Spuštena zavjesa 11. Pozorišnog festivala za djecu “ZajeČAR”

Žiri 11. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ doneo je odluku da nagradu za najbolju predstavu Festivala dodeli predstavi „Palčica“ Pozorišta lutaka Niš, koju je po tekstu Milene Depolo režirala Dragana Miloševski Popova.

Uručenjem nagrada i izvođenjem premijere predstave „Lepotica i zver“ zaječarskog pozorišta u čast nagrađenih, spuštena je zavesa na 11. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“
Žiri 11. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ u sastavu Ana Tanasković, predsednik, Miloš Tanasković, član i Viktorija Arsić, član, doneo je odluku da nagradu za najbolju predstavu Festivala dodeli predstavi „Palčica“ Pozorišta lutaka Niš, koju je po tekstu Milene Depolo režirala Dragana Miloševski Popova.
U obrazloženju žirija se kaže:
„Predstava „Palčica“ podsetila nas je na važne životne vrednosti i na mnoštvo prepreka, koje, uz ljudske vreline, nije lako, ali je moguće prevazići. Maštovitim, ali ne pompeznim sredstvima, bogatoj zanimljivim rediteljskim rešenjima predstava „Palčica“ ubedila nas je da možemo dotaći srca najvažnije pozorišne publike. Zato je proglašavamo najboljom predstavom ovog festivala.“
Za najboljeg glumca 11. pozorišnog festivala za decu „ZajeČar“ žiri je proglasio Srđana Miljkovića, za tumačenje više likova u predstavi „Palčica“ Pozorišta lutaka Niš.
„U širokoj lepezi svojih likova u predstavi „Palčica“ Srđan Miljković pokazao je svoja zapažena glumačka umeća. Pre svega kao Gundelj u svojoj žovijalnoj igri, a potom i kao Sin Žabac, Pripovedač, Riba, Pauk i Vilenjak ubedio nas je u raznolikost tumačenja svojih likova“ navodi se u obrazloženju žirija.
Obe nagrade primila je direktorka Pozorišta lutaka Niš Milica Radulović koja je u izjavi za medije istakla:
„Moji utisci su odlični, s obzirom da smo dobili nagradu za najbolju predstavu na festivalu i nagradu za najboljeg glumca festivala. Smatram da su predstave za decu od kapitalne važnosti za razvoj dece i adolescenata i u to treba ulagati i novac i energiju.“
„Nagrada za najbolju glumicu ovog festivala dodeljuje se za razigranog Pinokija Petri Dimitrijević, koja je u ne lakom zadatku pokazala maksimalnu veštinu i doslednost zahtevnog scenskog izvođenja“, stoji u odluci žirija 11. pozorišnog festivala za decu „ZajeČar“.
„Svaka nagrada nosi sa sobom uzbuđenje onoga ko je prima zato što je ono što je mesecima radio pripremajući ulogu u predstavi neko primetio, a najvažnije je da deca to vide. Reakcija dece, njihova podrška i aplauz nas raduju i zbog toga želimo da budemo još bolji. Zaječarska publika je pažljivo slušala i razumela predstavu i reagovala baš tamo gde treba. Dobro je što se u Zaječaru pozorišna publika stvara od malih nogu, jer ovde deca umeju da se ponašaju i da pametno gledaju predstavu“, istakla je Petra Dimitrijević u izjavi za medije.
Žiri je dodelio i specijalna nagradu, Jovani Grozdanović i Mini Cocić, za partnersku igru Dabrova u predstavi „Pinokio“, za prešarmantne i neodoljive dabrove u predstavi „Pinokio“. Primajući nagradu glumice nisu krile zadovoljstvo.
Osim nagrada žirija na 11. Pozorišnom festivalu za decu „ZajeČAR“, dodeljena je i nagrada publike za najbolju predstavu . Mališani su pažljivo gledali sve predstave i davali im ocene od 1 do 10. Najbolja predstava 11. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ po izboru publike je predstava Narodnog pozorišta Leskovac „Pinokio“, po tekstu i u režiji Spasoja. Ž. Milovanovića, sa prosečnom ocenom 9,84. Ispred leskovačkog pozorišta nagradu je primila Nataša Nikolić Marjanović.
Prosečne ocene ostalih predstava na osnovu glasova publike su sledeće:
