Zelena gora, nova premijera Teatra Mladih i JU Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor

U cilju podizanja ekološke svijesti i edukacije djece o načinu očuvanja životne sredine nastala je predstava za djecu koja za temu ima ekologiju, očuvanje životne sredine i klimatske promjene, pod naslovom “Zelena gora”.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond), JP Prirodnjački muzej Crne Gore i JP Nacionalni parkovi Crne Gore, a projekat u koprodukciji realizuju Teatar Mladih i JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

Predstava će premijerno biti prikazana u Kotoru 10. Juna u 19:30h, a nakon toga u ostalim crnogorskim gradovima.

Predstava će imati edukativni karakter, ali kroz zabavni, emotivni i kritički plan poučavaće djecu o tome šta su klimatske promjene, šta je zaštita životne sredine, koji je način da utičemo na oporavak ekološkog stanja planete i koliko od svakog od nas pojedinačno zavisi zdravlje planete Zemlje, našeg jedinog zajedničkog doma. 

Dramski okvir priče prati djevojčicu Goranu koja je na zadatku spašavanja prirode. Gorana je pred izazovom i treba da se suprotstavi svijetu odraslih koji zaboravljaj na važnost očuvanja prirode i njenu vezu sa čovjekom. Priča obuhvata odnos djece i odraslih prema planeti, konzumerizmu, materijalnim dobrima, odnosno svijesti o očuvanju životne sredine, ljubavi  prema živom svijetu, te o neminovnosti globalne međuzavisnosti i zajedničke budućnosti na Zemlji. Na emocionalnom planu predstava dočarava povezanost ljudi i cjelokupnog živog i neživog svijeta, nedovoljnost materijalnog izobilja za sreću, kao i ljubav, zajedništvo i poštovanje kao jedini način za ispunjen i srećan život.

Svi koji učestvuju na projektu imaju za cilj da djeci prenesu ideju da budućnost svih stanovnika naše planete leži u poboljšanju i očuvanju ekološkog stanja i da svako može i treba da da svoj doprinos da naše okruženje bude zdravo.

Riječ reditelja:

Djeci ne treba ništa objašnjavati. Treba ih pustiti da odlučuju. Ako bi djeca odlučivala, svaka sječa šume bi prestala, odnos prema prirodi bi bio istinski brižan, koristila bi se samo solarna energija, niko ne bi mogao da gradi na obali mora, bez obzira kojoj partiji pripada, kapitalne investicije bi išle u obnovljive izvore energije, mislilo bi se na budućnost i naša zemlja bi zaista bila ekološka… A do tada… Moramo da pravimo edukativne predstave za odrasle. Da ih djeca dovedu da gledaju.

Po motivima teksta: Mile Mašović Nikolić
Adaptacija: Teatar mladih
Režija: Branko Ilić
Kreativni producent: Branka Femić Šćekić
Igraju: Danica Rajković, Katarina Krek, Lazar Đurđević
Muzika: Ivan Marović
Scenografija: Ivanka Vana Prelević
Kostimografija: Ana Krgović
Autor songova: Dejan Đonović
Dizajn promo materijala: Katarina Milin
Snimanje i montaža video materijala: Danilo Pendo
Dizaj i izrada maske: Ivana Lazarević
Fotografija: Duško Miljanić
Guslar: Matija Šćekić
Snimatelji zvuka: Mihailo Radonjić, Božidar Martinović
Vođa tehničkog sektora: Luka Vujović
Dizajner i majstor svjetla: Danilo Malović
Majstor tona: Jovan Džudović
Video operater: Vladan Femić
Konsultanti za video projekciju: Ana Ćetkovič, Vladimir Soković, Vukša Vujošević
Predsjednica Teatra mladih
Katarina Krek
Direktor Kulturnog centra “Nikola Đurković”
Vladimir Bujišić

Ostavite komentar: