice Slađane Kilibarde.

Čuveni norveški pisac Erlend Loe jedan je od omiljenih pisaca domaće čitalačke publike. Napisao je i serijal knjiga za djecu čiji je glavni junak tata Kurt, vozač viljuškara. U ovoj priči Kurt, pomalo nesiguran u sebe zbog visokog društva u kojem se kreće, uz pomoć svog malog sina pokušava napraviti nešto značajno kako bi i sam postao netko poznat u svom okruženju.

Ova je predstava i svojevrsna kritika suvremenog društvu u kojem, kako kaže redateljica Kilibarda, djeca jako teško mogu ostati djeca. Suočavaju se s problemima odraslih, s nečim što ne razumiju, a što onda postaje „rat“ s djetinjstvom. Slađana Kilibarda poznata je redateljica na prostorima bivše države. U zagrebačkoj Gavelli režirala je Kolovoz u okrugu Osage, u Tetaru Gavran Savršenog partnera, a kod nas u Žar ptici- predstavu Kako je tata osvojio mamu.

Gostovanje ovog makedonskog kazališta, bit će realizirano uz pomoć Zajednice Makedonaca i Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu. U publici će pored djece makedonske manjine, biti i učenici iz jedne međunarodne škole – odnosno mali Hrvati, Francuzi i Nijemci – čime ovaj projekt i druženje dobivaju svoj puni smisao.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.