7,86 – Predstava STRAHINJA, tekst: Željko Hubač, režija: Šari Sabel Strandmark, koprodukcija Prvog prigradskog pozorišta „Puls teatar“ iz Lazarevca , „Gamba produkcije“ iz Beograda i „Inovadore“ iz Stokholma
9,16 – Predstava PALČICA, tekst: Milena Depolo, režija: Dragana Miloševski Popova, produkcija Pozorište lutaka Niš
9,46 – Predstava ASKA I VUK, adaptacija teksta i režija: Olivera Viktorović, produkcija: Pozorište „Pan teatar“ Beograd
U čast nagrađenih na 11. Pozorišnom festivalu za decu „Zaječar“ izvedena je premijera predstave zaječarskog teatra „Lepotica i i zver“ po tekstu i u režiji Željka Hubača. Ovu divnu predstavu najmlađa publika i njihovi pratioci pozdravili su gromoglasnim aplauzom. Scenografiju potpisuje Mirko Stokić, kompozitor je Zoran Nikolić, izrada kostima: Gorica Ilić i Mirjana Stanojević. Igraju: Viktorija Arsić, Miloš Đuričić, Vujadin Milošević, Predrag Grbić, Miloš Tanasković, Jelena Rajić, Nataša Petrović i Branislav Mijatović. Majstori tona i svetla su Dušan Puretić, Dragan Marković i Stevan Đorđević, šminka Nikolija Krstić, sufler/inspicijent je Marija Ristić, rekviziter Željko Šoršokanović, tehnika: Boban Simonović, Nikola Ranđelović, Zlatko Golubović i Miodrag Marković.
Prema rečima autora „Lepotica i zver“ nije samo bajka o prepoznavanju lepote ljudske duše u nakaznom telu. To je i priča o samospoznaji. Izuzetno važna za ovaj trenutak, za nametnute okolnosti u kojima danas vaspitavamo decu. Jesmo li se predali dominaciji svakovrsne površnosti koja nas okružuje, da li nas može zainteresovati sjaj u oku, umesto sjaja šminke koje oko u koje gledamo okružuje? Imamo li vremena za osećanja, dok nas „melje“ utilitaristička svakodnevica?Ovu bajku, koju sam napisao pre mnogo godina, režirao sam sa namerom da vidim koliko je danas Rasinovski sinonim za katarzu – ganuće – učinkovit kod publike. Da vidim da li melodrama ima snagu da pokrene mladog čoveka na kritičko razmišljanje o sistemu vrednosti u kojem živi. Jer, uveren sam da od odgovora na pitanje „Šta je lepota?“ zavisi sudbina sveta.
Miloš Đuričić koji tumači Zver, jednu od dve naslovne uloge, u izjavi za medije kaže:
„Ovo je još jedna u nizu predstava koju smo uradili, a za koju premijera nije odmah održana. Nažalost to je sve posledica epidemiološke situacije, ali evo dočekala je i ona svoju premijeru. Sa ovom predstavom smo u Kruševcu, na festivalu “Mali Joakim” osvojili dve nagrade i sada smo konačno pred zaječarskom publikom. Drago mi je da su sjajno reagovali, što je najveća nagrada i dokaz da smo napravili dobar posao.“
U naslovnoj ulozi Lepotice je Viktorija Arsić koja ističe da je ovo prvo igranje pred zaječarskom publikom, da su svi iz ekipe jako srećni i zadovoljni, jer je publika lepo prihvatila predstavu, a po reakcijama se vidi da su razumeli poruku:
„Nadam se da će ova predstava još dugo da živi i da će još puno puta budi ovako puno pozorište kao večeras. Naš cilj je bio da deca zapravo shvate da je najvažnija dobrota, da dobrota menja i pokreće svet“.
Predstava „Lepotica i zver“ nije bila u konkurenciji za nagrade na Festivalu , ali je važno pomenuti da je prema glasovima publike prosečna ocena ove predstave 9,59, što potvrđuje da će imati dug život. Da podsetimo, predstavu „Lepotica i zver“ Dečji žiri proglasio je najboljom na ovogodišnjem 14. Festivalu za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“. Takoće, stručni žiri Malog Joakima doneo je odluku da specijalnu nagradu za masku dodeli Milanu Vujiću, za predstavu „Lepotica i zver“ Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“.

Ostavite komentar:

Pročitajte još:

Pratite nas:

O nama:

OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma za razvoj i afirmaciju pozorišta/kazališta/gledališća/teatra za d(j)ecu i mlade. Okuplja organizacije i umjetnike koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.